Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.08.2012.
15:40
021, Vestionline A

Šverc u prevozu zakonom zaštićen!

Ukoliko kontrolor Gradskog saobraćajnog preduzeća putnika zatekne bez karte ne postoji nijedan legalan način da ga zadrži dok ne dođe policija, što je novosadskom portalu 021 potvrdila portparolka Gradskog saobraćajnog preduzeća Snežana Jaković.

 Prema njenim rečima, kontrolori nemaju pravo ni na fizički kontakt ni na legitimisanje “slepih putnika”.

Kontrolor ne može da legitimiše putnika, da ga spreči da izađe iz na sledećoj stanici, da bude grub, da naredi vozaču da zatvori vrata kako bi sprečio putnika da uđe...
 

“Naš kontrolor ga ne može sprečiti da izađe iz vozila na sledećoj stanici i odšeta. Prema našem uputstvu, kontrolor GSP-a u slučaju kad putnik nema kartu može samo da pozove policiju, ali ne i da ga spreči da napusti vozilo ili da ga na bilo koji način zadrži na mestu”, kazala je Jakovićeva.

Centar za prava potrošača nedavno je objavio listu prava i obaveza putnika, ali i nadležnosti kontrolora i komunalne policije u gradskom prevozu i preporučio putnicima da ako primete odstupanja od te liste, odnosno budu svedoci neprimerenog ponašanja nadležnih, slučaj prijave, jer je i snimak mobilnim telefonom dovoljan za pokretanje krivičnog postupka.

Iako je putnik pri ulasku u vozilo obavezan da kupi ili pokaže kartu, što je prvo pravilo

Putnici najveći kriminalci

gradskog saobraćajnog prevoza, kada su prava putnika u pitanju, ona nigde nisu istaknuta, te mnogi i nemaju predstavu o tome šta kontrolori smeju, a šta ne smeju da rade, kada ih zateknu bez karte.

Iz organizacije za zaštitu potrošača poručuju da bilo kakva upotreba fizičke sile ili izdavanje naredbe vozaču da ne otvara vrata, kako bi putnike bez karte sprečili da napuste vozilo nisu dozvoljeni jer je svako zadržavanje ili izbacivanje putnika krivično delo, za koje mogu odgovarati pred sudom.

Iz Centra za prava potrošača nabrajaju na šta sve kontrolor nema pravo:

- da legitimiše putnike, to pravo prema zakonu ima isključivo policija i komunalna policija

- da maloletnicima insistira da mu pokažu dokumenta

- da bude grub ili bezobrazan

- da pretresa putnika

- da prisili putnike da plate kaznu bilo kakvim verbalnim ili fizičkim napadom

- da naredi vozaču da zatvori vrata da putnik ne bi mogao da izađe napolje

- da upotrebi bilo kakvu silu da bi sprečio putnika da napusti vozilo do dolaska komunalne policije

- da na bilo koji način dođe u fizički kontakt sa putnikom, svaki takav čin se tretira kao pokušaj protivpravnog narušavanja slobode kretanja ljudi na javnom mestu

S druge strane, kontrolor ima pravo:

- da ponudi putniku koji je bez karte da plati kaznu, što putnik može da odbije jer niko osim sudije za prekršaje nema zakonsko pravo da kažnjava građane za bilo kakve postupke

- da pozove komunalnu policiju, što je trenutno malo verovatno usled ograničenosti kapaciteta tog represivnog aparata

Komunalna policija nema pravo:

- da podatke iz ličnih dokumenata putnika da na uvid kontroloru

- da privodi u stanicu bilo kojeg putnika kome je moguće ustanoviti identitet

Komunalna policija ima pravo:

- da izvrši proveru identiteta putnika na dva načina: uvidom u ličnu ispravu ili na osnovu izjave lica čiji se identitet proverava

- da na osnovu podataka o identitetu putnika, koji je dobila od putnika, podnese prijavu sudiji za prekršaje

- da pretrese građanina ukoliko postoji “opravdan” povod, pretres mora vršiti lice istog pola

- da pozove “pravu” policiju, da im pomogne ukoliko to nađu za shodno.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.08.2012. 16:47
U praksi je sve drukcije,ponasaju se kao siledjije.Ne pravdam svercovanje ali ni bahatost kontrolora.prisustvovao sam vise puta njihovom siledjijstvu i normalno reagovao pa su spustili usi.Zadnji put neki momak nije imao dovoljno i rekao soferu da mu fale 2 dinara on medjutim nije hteo da mu da kartu i mob. pozvao kontrolu.Zatvorio vrata i sve nas tako maltretirao koji smo imali kartu da 20 minuta cekamo da kontrolori dodju.Kada su dosli kontrolori oni su poceli da obaraju decka na pod a nama rekli da predjemo u drugi autobus.E tada mi je pao mrak i rekao sam im sto ja moram da trpim koji imam kartu i krenuo sam na njih da radi satisfakcije medjutim brzo su pobegli iz autobusa.
Sreda 15.08.2012. 21:22
докле год не вратите систем наплате под "окриље" ГСП-а тј. онога ко услугу ПРЕВОЗА и ВРШИ - дотле РИЏЕ могу да га блајве...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online