Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.11.2018.
15:55
Vestionline A

PKS: Ukinuti mere koje nanose štetu privrednicima u regionu

Privredna komora Srbije (PKS) je, povodom odluke prištinskih vlasti da uvedu carinu od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije, uputila, u ime poslovne zajednice, protestno pismo Evropskoj komisiji, Sekretarijatu CEFTA, ministrima iz regiona zaduženim za sprovođenje CEFTA sporazuma i Evrokomori, u kojem se traži da se što pre reši ovaj problem.

www.mc.rs
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

"Uvođenje carinskih tarifa u direktnoj je suprotnosti sa CEFTA sporazumom koji garantuje slobodnu trgovinu bez carinskih ograničenja", navodi se u pismu koje je potpisao predsednik PKS Marko Čadež.

Ovakav potez kosovskih vlasti nema političko opravdanje i pokazuje nepoštovanje međunarodnih obaveza, a tome posebnu težinu daje činjenica da se mere donose u vreme kada Kosovo predsedava CEFTA i kada bi odgovornost za poštovanje ovog sporazuma trebalo da bude najveća.

Poslovna zajednica, svesna političkih izazova u regionu, usmerila je svoje resurse ka njihovom rešavanju, a od vlada traži da ne donose mere koje nanose štetu saradnji privrednika.

"Kao jedan od najaktivnijih zagovornika ekonomske integracije u regionu Privredna komora Srbije čvrsto veruje da su slobodan promet robe, usluga, ljudi i kapitala, ključni za ekonomski rast, privlačenje stranih investicija i unapređenje konkurentnosti regiona", ističe se u pismu.

Kako se ocenjuje, ovakve mere imaće dalekosežne posledice i narušavaju napore privrednih komora regiona za uspešno povezivanje i saradnju privrednika.

Privredna komora Srbije pozvala je Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje EU, nadležne u Sekretarijatu CEFTA i resorne ministre u CEFTA regionu da preduzmu mere za ponovno uspostavljanje predvidivog, sigurnog i stimulativnog ambijenta za poslovanje, u skladu sa međunarodnim sporazumima na koje su se obavezale sve članice CEFTA sporazuma i ukazala na ključnu ulogu Evropske komisije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sutra će u Beču o potezu Prištine obavestiti i generalnog sekretara Ministarstva privrede Austrije Mihaela Esterla, kao i predsednika Privredne komore Austrije Haralda Marera, koje će zamoliti da se uključe u rešavanje ovog problema.

Čadež će narednih dana razgovarati i u Berlinu sa direktorom privrednih komora Nemačke, Martinom Vanslebenom, jer je potez Prištine kršenje kako CEFTA sporazuma tako i obaveza koje je sama Priština preuzela i potpisala na Samitu u Trstu, a u vezi uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online