Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.06.2018.
12:38
Vestionline A

Beograd postaje centar regionalnih aktivnosti EBRD

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sastao se danas sa predstavnicima menadžmenta Evropske banke za obnovu i razvoj, predvođenih Alenom Pijuom, potpredsednikom EBRD-ja, a glavne teme sastanka bile su unapređenje i razvoj regionalnih projekata i novi programi podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

PKS
 

EBRD tim pohvalio je poslovni i investicioni ambijent u Srbiji i pozitivno ocenio ekonomsku stabilnost i razvojni put zemlje, izražavajući interes za unapređenje finansijskog tržišta Srbije, uspostavljanje okvira za mikrofinansiranje, saradnju na regionalnim projektima u oblasti infrastrukture i energetike, kao i daljem razvoju velikih kompanija.

Evropska banka za obnovu i razvoj transformisaće Beograd u centar svojih aktivnosti na Zapadnom Balkanu, najavio je potpredsednik EBRD-ja Alen Piju, što će, kako je ocenio, označiti veliku pozitivnu promenu.

Privrednu komoru Srbije vidimo kao veoma važnog partnera u podršci implementaciji velikih infrastrukturnih projekata, posebno u unapređenju efikasnosti njihove realizacije, ukazao je Piju.

Prema njegovim rečima, u planu je novi program kombinovane finansijske podrške EBRD-ja i Evropske unije za mala i srednja preduzeća, koji će biti razmotren i sa ministrom finansija.

Na sastanku je ocenjeno da prostora ima i za unapređenje “venture” kapitala u Srbiji, kao forme finansiranja malih kompanija sa potencijalom za rast, kao i da je dobar trenutak za ubrzanje privatizacije velikih sistema i dovršetak reformi.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je uticaj i značaj podrške EBRD-ja za unapređenje ekonomske  integracije regiona i ukazao da su, ukoliko želimo rast koji će nas približiti Evropskoj uniji, neophodni novi mehanizmi i zajedničke institucije koje će sinhronizovanim aktivnostima, olakšati protok robe, usluga i ljudi.

Prema njegovim rečima, u fokusu investitora u ovom trenutku su edukacija i digitalizacija.

Čadež je predstavio jedinstvenu platformu za investitore, razvijenu na regionalnom nivou, kao prvi proizvod zajedničke komore Zapadnog Balkana, koji promoviše region od 18 miliona ljudi kao jedinstvenu investicionu destinaciju.

Sa druge strane, na nacionalnom nivou, razvijamo nove platforme i servise podrške stranim i domaćim investitorima i kompanijama. Kao podršku rastu malih i srednjih preduzeća, Privredna komora Srbije osnovala je Centar za digitalnu transformaciju koji će pomagati malim i srednjim preduzećima da izrade digitalnu strategiju, ali će nuditi i konkretne servise. 

Centar, sa jedne strane, povezuje preduzeća kojima je neophodna podrška u procesu digitalizacije poslovanja, a sa druge, nosioce tehnologija koji mogu da doprinesu digitalizaciji i pronalazi načine finansiranja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online