Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.06.2018.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (5): Srbi ćute o borcima iz Sirije

Povratak džihadista u matične zemlje posle slamanja Islamske države svakako je jedan od najvećih bezbednosnih problema i rizika Evrope. Činjenica je da će većina pokušati da se vrati koristeći se migrantskim rutama. U slučaju da se obistine strahovi evropskih bezbednosnih službi da starom kontinentu predstoji novi talas migranata koji će se kretati "džamijskom rutom" preko Bosne, tada bi ovaj problem mogao da poprimi dramatične razmere kad je reč o prostoru Balkana.

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Foto: Arhiva

Dževad Galijašević upozorava da u ovakvoj situaciji nije problem samo u nereagovanju bosanskih obaveštajnih službi već i činjenici da je saradnja bezbednosnih agencija regiona i EU nedovoljna i svedena na razmenu informacija o počiniocima protiv kojih su izdate međunarodne poternice.

"Na taj način slanje boraca na ratište u Siriju i naročito intenzivan povratak posle teških vojnih poraza odvija se nesmetano. Vrlo malo radikalnih vođa se vratilo s ratišta i kad je reč o odlascima, povratku ili pogibijama uglavnom je reč o manje poznatim, mladim licima koji iz socijalno-ekonomskih razloga ili zbog ideološke indoktrinacije islamističkom ideologijom osećaju vezanost za sudbinu Sirije" ističe Galijašević.

Banke "fasada" Al Kaide

Kao jedan od eklatantnih primera organizacionog jačanja i finansiranja terorističkih organizacija u BiH, Galijašević navodi slučaj Vakufska banka d.d. i Depozitna banka d.d.
- Obe banke su otvoreno i agresivno pomagale i učestvovale u finansiranju terorizma na teritoriji BiH. Većinski kapital u ovim bankama imali su dvojica, u SAD specijalno označenih globalnih terorista: Jasin al Kadi i Čafik Ajadi, zajedno sa ofšor kompanijama koje kontroliše Saudijska Arabija, a koje su bazirane na ostrvu Men. Banke su obezbedile finansijsku pomoć za nekoliko "fasada" Al Kaidi. Američke službe su ove organizacije označile kao terorističke, ali nikakvih posledica po Saudijsku Arabiju i BiH nije bilo. Nije bilo ni sankcija ni opomene", otkriva Galijašević.

Autor navodi da su javnost i bezbednosne službe na Zapadu bile šokirane snimkom na kome se vidi osoba koja stoji iznad jednog ubijenog sirijskog vojnika, za koga se kasnije ustanovilo da je jedan od komandanata ID, Halid al-Hamad, poznat i kao Abu Sakar.

"On se saginje, vadi nož i počinje da seče telo ubijenog sirijskog vojnika. Iz tela nožem vadi organ ubijenog vojnika, drži ga u ruci, te uzvikuje prema kameri: 'Kunem se da ćemo vam pojesti srca i jetru, vi Asadovi psi!' U pozadini se čuje manja grupa koja uzvikuje: 'Alahu ekber!' Odmah zatim Abu Sakar prinosi krvavi organ ustima i počinje da ga grize, posle čega se snimak završava. Tako su na Vozućoj i Tešnju ubijani Srbi, u zločinačkom pohodu mudžahedina pod zaštitom policije kojom su upravljali Šefik Džaferović i Šemsudin Mehmedović", poentira Galijašević.

On objašnjava i na koji način Zapad brani svoje javno mnjenje od ovakvih snimaka.
"Prva pouka zapadnim zemljama bila je da se ovaj snimak ne emituje na kontrolisanim medijima na Zapadu i arapskim zemljama (Al Džazira, Anadolija, Federalna TV ili BH TV) i na tu činjenicu skrenuo je pažnju predsednik Tramp.

U Sarajevu tu temu ne otvaraju ni kadrovi SDS-a koji su zaduženi za bezbednost zemlje i koji su plaćeni da se bore protiv terorizma. Ni Dragan Mektić, Trifko Buha kao ni Perica Stanić - ni Mirko Šarović, kao ni Igor Crnadak iz Saveta ministara - ne žele da nasekiraju Bakira Izetbegovića pominjući mu ranjenike koji su sa sirijskog i iračkog ratišta zbrinuti u bolnicama Sarajeva, Zenice i Tuzle. O takvom povratku sa sirijskog ratišta još nijedan Bakirov Srbin iz Sarajeva nije progovorio", tvrdi Galijašević.

Stvaranje terorističke mreže

Galijašević navodi da se stvaranje terorističke mreže u BiH odvijalo u nekoliko faza, a da je jedna od ključnih bila formiranje mreže humanitarnih, obrazovnih i drugih organizacija.
"Afro-azijske islamističke vlade se angažuju u davanju humanitarne pomoći stanovništvu, socijalnim programima, izgradnji džamija, škola, malih fabrika... čime ta mreža postaje značajan instrument za sticanje popularnosti i približavanje osiromašenoj bošnjačkoj populaciji. Sticanjem popularnosti ostvarena je baza za regrutaciju terorista, a njihova obuka se odvijala pod maskama raznih projekata za razvoj seoskih sredina koje su se nalazile u nepristupačnim delovima zemlje. Paralelno s tim, obaveštajne službe islamskih zemalja i islamističkih vlada učvršćuju veze s organizovanim kriminalom, kako u samoj BiH, tako i van nje. Ovako stvorena teroristička mreža, pored izvođenja terorističkih dela, koristi se i za krijumčarenje narkotika, oružja i ljudi, što predstavlja jedan od važnijih izvora financiranja terorista", otkriva autor knjige "Epitaf za Bosnu".

Sutra - Obaveštajne agencije u službi radikalnog islama (6): Ratni zločinci vode Bosnu?!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online