Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 21.08.2012.
12:02
D. N. Petrović - Vesti A

Medlin uzima i pošte na Kosmetu

Glavni zagovornici bombardovanja Srbije i stvaranja države Kosovo: Medlin Olbrajt, Vesli Klark, Bernar Kušner i drugi koji su bombama zasipali Srbe 1999. godine ili su ih kasnije proterivali sa svojih vekovnih ognjišta, sada se, neko pre, a neko kasnije, vraćaju u južnu srpsku pokrajinu. Dolaze kao biznismeni, vlasnici velikih kompanija ili savetnici sa samo jednim ciljem - da jeftino prigrabe ogromnu imovinu Srbije, najpre južno od Ibra, a potom, čim Kfor i Euleks slome otpor Srba, i na severu pokrajine.

 

Bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, za koju se veruje da je stvorila Hašima Tačija, od 2008. godine gazduje mobilnim operaterom Ipiko net na Kosovu, a njena kompanija Olbrajt kapital menadžment sada se sprema da kupi i Poštu i telekomunikacije Kosova, najprofitabilniju firmu koja ima milion pretplatnika u mobilnoj i oko 100.000 u fiksnoj telefonskoj mreži.

 Kosovska vlast prihvatila je zahtev te kompanije, koja je bila među osam zainteresovanih preduzeća za privatizaciju PTK, najprofitabilnije kosovske kompanije koja ima oko milion pretplatnika u mobilnoj i 100.000 u fiksnoj telefoniji, a pruža i usluge interneta.


Prema pisanju lista "Koha ditore", poslovni i politički krugovi podržali su ulazak Olbrajtove i Klarka na kosovsko tržište, uz ocenu da će to biti podsticaj za nova strana ulaganja.


S druge strane, čovek koji je bio najsuroviji u bombardovanju Kosova i Srbije, američki general Vesli Klark, sada penzioner i biznismen, traži da njegova firma Enviniti, registrovana u Kanadi, iz kosovskog uglja proizvodi - naftu.


Klarkova kompanija planira da dnevno proizvede po 100.000 barela ili 15 miliona litara nafte što bi podmirila potrebe Kosova, a sva ulaganja isplatila bi se za šest godina.
Svoje akcije u nekoliko kosovskih firmi ima i bivši šef Unmika Bernar Kušner koji se oženio Albankom, još nekoliko bivših komandanata Kfora i šefova Unmika postali su albanski zetovi i sada, i po tom osnovu, žele "miraz" u velikim firmama i prirodnim resursima pokrajine. U igri su i Mihail Štajner, Hans Hakerup, generali Majkl Džekson i Džon Voker, Stiven Šuk, Džon Kovi i drugi koji su poslednjih godina vodili glavnu reč u Prištini.

- Nije nikakva tajna da su sva bogatstva na Kosovu i Metohiji podeljena odmah posle bombardovanja, zna se šta je "američko", "englesko", "francusko", a šta "nemačko". Mada je sve što se privatizuje imovina Srbije, u koju su decenijama ulagane milijarde dolara, u Prištini nemaju problem sa rasprodajom velikih kompanija i rudnih bogatstava južno od Ibra, ali imaju na severu Kosmeta gde se Srbi još nekako drže i ne dozvoljavaju stranim moćnicima da kupe Trepču, Flotaciju Kopaonik u Leposaviću, rudnike Belo brdo i Crnac i hidroakumulaciju Gazivode bez koje je nemoguća eksploatacija ogromnih rezervi uglja u Kosovu Polju (najveće na Balkanu) i proizvodnja struje u Obiliću.

 

Bitka za Trepču

 

Planove sa Trepčom, nekada najvećom topionicom na Balkanu iz koje su dnevno, pored olova i cinka, izlazile i tone srebra i znatne količine zlata, ima i doskorašnji ambasador Amerike na Kosovu Kristofer Del koji je sa šurakom iz Bugarske vlasnik kompanije Enke Behtel u kojoj znatan udeo imaju i Turci. Upravo iz ovog razloga, Del je stalno terao Tačija da silom pokori severni Kosmet, on je bio i glavni inspirator upada specijalaca ROSU na sever Kosmeta i svega što se potom događalo. 

