Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.12.2018.
23:38
B92 A

"Srbija treba da bude prisutna u svemu što Kina radi"

Strateški značaj inicijative "Pojas i put" na ovim prostorima, njeni globalni dometi, investicioni i infrastrukturni projekti, kao i mogućnosti srpsko-kineske saradnje u okviru četvrte industrijske revolucije, teme su o kojima će se govoriti na trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog (BSD), pod nazivom "Inicijativa pojas i put na Balkanu".

pixabay.com
 

Potrebni su nam putevi, mostovi, pruge...

Direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović ističe značaj te inicijative, jer ona "već sada ima intekontinentalni, a možda i globalni domet, s obzirom na osnivanje Azijske banke za investicije u infratsrukturi". Ona ukazuje da je za Srbiju veoma značajno što je inicijativa dosegla do ove tačke Evrope, jer se, po prirodi stvari nalazimo na razmeđu puteva, pa nam to daje mogućnost da odaberemo nešto iz široke ponude.

Radojka Nikolić, vlasnica magazina "Biznis i ekonomija", kaže da se Srbija našla na starom putu svile, odnosno sada na putu "Pojas i put", kao važna geografska tačka.

- Nama je ova inicijativa značajna jer nam nedostaje upravo infrastruktura koja je potrebna i Kinezima da bi realizovali svoj projekat - rekla je Nikolić i dodala da Srbija ima dvostruki interes u ovim infrastrukturnim projektima.

- Jedan je što se geografski našla na putu svile i na taj način može da ima korist od izgradnje infrastrukture, a drugi, što je Srbiji sva ta infrastruktura potrebna bez obzira na ovaj projekat. Potrebni su nam putevi, mostovi, železnička pruga Beograd-Budimpešta, koja bi trebalo u okviru projekta da se gradi - napomenula je Nikolić.

"Kina je za nas lav, ali..."

Kada je reč o saradnji Srbije i Kine u okviru četvrte industrijske revolucije, Zoran Stanojević slikovito opisuje da je to "kao da orete njivu sa volovima, a pojavili su se traktori".

- Ako ne pređete na traktor, uopšte nećete biti u stanju da parirate onome što se danas radi. Tako je i sa industrijom 4.0 - ako se ne uključite na vreme, ostaćete sa volovima i nećete biti konkurentni ni u jednoj oblasti - rekao je Stanojević.

Napominje da je Kina, uz SAD, zemlja koja vodi u razvoju industrije 4.0, pa je za Srbiju neophodno da prati šta se u Kini dešava, da sarađuje sa tom zemljom, jer će morati da uzima, kupuje rešenja od Kine, a možda i da nešto od tih rešenja razvije i sama.

- Nije loše da sednemo i porazgovaramo kako mi vidimo mogućnosti za saradnju sa Kinom, koja je za nas lav, dok smo mi trenutno ''mali miš''. Ali, kao što iz priče znamo, ponekad i miš može da dođe do spasonosnog rešenja za lava. Tu je naša šansa. Kina je ekonomska velesila, sve što ta zemlja radi u regionu je nešto gde Srbija mora da bude prisutna i ne sme da propusti priliku da bude deo Inicijative - zaključio je Stanojevič.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online