Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 30.11.2011.
14:38
Blic A

Srđa Popović među najuticajnijim misliocima sveta

Bivši Otporaš i sadašnji izvršni direktor Centra za primenjenu nenasilnu akciju (CANVAS) Srđa Popović našao se u vrhu liste 100 globalnih mislilaca čije ideje i javno i profesionalno delovanje, po oceni prestižnog političkog magazina "Forin polisi", utiču na svetsku javnu i društvenu scenu.

Otpor: Od srpskog "brenda" do organizatora revolucija

Reč je o godišnjoj listi najuticajnijih svetskih mislilaca koju od 2008. godine objavljuje "Forin polisi", a ovo je prvi put da se na ovakvoj listi nađe jedna ličnost iz Srbije.

Kako je jedna od dominantnih tema ovogodišnje liste "Arapsko proleće", magazin je napravio kuriozitet, pa je prvo mesto na listi dodelio grupi "14 hrabrih pojedinaca koji su pomogli dovođenju demokratije na Bliski istok".

Pročitajte još:

Otpor ruši i Mubaraka

Na sajtu se navodi da je "Pokret mladih 6. april", jedan od glavnih organizatora ovogodišnjih protesta u Egiptu na kojima je srušen režim Hosnija Mubaraka, "takođe preuzeo inspiraciju i praktične instrukcije od Centra za primenjenu nenasilnu akciju, grupe koju vodi Srđa Popović, nekadašnji student biologije koji je postao revolucionar, i sačinjene od drugih veterana 'Otpora', omladinskog pokreta koji je organizovao studentske proteste kojima je naposletku srušen režim Slobodana Miloševića".

Pesnica Otpora i protiv Mubaraka

"Danas, Popovićev cilj je da se pomogne širenje modela 'Otpora' širom sveta i bez sumnje, on je uspeo. Njegova grupa je inspirisala učesnike 'Arapskog proleća' direktno i indirektno, od pesnice Otpora koja je postala logo 'Pokreta 6. april' do kopija dokumentarca 'Otpora' 'Rušenje diktatora' na arapskom jeziku".

Popović kaže da nagradu doživljava pre svega kao priznanje srpskoj nenasilnoj revoluciji koja je u proteklih 11 godina postala svetski brend i inspiracija hiljadama aktivista.

"Godina 2011. je bila definitivno 'loša godina za loše momke' - godina u kojoj su sa svetske političke scene otisli nemilosrdni likovi poput Mubaraka, Ben Alija, Bin Ladena... godina velike nade za stotine miliona Arapa koji su zakoračili u tranziciju, ali i velike strepnje da se romantično započeto 'Arapsko proleće' ne završi u haosu i etničkim sukobima", rekao je on.

Popović je ocenio da je "'Arapsko proleće' po svojoj prilici poslužilo kao inspiracija hiljadama mladih ljudi u zapadnim demokratijama, od Madrida do Njujorka, da se prvi put u mnogo apatičnih godina angažuju oko pitanja socijalne pravde, ekonomske krize i jaza između bogatih i siromašnih".

"Mesto na listi 'mislilaca' zato dozivljavam pre svega kao priznanje srpskoj nenasilnoj revoluciji koja je u poslednjih 11 godina postala svetski brend i inspiracija hiljadama aktivista od Zimbabvea do Maldiva, od Burme do Kaira i punu afirmaciju ideje da je autentična masovna narodna mobilizacija poput one u Tunisu ili Egiptu ono sredstvo koje može da promeni svet mnogo humanije i dugoročnije nego bilo kakav rat ili spoljna vojna intervencija poput bombardovanja Srbije, Iraka ili Libije", rekao je Popović.

Sreda 30.11.2011. 15:15
NE ZVUCI MI UVERLJIVO PRILIKM CITANJA CELOG TEKSTA I JOS MANJE ISTINITO DA ON SPADA U STO SVETSKIH UTICAJNIH GLOBALNIH MISLILACA ! OVO MI MIRISE NA VREME LENJINA I TROCKOG !
Sreda 30.11.2011. 15:06
on je total fail toliko od mene
Sreda 30.11.2011. 16:48
Mozda spada u 100 svetskih cuda, kako je mali Perica rasturio drzavu i posle pobego na pusto ostrvo da pise memoare. Za nedaj boze mozda ce neko i da ih cita.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online