Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2018.
17:05
PKS A

Srbija otvorena za nova ulaganja i partnerstva sa italijanskim kompanijama

Srbija je ekonomski i politički stabilna, ima dobro razvijenu infrastrukturu, kvalitetne kadrove, znatno su pojednostavljene i ubrzane procedure, a prepoznata je kao mesto odakle se lakše osvajaju nova tržišta, istaknuto je danas na međunarodnoj konferenciji „Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije“ koja je održana u Palati Lombardija u Milanu. Na skupu je učestvovalo oko 100 italijanskih kompanija, a kako su ocenili privrednici ove regije, Srbiju vide kao pouzdanog partnera.

PKS
 

Međunarodnu konferenciju „Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije“ organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Vladom Lombardije sa ciljem unapređenja privredne saradnje dve zemlje, novih ulaganja i čvršćeg povezivanja kompanija u strateškim sektorima. Namera je da se u otvorenoj diskusiji predstavnika poslovne zajednice dve zemlje stvori novi poslovni model internacionalizacije poslovanja italijanskih kompanija na srpskom tržištu koji bi podstakao razvoj obe ekonomije i regije Lombardija i Srbije.

U Srbiji posluje 1.711 italijanskih kompanija, Italija je prvi privredni partner Srbije sa kojom je vezuje komplementarnost privrednih struktura, tradicionalni poslovni odnosi i geografska upućenost.

Predstavljajući potencijal srpske privrede italijanskim kompanijama i zvaničnicima regije Lombardija, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije Jelena Jovanović ukazala je da su glavne prednosti ulaganja u Srbiji - paket finansijskih podsticaja, od subvencija preko poreskih do carinskih olakšica, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini koji proizvođačima u Srbiji omogućavaju konkurentniji izvoz na tržišta sa više od milijardu potrošača.

„Kompanije koje žele da investiraju ili prošire svoje poslovanje u Srbiji imaju podršku svojih, italijanskih finansijskih institucija, a potom i Vlade Srbije, nadležnih državnih institucija i Privredne komore Srbije, tokom donošenja odluke o ulaganju, pripreme i realizacije investicije. Samo u poslednje tri godine Srbija je privukla sedam milijardi evra stranih direktnih investicija, od čega 2,6 milijardi evra u prošloj godini“, istakla je Jovanović.

Kao strateški važne sektore za saradnju navela je sektor poljoprivrede i prehrambenu industriju, industriju građevinskog materijala, drvnu i industriju nameštaja, hemijsku i farmaceutsku, ali i tekstilnu industriju i sektor informacionih tehnologija.
Milan Vranić, direktor predstavništva PKS u Italiji, ukazao je na velike mogućnosti poslovnih aranžmana srpskih i italijanskih kompanija, zajedničke proizvodnje i izvoza na treća tržišta.

„Privrednici iz regije Lombardija koji su učestvovali na konferenciji vide u Srbiji pouzdanog poslovnog partnera i dobro mesto za ulaganje u različitim sektorima“, istakao je Vranić.

Oko 800 italijanskih velikih, malih i srednjih firmi, među kojima je i 16 kompanija iz regije Lombardija, poput Golden Lady, Kalcedonije, Pompea, Building Energy  najbolji su podsticaj budućim investitorima. Kompanije iz regije Lombardija uglavnom su investirale u sektore tekstilne industrije i poljoprivrede i veoma uspešno posluju i proširuju svoje kapacitete. Iz Srbije izvoze na 107 tržišta u svetu, a suficit ostvaruju u razmeni sa 48 država. Najznačajnija izvozna tržišta italijanskih kompanija koje posluju u Srbiji su: Ruska Federacija, Poljska, Turska, SAD, Japan, Australija i ekonomije Zapadnog Balkana, naglasio je Vranić.
Konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici Italije, grada Milana, regije Lombardije, privrednih komora i drugih poslovnih asocijacija.

Forumu u Milanu, prethodili su skupovi u Trstu i Veroni koji su okupili više od 200 italijanskih kompanija. U narednom periodu PKS planira da organizuje u saradnji sa italijanskim partnerima slične forume i u drugim regijama Italije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online