Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 22.12.2011.
11:31
Večernje novosti A

KBS, bivši OVK, pod patronatom Nemaca

Tri nedelje uoči posete nemačke kancelarke, dok su Srbi branili barikade na severu, komandant Kfora Erhard Drevs preporučio je komandi NATO-a da KBS dobije status "pune operativne sposobnosti". Drevs je tada čestitao bivšim teroristima OVK, a sad prištinskom vojnom ministru Agimu Čeku i komandantu KBS Sultanu Selimiju "na izuzetnom uspehu i saradnji".

Nekada su bili teroristi, a sada profesionalni vojnici koje obučava Nemačka

Kosovska vojska sastavljena je sve od bivših boraca terorističke OVK, koji su jedno vreme bili preobučeni u Kosovski zaštitni korpus.Komandant međunarodnih mirovnih snaga je potvrdio da je kosovska vojska nastala "zajedničkim naporima Kfora i Prištine" i da je "KBS danas u stanju da sprovede misije u kriznim situacijama", pišu "Novosti".

Puna operativna sposobnost podrazumeva, prema mišljenju Prištine, upotrebu KBS na severu Kosova i zamenu jedinica Kfora na administrativnoj liniji sa Srbijom. Zato su kosmetske Srbe izuzetno uznemirile Tačijeve reči na konferenciji za medije s Angelom Merkel da je "Kosovo formiralo bezbednosne institucije sposobne da održavaju red u svim delovima države".

Prvi komandant Sultan je i jedan od osnivača OVK


KBS je zvanično formiran 8. avgusta 2008. od Kosovskog zaštitnog korpusa, formalno službe civilne zaštite, u čijem sastavu su bili demobilisani teroristi OVK.

Prvi komandant KBS bio je Sulejman Selimi zvani Sultan, jedan od osnivača OVK i komandant operativne zone Drenica, poznat po saradnji s ekstremnim islamistima.

Smatra se odgovornim za nestanak mnoštva lokalnih Srba koji su poslednji put viđeni živi u selu Likovac gde se nalazio njegov štab. Selimija je na svečanosti u prištinskoj kasarni "Adem Jašari" na dužnosti komandanta KBS zamenio Kadri Kastrati u novembru 2011, a ceremoniji su prisustvovali šefovi Kfora i Euleksa.

"Tačno je da Priština želi da KBS zameni KFOR", kaže Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. "Kfor je obučavao KBS, a sad im ostavlja mnoge logore iz kojih su povučene međunarodne snage, kao i opremu. Ipak, smatram da želja Prištine da KBS postane prava vojska i zameni Kfor nije realna."

Međutim, čim se pređe most na Ibru postaje očigledna neistinitost tvrdnji Prištine da je KBS smešten u samo devet kasarni na teritoriji Kosova: južnoj Mitrovici, Prištini, Istoku, Peći, Prizrenu, Uroševcu i Gnjilanu. Kako pišu "Novosti", na kapiji svake od mnogobrojnih usputnih bivših baza Kfora izdaleka je vidljiva tabla s natpisom KBS. Ista slika ponavlja se na celoj teritoriji Kosova, a i sama komanda Kfora potvrđuje da je američka baza "Montejt" u Gnjilanu, od koje je veći samo Bondstil, postala centar za obuku KBS.

Prema pisanju "Novosti", u opremi i naoružanju KBS dominiraju nemački proizvodi i na putevima se vrlo često sreću nemački vojni kamioni i džipovi "puh", sada registrovani na prištinsku vojsku, čiji pripadnici nose iste maskirne uniforme kao i Bundesver.

Prema Ahtisarijevom planu, na osnovu koga je osnovan KBS, on sme da ima samo 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista. Međutim, prištinsko Ministarstvo za KBS ne krije da je od samoproglašenja nezavisnosti 2008. do sada vojnu obuku završilo i tri generacije "regruta iz civilnog društva" koji nisu uračunati u propisani kontingent, piše ovaj list.

Zakonom o Kosovskim bezbednosnim snagama dozvoljeno je da obuku mogu da završe i građani drugih zemalja, ukoliko uz matično državljanstvo uzmu i "kosovsku" ličnu kartu ili pasoš. Zvanično, pišu "Novosti", pripadnici KBS naoružani su samo lakim pešadijskim oružjem, ali stvarnost je drugačija: mnoge jedinice Kfora ostavile su im uz baze i svoje "rashodovane" transportere i borbena oklopna vozila, koji se najčešće mogu videti u logorima u Metohiji.

Komanda kopnene vojske poseduje i izvestan broj NATO helikoptera koji, kako tvrde, nemaju ofanzivnu namenu. Regruti obuku još izvode s kalašnjikovima, dok profesionalci kao obavezno naoružanje imaju nemačke puške "hekler i koh" i pištolje "glok", a instruktaža se izvodi pod nadzorom stručnjaka ovih firmi, priznaju u Ministartvu za KBS. Prema rečima upućenih, instruktori brigade specijalaca KBS su profesionalci iz privatnih vojnih kompanija kao što je "MPRI", koja odavno radi na ovim prostorima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 11:40
Kada novinari znaju ko je bio gde u kojoj terorirstickoj jedinici , zasto onda " nas " tuzilac BRUNO VEKARIC ne pise tuzbe protiv zlocinaca i terorista ? Dokle ce bre vise da juri Srbe po Srbiji i svetu pored toliko SIPTARA ?
Četvrtak 22.12.2011. 11:47
Са оваквом нашом војском која је остала иза Тадића и Шутановца и са оваквим генералима који су обични полтрони и кукавице заинтересоване само за своју пензију и народом у Србији који је апатичан и без воље, ко да је дрогиран неким супстанцама из воде ил хране, плашим се да је Приштини довољно и 1000 војника, да дођу до Београда. Народе Србије, задњи је час да се тргнете из летаргије у којој сте зомбирани и где вам је лоботомијом одстрањена свака трунка достојанства. Задњи је час да се пробудите и погледате ко вас је довео до ове беде и јада. Нико се за вас неће борити, ако се сами не изборите за своју изгубљену човечност и своје достојанство.
Četvrtak 22.12.2011. 11:54
Danas je izjavila Rumunjska prostitutka Kristina koja radi u jednoj Gnjilanskoj javnoj kuci da prilikom posjeta toj javnoj kuci njen glavni musterija njemacki General Schidt izjavio da za pravoslavni Bozic njegove snage uz podrsku snaga Tacija predstoji snazna akcija unutrasnjih poslova Kosova u uspostavljanju kosovskih institucija na severu kosova , kaze Tadic ce malo da se buni reda radi ,ali nista zato to je vec dogovorena stvar
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online