Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 18.02.2011.
20:31
Vestionline A

Tribunal: Nismo autori izveštaja o trgovini organima, ali...

Specijalni savetnik glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Frederik Svinen izjavio je da istražitelji Tribunala nisu autori dokumenta o trgovini organima koji su se pojavili u medijima, prenosi danas Radio Slobodna Evropa.

Pojedini strani i domaći mediji tvrde kako su došli u posed poverljivog dokumenta koji ukazuje da je Haški Tribunal 2003. godine dobio izveštaj o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji u kojem su izneti dokazi za zločine počinjene tokom 1999. godine.
Neki od tih tajnih dokumenata, na oko 30 strana, datirani na 30. oktobar 2003. godine, navodno je tadašnju šef misije Haškog tribunala u Prištini i Skoplju Emon Smit poslao faksom tadašnjem šefu istrage Haškog tribunala Patriku Lopezu Teresu, prenosi RSE.

Prekinuli istagu po nalogu Saveta bezbednosti: Haški tribunal
 

Svinen je ocenio da se, očigledno, radi o poverljivim dokumentima.


"Možemo potvrditi da je prva strana, memorandum faksa poslatog Lopezu Teresu od strane Smita, izgleda zaista potekla iz kancelarije našeg tužilaštva, iako ima referentni broj koji nije naš. Međutim, svi ostali objavljeni poverljivi dokumenti nisu naši", izjavio je Svinen.


Dakle, nismo mi autori tih dokumenata, nego su oni nama poslati, taj materijal je do nas stigao iz drugog izvora, naveo je on, dodajući da zbog toga ne može da komentariše sadržaj dokumenata.


Međutim, Svinen je potvrdio da su već u to vreme postojali iskazi o trgovini organima.

"Uloga Haškog tužilaštva je, međutim, već tada bila veoma limitirana. Imali smo problem jurisdikcije. Uprkos tome, te navode smo ispitivali da bismo ustanovivili da li postoji veza između njih i istrage u slučajevima protiv bivših komandanta OVK Fatmira Limaja i Ramuša Haradinaja", rekao je Svinen.


Prema njegovim rečima, dokazi su bili nedovoljni i nisu se mogli dovesti u vezu sa tim istragama.

Nikad nismo imali imena svedoka i o tome je bivša glavna tužiteljka već govorila. Imali smo činjenice i to veoma detaljno opisane, ali bez imena svedoka nismo mogli izgraditi pravno valjane i čvrste dokaze. I još jedna stvar koja nas je ograničavala, već krajem 2004. godine morali smo da okončamo sve istrage jer nam je to naložio Savet bezbednost, zaključio je on.
i, dodao je Svinen.

POVEZANE VESTI

Petak 18.02.2011. 21:39
Prekinuli istagu po nalogu Saveta bezbednosti --- i sta sada ??
Petak 18.02.2011. 21:37
Nikad nismo imali imena svedoka i o tome je bivša glavna tužiteljka već govorila. Imali smo činjenice i to veoma detaljno opisane, ali bez imena svedoka nismo mogli izgraditi pravno valjane i čvrste dokaze. I još jedna stvar koja nas je ograničavala, već krajem 2004. godine morali smo da okončamo sve istrage jer nam je to naložio Savet bezbednosti,----------- pa i sada nema ni imena ni svedoka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online