Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 04.06.2013.
20:11
Srna A

SPC: I dalje teror nad Srbima na KiM

Sabor Srpske pravoslavne crkve konstatovao je sa žaljenjem da međunarodni protektorat i prisustvo NATO snaga na Kosovu i Metohiji, pa ni najnoviji pregovarački proces na najvišem nivou u Briselu, nije doneo ni pravdu niti rešenje problema, te da je na delu "mekši teror" nad Srbima u ovoj srpskoj pokrajini.

Sabor je, u saopštenju posle završetka zasedanja proteklih dana u Patrijašriji u Beogradu, izrazio žaljenje zbog čestih antipravoslavnih i antisrpskih provokacija u susednim zemljama - Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, kao i zbog povremenih incidenata u samoj Srbiji, prvenstveno u Raškoj oblasti.

Nasilje nad Srbima se nastavlja: Srpska pravoslavna crkva

U saopštenju se navodi da se nastavlja stradanje Srba na Kosovu i Metohiji i da je, poslije rušenja i skrnavljenja pravoslavnih svetinja, izgona stotina hiljada Srba, trgovine ljudskim organima i sličnih nedela, sada na delu nešto "mekši" teror – varvarsko uništavanje nadgrobnih spomenika, ubistva, napadi na imovinu, getoizacija, svakodnevne prijetnje, tako da ima malo toga što svojim prisustvom treba da garantuju EU i NATO.

Izražavajući bojazan da primena postignutih dogovora i sporazuma ne doživi neslavnu sudbinu ranijih "standarda prije statusa", Sabor je sa odobrenjem primio na znanje aktivnosti Svetog Sinoda preduzete kao doprinos državi Srbiji i srpskom narodu u celini na putu iznalaženja pravednog i trajnog rešenja.

U saopštenju se podseća da je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić upoznao Sabor o briselskom sporazumu i da je konstatovano da, i pored razlika u pristupu pojedinim pitanjima, postoji jedinstvo po pitanju budućnosti Srba na Kosovu i Metohiji i nepriznavanju fantomske kosovske državnosti, kao i da vlasti Srbije mogu da računaju na podršku SPC.

Sabor nije prihvatio predlog da se za sveca proglasi Petar Petrović Njegoš, dok su episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije i srednjoevropski Konstantin trajno razrešeni dužnosti upravljanja svojim dosadašnjim eparhijama, a upražnjena su i mesta u pojedinim eparhijama i imenovani administratori.

Zamenik mitropolita dabrobosanskog Nikolaja biće i dalje episkop zahumsko-hercegovački Grigorije. Članovi Svetog Sinoda u novom sazivu su episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije.

Na sednici je ocenjeno da mir i jedinstvo SPC narušava i monah Artemije, svrgnuti episkop raško-prizrenski, sa svojim pristalicama, i istaknuto da će, ukoliko se u što skorijem roku ne odazove pozivu na povratak kanonskom poretku, Crkva biti prinuđena da preduzme dodatne kanonske mere.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.06.2013. 21:20
Rad džipova, samo je vreme kad će te tu zločinaču tvorevinu priznati... Prvi podpresedni vlade Srbije vučić aleksandar Vas je ubedio da je Kosovo teret Srbiji, ove male do Niša, ali Abaci su mudri i od olaša će i Niš dobi narko dolarima..
Sreda 05.06.2013. 08:41
PEDOFILI, DILERI DROGOM I DR. SAMI OLOŠ!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online