Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Sreda 22.10.2014.
17:23
avaz.ba A

Ešdaun: Bosni preti novi rat!

“Bosna i Hercegovina je u goroj poziciji nego pre četiri godine. Ona se nije pomerila ni milimetar napred, negativni su trendovi pojačani, a reforme koje su sprovođene do 2010. sada se uveliko poništavaju", upozorio je u utorak u Domu lordova Pedi Ešdaun nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

Stanje u BiH gore nego pre četiri godine: Pedi Ešdaun 

“Napredak BiH nije napravljen, istakao je Ešdaun, uprkos činjenici da EU ima najjaču misiju u svetu upravo u BiH, da se godišnje stotine miliona evra zapadnog novca potroši u BiH, da u našoj državi postoji i vojna misija EU.“

Okrivio je za neuspeh u BiH i briselsku birokratiju, ali i glavne gradove nekih evropskih država koje se ne žele angažovatii odlučnije u BiH.

“Sedam dugih godina BiH ide unazad. Sedam dugih godina moja draga prijateljica Ketrin Ešton vodila je službu za spoljne poslove EU i u BiH i nismo videli niti jedan korak ka sprečavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnoj deceniji, a koje je započeo Milorad Dodik“ upozorio je Ešdaun.

On je upozorio da su i izbori od 12. oktobra opet dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad proteklih sedam godina da nastave destruktivne aktivnosti.

Dopustili smo Dodiku priču o secesiji

Dodik se ponaša kao da je čelnik države a ne entiteta tvrdi Pedi Ešdaun 

Ešdaun je zamerio Ešton što je prihvatila nagovor svojih savetnika i otišla na noge Dodiku, kao da je on šef države.

"Na njegovom stolu bile su zastave RS i EU, na zidu reljef RS. Kao da je on šef neke države, a ne čelnik jednog od dva BiH entiteta. Tim gestom nismo mogli dati bolji primjer da EU uopšte nije zainteresovanana za državu BiH" naveo je on.

"A mi stojimo i nemo posmatramo. Zato što smo dopustili Dodiku da pokrene staru priču o secesiji, dobili smo kontrareakciju s bošnjačke strane. Retorika podela dobila je na snazi u proteklih sedam godina, a retorika ujedinjenja nestaje" upozorio je Ešdaun.

Rusija igra podle igre sa Republikom Srpskom

On je istakao da se u BiH prepliću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom.

"Rusija sada igra podle igre s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF-a. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Evrope. A mi stojimo i sve to nemo posmaamo" navodi Ešdaun.

"Ako mi ne rešimo upravo ovaj problem, ako ne izađemo s nizom detaljnih i ozbiljnih mera kojima ćemo BiH pokrenuti napred, BiH će ostati gde je sada. Nalazimo se u zaista opasnim vremenima. Zaista opasnim! Ne verujem da je realno da se danas BiH vrati u stanje rata. Nema raspoloženja za to, hvala Bogu, među Bosancima i Hercegovcima. Ali, prvi put danas ja ne mogu isključiti ni takvu mogućnost" istakao je Ešdaun. 

POVEZANE VESTI

Sreda 22.10.2014. 17:23
Sotono eždaune; nepravedno rešenje je zla krv i kad tad ponovo proključa.
Sreda 22.10.2014. 17:34
Свака час Србима из Српске републике који нервирају носату Ештонку. Нису сви Срби њене и Меркелине пицајзле као властодршци у Србији са којима је задовољна јер по њима можњ да пише како хоће.
Sreda 22.10.2014. 17:44
BALKANSKI neizlečvi BOLESNIK Bolesnik koji se zove „DRŽAVA“ Bosna i Hercegovina je degenerisan zametak koji bi po zakonima prirode bio mrtvo rodjeno "dete", zazivelo je samo zahvaljujuci gluposti i perverznim interesima zlocinackih centara moci. Degenerisano novorodjence (BiH) je u komi od rodjenja i nikakve ga intervencije ne mogu spasti, nestanak ove vestacke TVORevine je SAMO pitanje vremena koje istice kao pesak kroz resetku. I za kraj: -NE POSTOJI BOŠNJACKI NAROD -NE POSTOJI BOŠNJACKA NACIJA -NE POSTOJI BOŠNJACKI JEZIK -NE POSTOJI muslimansko PRAVO NA BILO KOJI DEO TERITORIJE BiH (jer to pravo ogavne vekovne sluge okupatora nikada i nigde nisu imale)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online