Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 01.09.2014.
10:06
Ž. Marković - Vesti A

Tužbe uvod u prljavu kampanju

Izborna kampanja u Republici Srpskoj zvanično još nije počela, a nezvanično, nikad nije ni prestala, pa teške političke optužbe koje se mogu čuti proteklih dana ne čude nikoga na društveno-političkoj sceni.

Rekao sam ono što svi znaju: Mladen Bosić
 

Da će period do 12. oktobra biti izuzetno buran i obeležen žestokom i prljavom borbom, slaže se većina analitičara, a ponašanje političara im ide naruku prilikom formiranja takvog mišljenja.

Poslednji u nizu poteza koji će uzburkati vode na političkoj sceni je otkriće lidera SDS-a Mladena Bosića da ga je predsednik SNSD-a i predsednik Republike Milorad Dodik, u dva navrata, tužio za klevetu pred banjalučkim Osnovnim sudom, tražeći naknadu štete od oko 5.000 evra. Bosić je rekao da je pozvan da se izjasni o tim tužbama, dodavši da će se odazvati na poziv.

Obračun sa FTV

Inače, ovo nije prvi put da predsednik Srpske tuži one za koje smatra da ga kleveću. U proteklih nekoliko godina, u više navrata je tužio Federalnu televiziju, odnosno novinare nekad izuzetno gledane, a danas ukinute emisije 60 minuta, i, gotovo po pravilu, svaka tužba rešena je u Dodikovu korist.

- Tužbe političkih suparnika neće uplašiti ni mene, niti SDS - rekao je Bosić.
On je na konferenciji za novinare u Banjaluci precizirao da se u prvoj tužbi, podnesenoj 18. oktobra prošle godine, navodi da je rekao da "onaj ko je ukrao milione ne može govoriti istinu".


- Ja sam tada rekao: Kako Milorad Dodik, čovek koji je sve slagao u vezi sa referendumom o otcepljenju Republike Srpske, vraćanju nadležnosti u pravosuđu sa nivoa BiH, revizijom privatizacije, obračunu sa kriminalom, i koji je ukrao milionske iznose, može za nekoga reći da je lažov - rekao je Bosić.


On je naveo da je druga tužba dopuna prve i da je podnesena 19. maja, jer je rekao "da su oni koji su pokrali pare ovde, odnosno koji su usisali pare iz budžeta, te pare preneli u Beograd, Kipar i ostale destinacije po svetu".


- Imam informacije da su i pojedini lideri drugih opozicionih političkih stranaka dobili slična obaveštenja od suda. Mislio sam da će me Milorad Dodik tužiti za moju izjavu da je prisvojio kilogram zlata koji mu je ruski milioner dao kao čovek koji je pokušao da otvori ovde biznis, a on me tuži za stvari koje su opštepoznate i koje svi u Srpskoj znaju. Vrlo rado ću dokazati sve ono što sam rekao - rekao je Bosić.
Milorad Dodik još uvek ne želi da komentariše Bosićeve navode.
 

Daleko od Evrope

Analitičari kažu da nas očekuje izuzetno prljava kampanja, a tome u prilog idu i žestoke uvrede i tužbe sa kojima se počelo mnogo pre 12. septembra kada kampanja zvanično počinje.
- Kod nas u RS i BiH postoji specifična situacija koja se po mnogo čemu razlikuje od onoga što možemo da vidimo u nekim drugim evropskim državama sa razvijenom demokratijom. Bespoštedni obračuni političara počeli su mnogo pre zvaničnog otvaranja kampanje, što pokazuje da je pred nama period u kojem ćemo se naslušati raznih prljavština i optužbi na račun političkih protivnika - kaže Radomir Nešković sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.09.2014. 10:19
Sto je vise kleveta i lazi, To je nama Dodik, miliji i drazi.
Ponedeljak 01.09.2014. 11:05
То је политичка пат позиција у РС. Проблем је у томе што је Миле Додик најобичнији криминалац који уздуж и попреко пљачка РС, а за свако угрожавање своје власти покреће причу како ће то значити крај РС, што је донекле и у праву јер опозиција је МНОГО ГОРА. Не волим Додика никако, мафијаш обични, међутим ови скотови ће да продају РС још брже. Он распродаје све што може, а они ће исто то плус државност РС.Свакако је банкрот на видику. Тешко ће бити наћи паметан излаз међу овим примитивним криминалцима којима је битно само да опљачкају сироти народ у РС који је преживео два геноцида и један велики злочин у задњих 100 година. Срам да их буде покланих, побијених протераних и уморених! Мр'ш багро!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online