Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Subota 04.01.2014.
09:35
Beta A

"Biće izbora u 2014. a SPS ispada iz vlasti"

Sociolog i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Jovo Bakić ocenio je da će u Srbiji ove godine biti održani vanredni parlamentarni izbori, verovatno istovremeno sa izborima u Beogradu, a da će nakon glasanja SPS ispasti iz vlasti.

Lider SPS-a Ivica Dačić aktuelni premijer Srbije i lider SNS-a aktuelni vicepremijer Srbije
 

Bakić je za agenciju Beta kazao da će na izborima verovatno ubedljivo pobediti Srpska napredna stranka (SNS), a da je realno očekivati da SPS osvoji 10 do 12 odsto glasova.

"Bez obzira na rezultat, SPS će biti uklonjen iz vladajuće koalicije" što i jeste cilj održavanja izbora, naveo je on.

Nenadić:Vanredni izbori usporavaju reforme

Finansiranje političkih partija jedno je od prioritetnih pitanja u 2014. godini, a mogući
parlamentarni izbori samo bi usporili proces reformi, izjavio je za agenciju Beta programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

On je ocenio da ima mnogo posla koji bi trebalo uraditi u 2014., i dodao da bi reformske procese na nekoliko meseci mogli da zaustave vanredni parlamentarni izbori.

Način finansiranja političkih partija, prema njegovim rečima, jedno je od najvažnijih pitanja, ali ne samo u smislu porekla novca nego i zloupotrebe javnih sredstava u izbornoj kampanji, posebno uoči predstojećih lokalnih izbora u Beogradu.

"Sigurno ćemo imati izbore u Beogradu, a verovatno i na republičkom nivou, tako da će sve ono što je bilo problematično do sada ponovo postati tema," rekao je Nenadić i izrazio nadu da će Agencija za borbu protiv korupcije, Javno tužilaštvo, Republička radiodifuzna agencija (RRA) i Državna revizorska institucija (DRI) brže pokrenuti postupke ako uoče kršenje zakona.

"Očekujem veću izlaznost i ubedljivu pobedu SNS na gradskim izborima i republičkim izborima za koje je vrlo verovatno da se održe u isto vreme", rekao je Bakić.

Prema njegovim rečima, ako se kao kandidat SNS za gradonačelnika Beograda pojavi Nebojša Čović, on će pobediti uprkos tome što je, kako je kazao, Đilas bio "solidan gradonačelnik".

"Uprkos tome što je Đilas bio solidan gradonačelnik, njemu se desila nesreća da je došao na čelo stranke u trenutku kada je Tadić izgubio na izborima, a DS pala s vlasti. Čović ima sreću da se sada nalazi na vlasti i da ga podržava trenutno najpopularniji političar u zemlji (Aleksandar Vučić), a pošto ga Beograđani pamte, takođe, kao dobrog gradonačelnika, ima veće šanse za pobedu", ocenio je Bakić.

On je dodao da se u Srbiji postepeno stvara višepartijski sistem sa jednom dominantnom strankom i autoritarnim vođom, nalik političkom sistemu iz 1990-ih, dok ostale stranke služe kao koalicioni ili opozicioni dekor, te da trenutno ne postoji jaka opozicija koja bi to sprečila.

Upitan kako bi ostale partije mogle da prođu na izborima, on je rekao da je Demokratska stranka (DS) usled razočaranosti građanstva raširenošću korupcije i kriminala izgubila deo "stalnog biračkog tela još pre izbora 2012. godine, a naročito nakon obrazovanja koalicione vlade SNS-SPS", kao i da Demokratska stranka Srbije (DSS) ne nudi ništa novo, osim "već svima poznate politike o Kosovu i EU".

Na pitanje šta je dovelo do velike popularnosti Sprske napredne stranke, on je kazao da je predsednik te stranke i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u ljudima "probudio nadu, iako vrlo varljivu", najavljenom borbom protiv korupcije i kriminala i početkom suđenja biznismenu Miroslavu Miškoviću.

Kako je objasnio, kada je o Liberalno demokratskoj partiji (LDP) reč, za njih ne bi valjalo da uđu u koaliciju sa SNS-om pre izbora, iako će imati teškoća da samostalno uđu u Skupštinu.

"Naposletku, ni SNS najverovatnije ne bi pristao na predizborne koalicije sa LDP i DS, jer to bi unelo nepotrebnu zbrku u ionako zbunjenim glavama birača", naveo je Bakić.

POVEZANE VESTI

Subota 04.01.2014. 10:42
Србију је напустио Божидар Ђелић. Именован је за извршног директора наводно највеће инвестиционе банке у свету, „Лазард“. Зашто баш он? Награда за неки обављен посао? Наравно. Добили смо га, сећате се, у пакету „демократских промена“, представљен нам је као један из групе спасилаца српске економије, звали су их експерти, човек пореклом из Србије којем је иста, причао је, важнија од међународне каријере.Првих дана спавао је, и тога се сигурно сећате, на троседу код тетке.
Subota 04.01.2014. 10:42
Једино што смо успевали да разаберемо из његове приче било је страшно, готово лудачко залагање за приватизацију свега и свачега; само приватизација и ништа друго, приватизација по сваку цену, спас се зове приватизација – телалио је по Србији у хору са још неколико идентичних ликова.Имали су иста одела, идентичне ципеле, исте лаптопе. Разликовали смо их само по именима која нам, пре тога, ништа нису значила. Једне је довео Ђинђић, друге неко ко је стајао иза организације назване Г 17. У међувремену се приватизације по сваку цену, као концепта, одрекао и његов идејни творац, нобеловац Пол Кругман. Српским економским генијалцима, изгледа, то нико није јавио.
Subota 04.01.2014. 10:44
Службу друштвеног књиговодства (СДК), по оценама еминентних светских стручњака готово савршен облик пословања на релацији привредни субјекти – држава, само да би новопридошле банке узеле посредничку добит која је преко СДК ишла у државни буџет.Ђелић је из Србије отпутовао као богат човек, богат по европским мерилима. Пре њега ову, на дужи период, изгледа, проклету земљу, напустили су министри, саветници, финансијски стручњаци, експерти чија смо имена већ заборавили, такође баснословно богати.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online