Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Ponedeljak 02.07.2012.
12:12
M. Roknić - Vesti A

Hrvatska nas i danas diskriminiše

Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) iz Zagreba, govori za "Vesti" o poražavajućoj činjenici da su Srbi u Hrvatskoj u jednako nezavidnoj poziciji bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti. Jednako ih udara i levica i desnica, u pitanju su nebitne nijanse.

Veljko Džakula


Zato Džakula o polugodišnjem trajanju nove SDP-ove vlasti govori sa neskrivenim razočaranjem. U startu su, kaže, prepoznali probleme Srba, ali dalje od toga nisu se makli. Ništa nisu učinili za povratničku srpsku populaciju i njihovu integraciju. Diskriminatorni zakoni, koji Srbe stavljaju u ponižavajući položaj građana drugog reda, i dalje su na snazi. Država i dalje podiže tužbe protiv povratnika koji, iz egzistencijalnih razloga, ne žive u obnovljenim kućama ili stanovima.


Možete li učiniti nešto da to sprečite?
- To je državni teror i kriminal. Bezuspešni su svi naši pokušaji da to zaustavimo. Ni predsednik i premijer nisu odgovorili na naša pisma u kojima smo ih upozorili na tu diskriminaciju. Takvo omalovažavanje bolo bi u oči i u zemljama koje se ne hvale svojom demokratijom.


Država traži od Srba da žive u obnovljenim kućama i kada su bez posla i bilo kakvih primanja?
- Parlament je doneo takav zakon koji je slep na egzistencijalne nevolje povratnika. Ako se drznu da odu u potragu za poslom, mogu očekivati tužbe u kojima država traži da joj vrate uloženi novac ili kuće. Tako im je država srušila kuće, potom nešto obnovila, a to sada traži nazad. To je perfidan način teranja ljudi i nastavak etničkog čišćenja. Lično sam išao kod državnog tužioca Mladena Bajića, koji je pokazao razumevanje za taj problem, ali je lopticu prebacio vladi koja, smatra on, treba da donese političku odluku koja bi takvu praksu eliminisala. Vlada i dalje mudro ćuti.


Srbi imaju loša iskustva i sa ranijim SDP-ovim vladama?
- Srbi uvek imaju nerealna očekivanja od tzv. hrvatske levice. Zahvaljujući njihovim glasovima SDP se održao u sedlu devedesetih godina. A ta stranka je našu podršku uvek bagatelizovala.
Moramo da shvatimo - bez obzira na to ko je na vlasti u Hrvatskoj, mi moramo da insistiramo na rešavanju naših problema. Nikako ne smemo da se zadovoljimo ministarskim i sličnim uhlebljenjima i da kao zajednica budemo taoci.

Mnogo se Srba iz Hrvatske skrasilo u zapadnim zemljama. Čini se da su oni posebno daleko "i od očiju i od srca".
- I njihov je odnos prema dedovini često komotan i nemaran. Ta će im se nebriga brzo obiti o glavu. Hrvatska se država već uknjižila na brojne parcele izbeglih Srba, a kada počne sistematičnije da primenjuje novi Zakon o zemljištu, mnogi će ostati bez svojih imanja. Sve to prolazi u tišini. Na jedan perfidan način Srbi se brišu - brišu se iz gruntovnica, prebivališta... A i oni kojih se to neposredno tiče ne dižu glas. A nikada ne bi smeli odustati od svojih imanja, od stanova, neisplaćenih penzija. Neka ostane trajno zabeleženo šta smo mi, kao narod, u "demokratskoj" Hrvatskoj imali i izgubili.
 

Očekujemo pomoć Beograda


U Hrvatskoj su rezultati izbora u Srbiji ocenjeni kao povratak Beograda u devedesete. Kako vi vidite političke promene u Srbiji?
- Mislim da je hrvatska politička elita tu veoma nesrećno i nespretno, ali sebi dosledno, reagovala. Uvek su u Srbiji tražili neprijatelja. Sada još i više jer je predsednik Srbije Tomislav Nikolić podsetio Zagreb da treba odlučnije rešavati pitanja prognanih Srba. Upravo ona pitanja koja su dosadašnji sagovornici iz Beograda, zarad mira u kući, redovno gurali pod tepih.
Od Beograda očekujemo da nam iskreno pomaže u nastojanjima da se izborimo za naša prava, da se suptilnije odnosi prema tim pitanjima, da se o njima ne informiše od onih srpskih predstavnika koji su spremni da tvrde da u stvari problema i nema. Verujem da će nova politička garnitura u Beogradu voditi više računa o tim nijansama i odgovorno se postaviti prema njima. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.07.2012. 12:58
Ма какви Хрвати,то су покатоличени Срби,настали од Срба они то никада себи неће признати,јел истина боли!
Ponedeljak 02.07.2012. 13:52
Postoji jednostavno rešenje. Izjasniš se kao hrvat, ako treba promeniš ime i predješ u katoličanstvo. I nemaš problema. E sada ako ti nije bitna sreća i sigurnost tvoje porodice, možeš nastaviti da se inatiš.
Ponedeljak 02.07.2012. 15:56
U stvari , većina imanja su odavno prodana. Pogotovo ova u bilogorskim i papučkim krajevima.Ljudima je bilo bolje imati izbjegličke statuse u Banjaluci i Beogradu nego se vratiti i raditi na zemlji. A viđam i dosta obnovljenih kuća od strane RH u kojima nitko ne živi, ne mogu je prodati a oko kuće šikara a po njivama parlog.I onda nastaju problemi, počnu se gomilati neki neplaćeni računi i država počne tražiti svoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online