 

Vulin: Idemo na međunarodni sud

 

Šef srpske Kancelarije za Kosmet Aleksandar Vulin kaže da na Kosovu nije moguće izvršiti privatizaciju, a da se ne poštuju legitimna prava Srba i svih koji su učestvovali u stvaranju preduzeća.
Vulin ističe da su, prema Rezoluciji 1244, ujedinjene nacije i Unmik dobili pravo da upravljaju imovinom na Kosmetu, ali ne i da je prodaju.


Kancelarija za Kosmet pokrenuće pred domaćim sudovima zahtev za ocenu ustavnosti privatizacije na Kosmetu, a isto će učiniti i pred međunarodnim sudovima - ističe Vulin i naglašava da je sedam odsto Telekoma Srbija uništeno na Kosovu i da je na taj način oduzeto 13 odsto prihoda. 

 

Prodaju firme na severu Kosmeta

 

Agencija za privatizaciju u Prištini isturila je na prodaju pogon beogradske kompanije "Ivo Lola Ribar FOT" (fabrika otkovaka) u Lešku kod Leposavića i pogon Prve petoletke iz Trstenika u Leposaviću. Tender je zakazan za oktobar. Obe firme gradila je Vlada Srbije sa ciljem da zadrži Srbe na ovim prostorima. Obe solidno rade, a narod na severu Kosmeta je odlučan da ne dozvoli prodaju, pogotovu ne Albancima koji se na ovakvim tenderima obično pojavljuju kao jedini kupci.

 
 

Pavlović: Srbija da upozori kupce

Srbija nema nikakve instrumente da zaštiti državnu imovinu na Kosovu od rasprodaje i ne bi bilo fer svaljivati krivicu na funkcionere koji to ne mogu da spreče, kaže za "Vesti" advokat Branko Pavlović, a povodom najava da je navodno Madlen Olbrajt zainteresovana za privatizaciju Pošte i Telekoma na Kosovu.


- Ako je tačno da je neko na tako visokom nivou bivše administracije SAD zainteresovan za imovinu na Kosovu, onda su oni sa svojim pravnim timovima utvrdili da Srbija nema pravne mehanizme da to spreči. Ono što Srbija može da učini jeste da izda upozorenje u kojem će sve akvizicije na Kosovu označiti kao ništavne sa aspekta srpskog zakonodavstva, te da će se svi ti ugovori smatrati nevažećim kada Srbija bude uspostavila pravni sistem na celoj svojoj teritoriji - kaže Pavlović.


Nije ovo prvi pokušaj da se imovina Srbije, prevedena na prištinske vlasti, pominje u trgovini sa zapadnim kompanijama. Još u februaru ove godine je vlast u Prištini najavila prodaju imovine Telekoma Srbije na Kosmetu i ski-centra Brezovica.
Tada je Telekom Srbije brzo reagovao i objavio oglas u "Fajnenšel tajmsu" upozoravajući potencijalne kupce da će se "suočiti s tužbama ako kupe tu imovinu", tako je taj pokušaj prodaje propao.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.08.2012. 12:28
Vlada Srbije,dakle vlada Srba bi morala da ima neku tajnu organizaciju ili vise njih kao sto je nekada bila Crna Ruka da ovakve djavole i neprijatelje srpstva skloni sa lica zemlje.
Utorak 21.08.2012. 13:05
Nije cudo baba Olbrajt i General Klark stali ce Klinton da trazi za svoje ZASLUGE.Kosmet je trenutno OKUPIRANA TERITORIJA ali kad tad cemo je vratiti OTETO JE PROKLETO.
Utorak 21.08.2012. 14:37
Ta ovaj akrep jos ziv , bem ti jarca .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online