Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 23.04.2014.
06:32
Đ. Barović - Vesti A

Iran "okupirao" Bosnu

Brojna poverljiva dokumenta američke administracije obelodanjena krajem prošle nedelje na sajtu Klintonove biblioteke potvrdila su otkriće "Vesti" o značajnoj umešanosti Irana tokom i posle rata u Bosni.

Klinton je dao "zeleno svetlo" Aliji Izetbegoviću
 

Da podsetimo, u serijalu koji je naš list avgusta prošle godine objavio na osnovu tajnih izveštaja obaveštajne službe BiH, obelodanjeni su frapantni podaci o povezanosti niza muslimanskih političara sa Iranskom obaveštajnom službom. Ta priča je sada zvanično potvrđena, ali i pojašnjeno da su upravo SAD uvukle Iran u rat u Bosni.


Naime, iz obelodanjenih podataka na sajtu Klintonove biblioteke stoji da je njegova  administracija stalno vodila "rat" sa Kongresom, koji je insistirao na ukidanju embarga na oružje Bošnjacima, kako bi se postigla vojna ravnoteža na terenu.

Klinton je odbijao tu mogućnost iz straha da bi se Evropljani povukli iz UN snaga u BiH, što bi, kako se strahovalo, dovelo do slanja američkih vojnika u BiH. Stoga je Klinton odlučio da pomiri Bošnjake i Hrvate i preko Hrvatske šalje tajne pošiljke oružja, velikim

Naivnost Beograda

Dževad Galijašević kaže da je zvaničan Beograd previše naivan u razmišljanju da je moguće sarađivati sa Izetbegovićevim sinom Bakirom.
- Bakirove veze sa Iranskom obaveštajnom službom i fundamentalističkim ciljevima su više nego jasne. Turska pokušava da "kanališe" njegove stavove, ali to uspeva samo delimično i uglavnom po verskim pitanjima - zaključuje Galijašević.

delom iz Irana. To je, međutim, kako se vidi iz brojnih dokumenata, pospešilo širenje iranskih uticaja na BiH, zbog čega je Klinton bio pod udarom i opozicije u Kongresu i američkih medija.


Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala kaže za "Vesti" da se SAD zapravo nikada nisu odrekli "usluga" Iranske obaveštajne službe na području Balkana, jer, kako tvrdi, na taj način i dalje prave balans u odnosu na uticaj obaveštajnih službi Turske, ali i Rusije.


- Iran je i doveo Alija Izetbegovića na vlast, a on je od 1970. bio u sprezi sa Iranskom obaveštajnom službom kojoj je služio kao "veza" sa Islamskom braćom. Za Ameriku je rat u BiH bio idealna prilika ne samo da učvrste svoj uticaj, već i naprave balans između obaveštajnih službi muslimanskih zemalja - tvrdi Galijašević i dodaje da SAD ni danas nemaju ozbiljnu želju da potisnu uticaj Irana u Bosni.


-Pa Teheran i danas u BiH ima najmanje 700 operativaca, a do sada je samo trojica diplomata proterano. Da li iko ozbiljan veruje da su SAD toliko "neobaveštene" ili nisu u stanju da to efikasno spreče - zaključe ovaj ekspert.

Dokumenta

U dokumentu 2006-1008-F objavljenom na sajtu Klintonove biblioteke navedeni su brojni medijski članci koji su kritikovali uvlačenje Iranaca na Balkan.
U članku od 17. maja 1996. "Investor Busineš Daildž" izveštava da je Klintonova odluka o dozvoljavanju iranskih isporuka oružja uprkos međunarodnog embarga "užasna politika".
"Predsednik je bio odlučan u nameri da javnost ne sazna za zeleno svetlo koje je dao toj terorističkoj državi da dotura oružje muslimanima u BiH i da tako potpadnu pod iranski uticaj", navedeno je u tom članku.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.04.2014. 06:42
Америчка посла! Ирак, Авганистан, Либија, Сирија и Украјина све то и много више су америчка посла!
Sreda 23.04.2014. 07:09
Опште је позната чињеница да су у рату у Босни на страни Бошњака учествовали радикални исламисти.Иран,као и Саудијска Арабија се надмећу у преузимању превласти у исламском свету.На простору БиХ и Балкана уопште постоје назнаке о њиховој сарадњи.Наравно начин њиховог деловања је донекле другачији,Иранци делују превасходно путем својих обавештајаца који се најчешће налазе у њиховим дипломатским мисијама и кроз финансирање одређених организација.Саудијци са друге стране посао обављају на начин који подразумева и ширење мреже,али и путем финансирања исламских заједница.Саудијска Арабија је највећи инвеститор када је реч о изградњи Џамија и верских школа на Балкану.
Sreda 23.04.2014. 11:01
Ја се и данас-дан чудим због (наводне) велике умешаности Ирана у рат у БиХ. Познато је да је Иран заштитник шиита широм исламског света, док су заливске монархије, предвођене Саудијском А. заштитници сунита, а муслимани у БиХ су (веома умерени) сунити ка тенденцији ка секуларизму. Радикални ислам је увезен на Балкан и друга места и он (вехабизам и салафизам) постоји САМО у Сунизму. Такође је познато да су заливске монархије као предводници сунитског света и Иран велики конктуренти и да се међусобно (са Турском) боре за доминацију у исламском свету. Тако да је интересантна та умешаност Ирана у рат.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online