Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.05.2018.
15:15
Vestionline, Tanjug A

Da li su Hrvati, u strahu od "srbizma", zaboravili hrvatski?

Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn (Goldstein) pozabavio se problemom srpskog i hrvatskog jezika, tačnije - onim rečima koje su "prognane" iz hrvatskog jezika "zbog nakazne logike" samozvanih jezičkih čistunaca.

youtube.com/NowThis World
 

On je u autorskom tekstu "Jesmo li u strahu od srbizma zboravili na hrvatski", objavljenom u hrvatskom Globusu, naveo da po "nakaznoj logici samozvanih jezičnih čistača", reči "datum", "glasati", "dobrovoljac", "štampa"... "zaslužuju progon" iz hrvatskoga.

Da li jezik opet postaje političko oružje, pita Goldštajn?

On navodi da su Hrvati istorijski i tradicionalno posebno osetljivi na jezik i to sa razlogom, budući da u 19. veku nisu imali državu, poput Srba, a jezik je bio jedan od najvažnijih elemenata nacionalnog identiteta.

Prema njegovim rečima, od 30-ih godina 19. veka najvažnija je bila borba za hrvatski jezik, a tek 1847. hrvatski je postao službeni jezik.

U 20. veku hrvatski je obogaćen delima brojnih hrvatskih autora, a, kako kaže Goldštajn, bujao je i govorni jezik, prilagođavao se i menjao, proširivao riznicu frazeologije i reči.

"Međutim, u državama kojima je u 20. veku pripadala Hrvatska nanizali su se uz dva svetska rata brojni oblici totalitarnih i autoritarnih ideologija i njihovih sprovođenja-strani hegemonizam, monarhistički apsolutizam, ustaštvo, socijalizam/komunizam. U prirodi je tih poredaka da podvrgavaju i prisvajaju javni život pojedinca i čitavih naroda. Vrše nasilje i nad jezikom, pretvarajući ga u svoje političko oruđe (i oružje)", napisao je Goldštajn.

On dodaje da je i hrvatski tako bio izvrgnut raznim "ideološkim pritiscima i nasilju".

"Kroz jezik su se vodile ideološke borbe, pravi mali ratovi, s taloženjem inhibicija, animoziteta i predrasuda, koje su zamagljivale jasan pogled na probleme samog jezika", piše Goldštajn i dodaje da se očekivalo da se uspostavljanjem demokratske Hrvatske jezik oslobodi.

Međutim, to se nije dogodilo i sve je, kako Goldštajn kaže, "otišlo ukrivo", a nije trebalo.

"Iako to tako niko nije rekao, za mnoge pozvane i nepozvane učesnike u toj raspravi hrvatski se jezik počeo definisati ne kao 'hrvatski jezik', nego kao 'jezik koji je različit od srpskoga'. Kompleks koji se kod dela (uglavnom 'žestokih') Hrvata javlja širi je od jezičnog problema, on proizlazi iz fenomena koji se u psihologiji naziva 'narcizmom malih razlika' u odnosu na Srbe", rekao je Goldštajn.

Ovaj hrvatski istoričar navodi i da se na taj  način krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. veka u hrvatsku svakodnevicu na velika vrata vratila koncepcija 19. veka po kojoj je jezik i dalje bitni, zapravo ključni element nacionalnog identiteta i samobitnosti, pri čemu je leksiku trebalo napraviti što drugačijom od srpskog, a trebalo je izmeniti i pravopis.

On dodaje da u realnosti radikalnim promoterima te koncepcije nije baš sve bilo jasno, a kao primer navodi bivšeg hrvatskog predsednika Franju Tuđmana za koga kažu da je govorio "hrvatskim jezikom", ali je u svojoj knjizi "Rat protiv rta", koristio reči januar, decembar, postepen, hiljada, ostrvo i slično.

"Dobar deo lingvista na hrvatsko-srpskom jezičnom području (ne i u Hrvatskoj!) u doba Jugoslavije tvrdio je kako su turcizmi u principu deo standardnoga zajedničkog hrvatskosrpskog jezika, a germanizmi da nisu, što je bilo pogrešno - nije se uzimala u obzir slojevita hrvatska istorija. Sada smo otišli u drugu krajnost - odbacili smo sve turcizme!", napisao je Goldštajn.

"Glagol desiti se prognan je iz hrvatskoga javnog diskursa, neko nepoznat proglasio ga je 'srbizmom'. Uvek se setim svog prijatelja, rodom iz Splita, koji mi kaže da će do smrti govoriti 'hiljada': 'Moja baba sa Šolte ne bi razumela da joj kažem 'tisuća'. Neko je proglasio 'spisak' srpskom rečju, pa sad nisam siguran smem li reći 'j... mu sve po spisku', ili valja govoriti 'j... mu sve po popisu'!", piše on.

Goldštajn dodaje i da je prognana i reč "porodica" i sistemski se menja rečju "obitelj", iako to nije isto jer je "obitelj" - temeljna društvena jedinica zasnovana na zajedničkom životu užeg kruga srodnika, ob. roditelja i njihove dece.

Nepodobne reči postale su i "neophodnost", "čas", "trenutak", "radnik", "dobrovoljac", "glasati", "fotokopija", "štampa", "upotrebiti" i mnoge druge.

"Treba li tumačiti da nema nikakvih razloga za izbacivanje tih reči, da pažnja nije isto što i pozornost, da potrebit nije isto što i potreban, da je štampa kao reč ušla u hrvatski barem 300 godina pre 'tiska'?", ocenjuje Goldštajn.

On je zaključio i da Hrvati više ne znaju, nakon 25 godina života u spostvenoj državi, da govore i pišu maternji jezik, a sve zbog "rigidnog jezičkog purizma", pri čemu izmiče iz vidokruga činjenica da su mlađe generacije sve manje pismene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online