Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 01.09.2014.
19:13
Beta A

“Sloveniji je mesto u EU, a ne na Balkanu“

Bivši šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel i grupa predstavnika civilnog društva izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što na prošlonedeljnoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berinu Slovenija nije sedela na everopskoj, već na balkanskoj strani stola.

Slovenci izrazili nezadovoljstvo zato što Slovenija nije sedela na slovesnoj, već na balkanskoj strani stola
 

U pismu koje su uputili mandataru za sastav nove slovenačke vlade Miru Ceraru, potpisnici objašnjavaju da su učesnici berlinske konferencije bili podeljeni na domaćine - Austriju, Evropsku komisiju, Francusku i Nemačku i na goste - Albaniju, BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju, prenose mediji.

Prema njihovom mišljenju, uprkos tome što je Slovenija članica EU kojom je 2008. i predsedavala, glavna poruka berlinskog skupa jeste da je EU svrstava među zemlje "kojima je potrebna pomoć i koje treba disciplinovati, ili na kraju krajeva uvrstiti u nekakvu novu balkansku ili čak jugoslovensku zajednicu".

"Najpotresnije je što se to desilo Sloveniji nakon što se – zajedno sa nekim drugim susednim i bliskim državama – dve decenije uspešno udaljavala od jugoslovenskog modela", piše pored ostalog u pismu u kojem se podseća i na nedavnu inicijativu ministra spoljnih poslova Karela Erjaveca da je Slovenija spremna da posreduje između Rusije i EU.

Ta inicijativa je, prema mišljenju potpisnika, dokaz da oni koji vode i koji će možda i u buduće voditi slovenačku spoljnu politiku ne znaju o čemu se u njoj radi.

Prema mišljenju potpisnika iduća konferencija o Zapadnom Balkanu morala bi da bude održana u Ljubljani, a Slovenija da sedi na evropskoj strani stola.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.09.2014. 19:13
To ce se zvati --Balkanska Rusija i tacka.
Ponedeljak 01.09.2014. 19:32
Ih sto mi zao sto se Slovenci ispotresali, a bez potrebe. Kojiko ja vidim, obe strane tog stola su evropske.
Ponedeljak 01.09.2014. 22:20
Na novu Jugoslaviju po naredbi gazdi angloamera, posto je projekat EU zavrsio . Fale besplatni ruckovi i mesta direktorskog kadra .....sad Slovenci ciste du...eta EUrobljanima, a nekad su sefovali po firmama u Jugoslaviji......NEMA VISE, gotova su ta vremena Dugin rece da nece niti jedan ruski vojnik jedno prepodne da ratuje, a ne da gine za Sloveniju i Hrvatsku.....videcemo da li je to istina.....neka ginu NATOVci kad krenu zeleni....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online