Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 21.10.2014.
05:55
M. Roknić - Vesti A

Bandića srušila korupcija

Konačno se i to dogodilo: zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u toku petog mandata na čelu grada, uhapšen je u nedelju, sa još 19 svojih najbližih saradnika i poslovnih partnera, među kojima su i tzv. hrvatski kralj smeća Petar Pripuz i direktor Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u toku petog mandata na čelu grada, uhapšen je u nedeljuŽ

Ono što je najavljivano godinama, ipak se dogodilo iznenada i neočekivano.

Zagrebačka policija objavila je saopštenje u kojem navodi da je posle višemesečnog složenog kriminalističkog istraživanja, vezanog za nezakonite radnje u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK (ured za borbu protiv korupcije i kriminala), a koordinisali Državno tužilaštvo i USKOK, uhapsila nekoliko lica.

 

Politički kameleon

Gotovo je nepodeljeno mišljenje da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jedan od onih političara kojeg nisu sputavala ideološka načela. Iako je političku karijeru počeo još, u bivšoj državi, u Savezu komunista Hrvatske, a devedesetih nastavio u samostalnoj Hrvatskoj u SDP-u, nikada ga ta činjenica nije ograničavala u političkom delovanju.


Nikada nije propustio božićni prijem Milorada Pupovca, ali mu to nimalo nije smetalo da se dan ili dva posle pojavi i na nekim proustaškim dernecima. On je političar koji je uz sebe znao vezati i Srbe i ustašonostalgičare, sirotinju i tajkune, leve i desne, zagrebačke purgere i Hercegovce.

Policija je u noći nedelje na ponedeljak pretresala kuće i stanove uhapšenih, a u ponedeljak nastavila sa pretresom njihovih radnih i poslovnih prostora.


To hapšenje "zagrebačke grupe", po svojoj političkoj, pravnoj i medijskoj težini, može se uporediti samo sa slučajem Sanader, ali po implikacijama moglo bi imati, procenjuju analitičari u prvim reagovanjima, i veći značaj.

Jer, kako navode, Zagreb je centar mita i korupcije u Hrvatskoj, a brojni rukavci te mutne reke vodili su u kabinet Milana Bandića. I što je u tom slučaju najvažnije, nije zagrebački gradonačelnik u toj močvari najveći krokodil.


No, svakako jeste među onima koji su u nedelju, zajedno sa njim, uhapšeni. I zato je vest o njegovom hapšenju odjeknula kao prvorazredna politička bomba, čija je detonacija razorila same temelje na kojima je Bandić više od 15 godina gradio politički dvorac s kojeg je vedrio i oblačio političkim, ali i privrednim životom hrvatske metropole.


Ponašao se kao neprikosnoveni poglavica kojem su institucije služile samo da uveća svoju moć ili, kada bi mu se našle na putu, da ih zaobiđe i ignoriše. Pedantni hroničari zabeležili su da je do sada sakupio preko 200 krivičnih prijava, ali niti jedna, do nedelje, nije rezultirala njegovim hapšenjem.


To i ne čudi kada se zna da je ta grupa do juče kontrolisala veliki deo biračkog tela i jedan od najmoćnijih privrednih činilaca u Hrvatskoj - Zagrebački holding. Bukvalno su na raspolaganju svakodnevno imali milijarde tuđeg novca i radili su sa njim šta su hteli. I zato su se osećali nedodirljivim i svemoćnim. Na sve pritužbe i upozorenja o sumnjivim metodama u vođenju glavnog grada Bandić je lakonski odgovarao - neka institucije rade svoj posao. Kada je to konačno i dočekao u nedelju, svedoci kažu da je delovao zbunjeno i smeteno. Očito su ga policijski islednici iznenadili.


Ipak, već dan posle mnogi se pitaju znači li to hapšenje i kraj Bandićeve ere i njegove političke karijere. I dok jedni upozoravaju da sa njim uvek treba biti na oprezu i da ga se i sada ne treba olako otpisati, više njih sklono je tvrditi da, bez obzira na to kako taj slučaj završio, politička karijera zagrebačkog gradonačelnika definitivno je okončana.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 21.10.2014. 08:51
Kod nas se hapse samo sitni lopovi i oni koji se prodaju za nekoliko stotina evra. Politicari su zasticeni kao beli medvedi.
Utorak 21.10.2014. 06:39
To se svakako nece dogoditi malom, iako je on jos veci lopov, jer njegova ledja cuva najveci.
Utorak 21.10.2014. 08:14
Ово је шала; док ставиш србина на неку функцију нешто се мора догодити.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online