Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.11.2014.
04:30
B. Miličić - Vesti A

Slovenija vraća i kamate

Sud za ljudska prava u Strazburu obavezao je Sloveniju da vlasnicima iz bivše Jugoslavije vrati staru deviznu štednju kod Ljubljanske banke. Tako posle dugo godina neizvesnosti i čekanja vlasnici stare devizne štednje mogu da odahnu, jer je i slovenački premijer Miro Cerar obećao da će Slovenija vratiti novac vlasnicima stare devizne štednje kod Ljubljanske banke.

Čekanje se isplatilo: Nedeljko Teinović (treći sleva) sa štedišama iz Bosne
 

To se odnosi na sve štediše Ljubljanske banke s prostora bivše Jugoslavije i oni će dobiti svoje štedne uloge uvećane za pripadajuće kamate, jednako kako je to Slovenija ranije uradila za svoje državljane.

Rok za isplatu pet godina

Nedeljko Teinović veruje da će biti određen rok od pet godina za isplatu stare devizne štednje uz prethodnu verifikaciju.


- Za stare devizne štediše, od kojih su mnogi u penziji, to će biti svakako velika stvar, jer su i pored tolikog novca u banci, postali socijalni slučajevi i bukvalno se bore za preživljavanje - dodaje Teinović.

Iako su mnogi vlasnici stare devizne štednje kod Ljubljanske banke, koju je nasledila Nova ljubljanska banka, uzaludno pokušavali da nešto učine sami ili uz pomoć raznih udruženja, pa i advokata, sada je Sud za ljudska prava u Strazburu obavezao Sloveniju da izmiri ovaj dug. Jedan od onih koji su vodili aktivnosti za povrat stare devizne štednje u Minhenu, Bavarskoj i Nemačkoj je i Nedeljko Teinović iz Minhena. Ovih dana i on je pročitao presudu Suda u Strazburu.


- Čitao sam da je Sud konačno presudio u korist vlasnika stare devizne štednje kod Ljubljanske banke i obavezao državu Sloveniju da izmiri sve obaveze prema njima, kao što je to već ranije učinila prema svojim državljanima. Svakako će to obradovati sve one koji kod Ljubljanske banke imaju deviznu štednju, iako se predugo čekalo s tim. Verujem da će se ta stara devizna štednja vraćati njenim vlasnicima u ratama na određeni vremenski period, slično kako je to urađeno u Bosni i Hercegovini.

Uslediće verifikacija i isplata glavnice u ratama uz kamate koje budu obračunate. Kako se radi o velikim iznosima štednje, neće biti moguće da se to isplati odjednom, kako bi to vlasnici stare devizne štednje želeli posle toliko godina čekanja - smatra Teinović.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.11.2014. 06:18
I u drugim rep. bivse juge je presudjeno da se stedisama vrati novac ali niko ne dobija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online