Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 28.09.2014.
05:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Razbijena optužnica protiv Karadžića

Tužilaštvo Haškog tribunala u završnom podnesku tužioca traži da sudsko veće, ukoliko utvrdi da je optuženi Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, kriv za "značajan deo zločina" obuhvaćenih bilo kojom od tri glavne komponente optužnice, kao jedinu prikladnu odmeri kaznu doživotnog zatvora, prenose agencije.

Tužilaštvo je Karadžića nazvalo "vodećim političkim i vojnim liderom bosanskih Srba i njihovih snaga"

"Doživotni zatvor je jedina odgovarajuća kazna", navodi se u dokumentu koji je kancelarija tužilaštva objavila u petak, tri dana pre početka iznošenja završne reči obeju strana pred Haškim tribunalom.

Presuda za godinu dana?


Sudsko veće Haškog tribunala nema preciziran rok do kada treba da donese presudu u slučaju Radovana Karadžića, kaže njegov advokat.
- Predviđeno je da iznošenje završne reči tužilaštva i odbrane traje do 7. oktobra. Posle tog datuma, a imajući u vidu obimnost i složenost predmeta, donošenje presude može da potraje od devet meseci do godinu dana - smatra Petronijević.

Karadžićev pravni savetnik, advokat Goran Petronijević, ocenio je da je ovo pritisak na sudsko veće, jer još nije završen postupak iznošenja završnih reči obe strane.


- Unapred iznošenje predloga tužilaštva, pre iznošenja njihove završne reči, predstavlja vrstu pritiska na sud - kategoričan je Petronijević.


U pisanoj izjavi u kojoj sumira svoje viđenje procesa Karadžiću, tužilaštvo je Karadžića nazvalo "vodećim političkim i vojnim liderom bosanskih Srba i njihovih snaga" tokom rata u BiH 1992-95.


Karadžić se tereti "za etničko čišćenje velikih delova BiH, koje je prema optužnici, u sedam opština doseglo razmere genocida, te artiljerijski i snajperski teror nad Sarajevom i genocid u Srebrenici".


- Mi smo sigurni da nijedna od tačaka optužnice koja se stavlja na teret Karadžiću nije ostala na nogama, a većina ih je potpuno razbijena - napominje Petronijević.


Završni podnesak odbrane Radovana Karadžića će, kako je najavljeno, biti objavljen sutra. Tada će pred Tribunalom početi i iznošenje završne reči.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.09.2014. 06:02
Na pilatovom sudu ISTINA I NJENE PRISTALICE obavezno moraju da budu okrivljeni. Čovjek bezakonja i sin pogibli još nisu razbijeni, tako da naslov nije baš prikladan!
Nedelja 28.09.2014. 09:18
Koji naslov "Razbijena optužnica protiv Karadžića"!! i to su zakljucili Dabicev savetnik, i odbrana. A sta bi oni drugo mogli da izjave za sav onaj kes koji kasiraju? Dabic ide kuci jednog dana, kao njegov mentor Sloba - u kovcegu.
Nedelja 28.09.2014. 08:58
Ziv ti nama bio Radovane ! Za montirani proces koji ti se namece zna cjeli svijeet a pravi zlocinci koji uzivaju privilegije i slobodu doci ce kad tad pred lice pravde, a koji za zivota ne dodju bice ceka ih mjesto po Bozijoj pravdi u sauni od 1000 stepeni kod sotone.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online