Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 18.08.2014.
14:04
worldtribune.com, telegraf.rs A

Hrvatska snabdevala oružjem islamiste u Iraku, NATO je podržao

Bivši Istočni blok oružjem je opremao Islamsku državu Iraka i Levanta (ISIL), piše američki “Vorld Tribjun”. Diplomatski izvori su izjavili da je ISIL naručivao rakete, minobacače, protivtenkovsko naoružanje, telesnu zaštitu i komunikacionu tehnologiju iz Evrope. Naveli su da je sva oprema proizvedena u zemljama kao što su Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Ukrajina.

Hrvati isporučili islamistima raketne bacače i oklopna vozila (Foto: Arhiva)
 

''ISIL koristi američko oružje koje je zaplenjeno u Iraku, ali veći deo opreme potiče iz zemalja bivšeg Istočnog bloka i naručena je pre više od godinu dana'', prenosi diplomatski izvor za ''Midl Sit Njuzlajn''.

U izveštaju se takođe ističe da NATO potpomaže dopremu oružja ISIL-u iz Evrope, a sve pod plaštom humanitarnog delovanja u Siriji.

''Zapadne bezbednosne službe su odgovorne za odabir pouzdanih dobavljača oružja iz zemalja zapadne i istočne Europe, koji služe i za novčane transfere'', izjavio je diplomatski izvor.

Izvor je ruskim ''RIA-Novostima'' rekao da je ISIL počeo da naručuje oružje i vojnu opremu početkom 2013. godine, navodeći kako je Hrvatska dostavljala oklopna vozila za prevoz osoblja i raketobacače, Rumunija je prodavala tenkove, Ukrajina protivpešadijska vojna vozila, a Bugarska municiju.

''Transakcije su počele početkom 2013. godine, i to putem firmi koje su stvorene isključivo za izvršavanje malog broja ugovora, a ugovori su falsifikovali nazive konačnih kupaca oružja i opreme''. prenose RIA Novosti.

Uz to, izvor navodi i kako su Turska i zemlje bivše Jugoslavije odigrale ključnu ulogu u opremanju snaga ISIL-a, navodeći da su za svoje delovanje u Siriji i Iraku regrutovali borce u Bosni, Bugarskoj i na Kosovu i Metohiji.

Na Kosovu je 11. avgusta uhapšeno četrdesetak ljudi osumnjičenih za saradnju sa ISIL-om, a kosovska policija objavila je da je zaplenila municiju i eksplozive u operacijama delom zemlje. Neki izvori navode da se sumnjalo na to da se barem 200 kosovskih muslimana pridružilo ISIL-u.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.08.2014. 14:08
Ko sto svako zna: ta takozvana eU clanica samo trazi neki rat i da ubija nekoga to im lezi u krvi jer se ne kaze zabadava da jabuka nepada daleko od drveta..............bila je ndh sada se zove clanica eU-a sada je cak i naci-nato clan ko bi rekao da ce hitlerovi saveznici jednom biti STA?...........NISTA!............Podguzne muve Svakome!
Ponedeljak 18.08.2014. 14:32
Sam tekst govori sve. Mene samo "iznenadjuje" da Hrvatska isporucuje oruzje za ubijanje Muslimana, jer su uvek govorili da su Muslimani "HRVATSKO CVIJECE". Jadna prica, mnogi im salju naoruzanje, a Hasim Taci ih hapsi kao saradnike ISIL-a. Gospode Boze, molim Ti se, sacuvaj mi razum.
Ponedeljak 18.08.2014. 15:03
Sjetimo se kad je izšlo na viđelo 1993 god. da su aioni iz Beograda sljetali na Pleso u Zagrebu i dovozili hrvatima municiju. Nikad nebi ni saznali za to da hrvati nisu odbili da plate pa je u toj gunguli sve procurilo u javnost. Netreba se u ovom kvarnom vremenu ničem čuditi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online