Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.08.2014.
07:47
Ž. Marković - Vesti A

Računi na uvid Amerikancima

Pravu konfuziju u bankarskom sektoru BiH, ali i podozrenje kod građana, izazvale su informacije da poreska uprava SAD ima uvid u otvorene privatne račune stanovnika BiH koji su ih otvorili u bankama sa sedištem u Evropskoj uniji.

Mimo zakona: Bosanska centralna banka
 


Naime, kako su preneli mediji, od 1. jula podaci građana BiH koji imaju otvoren račun u bankama dostavljaju se Amerikancima, iako BiH i SAD nisu potpisale nikakav bilateralni aranžman koji bi definisao to pitanje. Banke su već dve godine znale za ovakvu praksu i nedavno su počele da je primenjuju, bez ikakve odluke Saveta ministara BiH ili neke druge državne institucije.


Iako je ovakva praksa otvorila niz pitanja koja se tiču, pre svega, zaštite ličnih podataka, u bankama niko zvanično o tome ne želi da razgovara.


Kako se može čuti neslužbeno, sve se radi u cilju saradnje sa američkom vladom, odnosno kako bi se dao doprinos u borbi protiv terorizma, jer su Ameri skloni da baš sve proveravaju, naročito u zemljama koje su im bezbednosno zanimljive.


- Došlo je do konfuzije u načinu sprovođenja i razmene podataka sa poreskom upravom SAD i desilo se da su neke banke u BiH, umesto samo od klijenata koji imaju američko ili dvojno državljanstvo, od svih tražili da potpišu formulare i saglasnost da Amerikanci imaju pravo nesmetanog uvida u njihove račune i transakcije - rekao je izvor iz jedne inostrane banke sa sedištem u Sarajevu.

Promena prakse

Nakon što su mediji "provalili" nezakonite bankarske poslove, moglo bi, kako saznajemo, doći do promene te prakse. Sagovornici "Vesti" iz bankarskog sektora tvrde da će se to dogoditi veoma brzo, odnosno da već od početka narednog meseca klijentima koji otvaraju račune neće biti traženo da potpisuju saglasnost za dostavu podataka Amerikancima.
S druge strane, ova praksa nije zastupljena samo u BiH, već i u Srbiji.


U Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH tvrde da je osnovni cilj Zakona o zaštiti ličnih podataka da se na teritoriji BiH svim licima, bez obzira na njihovo državljanstvo ili prebivalište, osigura zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda.


- Za svaku obradu ličnih podataka, pa i za njihov prenos u inostranstvo, potrebno je obezbediti adekvatan pravni osnov. Da bi banka mogla prenositi lične podatke onih koji imaju račune, iz BiH u SAD, onda njihovo pravo ili obaveza da to čine mora biti propisana zakonom ili relevantnim međunarodnim ugovorom ili na osnovu saglasnosti lica na koja se ti podaci odnose - rekao je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online