Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 22.11.2014.
16:39
Srna A

"Hrvatska da prestane sa politikom ucenjivanja"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta najoštrije osuđuje skandaloznu i ucenjivačku izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je zatražio da Srbija osudi izjave Vojislava Šešelja o Hrvatskoj, ako želi da bude dio EU.

Hrvatska prema Srbiji vodi politiku ucenjivanja i pritisaka: Miodrag Linta
 

"Vlada Srbije nema apsolutno nikakvu odgovornost za Šešeljeve izjave, a odgovornost za njegovo puštanje snosi isključivo Sudsko veće Haškog tribunala", naveo je Linta u saopštenju.

Linta od hrvatskog premijera očekuje da pokaže odgovornost i osudi kao neozbiljnu i smešnu inicijativu Jadranke Kosor da Hrvatski sabor deklaracijom osudi javne istupe Vojislava Šešelja.

"U suprotnom to bi bio još jedan dokaz da aktuelna hrvatska vlast namerava da prema Srbiji vodi politiku ucenjivanja i pritisaka, a ne evropsku politiku saradnje, jačanja dobrosusedskih odnosa i rešavanja otvorenih pitanja putem stalnog dijaloga", istakao je Linta.

Umesto što neosnovano napada Srbiju hrvatski premijer bi, ističe Linta, konačno trebalo da prestane da ćuti o masovnom kršenju ljudskih prava prognanih Srba i preostalih Srba u Hrvatskoj i pravi da se to njega ne tiče.

Linta navodi da su Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda, jer su diskriminisani u delu zakonodavstva i u postupanju nadležnih državnih organa.

Srbi - građani drugog reda

Podseća da Hrvatska ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina i da nije vratila oduzeta stanarska prava i poljoprivredno zemljište.

Hrvatska, navodi Linta, nije omogućila naknadu štete za srušenu imovinu u terorističkim akcijama, još nije završila obnovu porušenih kuća, a odredila je bezobrazno visoke cene otkupa za stanove koje su srpski povratnici dobili kroz takozvani program stambenog zbrinjavanja.

Podseća da Hrvatska nije isplatila zaostale a neisplaćenje penzije i deviznu štednju, nastavlja sa stalnim hapšenjima u funkciji zastrašivanja prognanih Srba da se ne vraćaju svojim kućama, nije ekshumirala posmrtne ostatke Srba sa poznatih grobnih mjesta...

Linta apeluje da EU insistira da Hrvatska konačno provede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, kojim se garantuje službena upotreba srpskog jezika i ćirilice u lokalnim samoupravama, u kojima je učešće Srba veće od jedne trećine stanovništva.

Evropska Hrvatska ne poštuje prava manjina

EU bi, kaže Linta, trebalo da insistira da Hrvatska konačno omogući proporcionalno zapošljavanje Srba u pravosuđu, policiji i državnoj upravi u opštinama i gradovima, gde je učešće Srba veće od 15 dsto i u županijama, gdje je učešće Srba veće od pet odsto.

Prema popisu stanoništva iz 2011. godine u 21 opštini i dva grada (Vukovar i Vrbovsko), Srbi čine više od 33 odsto stanovništva, a u 10 županija čine više od pet odsto stanovništva.

Linta navodi da u velikoj većini od 23 lokalne samouprave, gde Srbi čine više od trećine stanovništva, nisu postavljene dvojezične table na državnim i javnim preduzećima, ustanovama i institucijama.

To su "Hrvatska pošta", "Hrvatske šume", zatim državna uprava, poreska uprava, policija, centri za socijalni rad, osnovne škole, dečji vrtići, vatrogasne službe, domovi zdravlja.

Ni u jednoj od ove 23 lokalne samouprave, gde Srbi čine više od trećine stanovništva, nisu postavljeni dvojezični natpisi naselja, opština i gradova.

POVEZANE VESTI

Subota 22.11.2014. 17:28
Srbija ne želi da osudi izjave Šešelja(o bože po vama ustašama ovek ne sme ni usta otvoriti-a istina najviše boli)a i do EU gde na pr,sedi fašistička Hrvatska joj je stalo ko do lanjskog snega.Sam nek Šešelj zvekeće po ustaškim glavama a oni kako im drago.
Nedelja 23.11.2014. 00:18
U evropskoj uniji ima ko se pita I ko ne.....hrvatska se ne pita ništa, njena ruka je ispružena i moli za milostinju....ali, para je sve manje... .Nije Šešelj razlog, već samo još jedan povod Hrvatima da pokažu mržnju prema Srbima i Srbiji.Ja se najezim kad vidim njihove novinare koji kipte od mrznje. To nije videlo profesionalizma, to je strasno za gledat.Oni se prosirili sa firmama u Srbiji a nama da postavljaju uslove.E PA NE MOZE TREBA SVE HRVATSKE FIRME PROTJERATI,KAO STO SU ONI PROTJERALI SRBE .JEDNOM ZAUVJEK I ONDA CE DRUGACIJE PRICATI I POSTOVATI.
Subota 22.11.2014. 17:22
Linta je stari štovatelj Šešelja, a inače sa ovim postupcima i osudama Šekijeve politike velike Srbije, Hrvatska u stvari pomaže Srbiji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online