Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 04.03.2014.
18:01
D. Dekić - Vesti A

I Toma "dokaz" za genocid!

Hrvatska se na jučerašnjem startu procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu oštro obrušila na Srbiju, uvrstivši u dokazivanje krivice za genocid tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995. čak i optužbe na račun aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Oči u oči: Srspki i hrvatski advokatski timovi uoči početka suđenja
 

Zanimljivo je da Nikoliću predstavnici Zagreba pripisuju odbijanje da prizna genocid, ali ne u Hrvatskoj, već u Srebrenici i optužuju ga da se nije odrekao veza sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem.
 

Varadi: Srbija u prednosti

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da su mogućnosti Hrvatske ograničene jer, iako ima presuda koje utvrđuju da su neki državljani Srbije krivi, niko od njih nije osuđen za genocid.
- Što se Srbije tiče, ima dosta izveštaja UN o "Oluji" i podataka UN o tome koliko je Srba tada napustilo Hrvatsku - kazao je Varadi, koji ne vidi konkretnu korist od procesa, već konkretnu opasnost ako retorika bude previše uzavrela.

Baziraju se na odgovornosti vlasti Slobodana Miloševića za genocid nad nesrbima i tvrdnjama o njegovoj namerenosti da formira "veliku Srbiju". Kao argument za to glavna zastupnica Vesna Crnić-Gorotić iznela je ocenu da je SR Jugoslavija pod vođstvom Miloševića organizovala, podstakla i počinila "genocidnu kampanju" u Hrvatskoj.


- Ideja Velike Srbije pokrenuta je 1986, a od 1990. Milošević je, zajedno sa saradnicima, uključujući Vojislava Šešelja i Željka Ražnatovića Arkana, krenuo u Hrvatskoj u genocidnu kampanju, govorom mržnje protiv Hrvata, koja je otvorila vrata genocidnim aktima - rekla je Gorotićeva i kao ilustraciju prikazala snimak uništenog Vukovara.


Ona tvrdi da su mnogi srpski politički lideri, posle pada Miloševića, uporni u negiranju zločina u Hrvatskoj. Kao primer je navela predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji odbija da prizna da je u Srebrenici u julu 1995. počinjen genocid, uprkos presudi međunarodnog suda.
 

Označeni kao glavni krivci: Milošević i Šešelj
 

- Srbija traži utočište u činjenici da niko nije bio optužen, ni osuđen za genocid u Hrvatskoj pred Haškim tribunalom. To ne znači da genocida nije bilo, niti propusta da se on spreči - kazala je hrvatska zastupnica.
 

Adut Hrvata i Sonja Biserko

Vesna Crnić-Grotić je potvrdila je da će Hrvatska kao veštaka za političku i istorijsku pozadinu "genocidne kampanje" vlasti SRJ pred sud izvesti Sonju Biserko, predsednicu Helsinškog odbora u Srbiji, koju je nazvala osobom besprekorne reputacije.

Premijer Srbije Ivica Dačić, reagujući na početak suđenja, podsetio je da je Srbija htela da se istovremeno povuku i tužba i kontratužba, ocenio da političari ne treba da dozvole da to suđenje iskomplikuje odnose dve zemlje i uzburka nacionalne strasti.
- Ukoliko se argumenti sa suđenja budu prepričavali u medijima, to će dodatno uzburkati nacionalne strasti - rekao je Dačić.


On je naveo da je Srbija spremna da opovrgne hrvatsku tužbu i da je srpska tužba zasnovana na dovoljnom broju dokaza.
- Šta god da je bilo u prošlosti moramo na to da stavimo tačku. Za raščišćavanje svih istorijskih računa dobro je da se suđenje dovede do kraja i da međunarodni organi daju svoje mišljenje i presude - kazao je srpski premijer.
 

Ko će se smejati na kraju: Advokati Filip Sends (Hrvatska) i Vejn Džordaš (Srbija)
 

Na snishodljiv odnos Srbije prema Hrvatskoj ukazao je predsednik Udruženja Jadovno 1941. iz Banjaluke Dušan Bastašić ocenivši da Beograd zarad očekivane "pomoći" u procesu evrointegracija javno priželjkuje nerešen rezultat spora pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
 

Dve runde

U Palati mira danas i sutra će svedoci davati iskaze, koji neće biti dostupni javnosti do 1. aprila. Hrvatska nije zatražila da ispita nijednog od svedoka Srbije, dok će srpski zastupnici unakrsno ispitivati šest svedoka. Potom Hrvatska izlaganje po tužbi nastavlja u četvrtak i petak, a od 10. marta zastupnici Srbije će govoriti o tužbi i kontratužbi. Naredna runda biće, uz pauze, održana od 20. marta do 1. aprila.


Ljajić: Nećemo izgubiti spor!

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da Srbija neće izgubiti spor sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde i poručuje da Srbija ne želi da to poremeti odnose sa susednom Hrvatskom.
"Sada je ostalo da se spremimo najbolje što je moguće. Siguran sam da spor nećemo izgubiti i mi ne želimo da remetimo odnose sa Hrvatskom, već želimo najbolje odnose sa svim susedima, pa i sa Hrvatskom", rekao je Ljajić.

- Unapred se priznaje nepostojanje počinjenog genocida nad Srbima u Hrvatskoj tokom realizacije hrvatskog državnog projekta kroz akcije Tuđmanovih, Šuškovih i Bobetkovih eskadrona, po sistemu spržene zemlje - kritikovao je on, istakavši da se otvaranje pitanja genocida nad srpskim narodom u vreme postojanja Nezavisne Države Hrvatske više ne pominje, čak ni u prikazu kontinuiteta zločina i uzročno-posledičnih veza.


Zaključci o postojanju i kontinuitetu procesa diskriminacije i nasilja prema Srbima u Hrvatskoj, prema njegovim rečima, sadržani u najnovijem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava, prijaju ušima, jer dolaze od najveće svetske sile.
 

Nikolić ćuti, Rodić ugovara vežbu

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije

U Kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, nisu imali odgovor na naše pitanje hoće li šef države reagovati na optužbe Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde. Početak procesa u Hagu, poklopio se sa susretom ministara odbrane Srbije i Hrvatske, Nebojše Rodića i Ante Kotromanovića u Zagrebu, koji su se složili da je odbrambena saradnja dve zemlje u uzlaznoj putanji.

 

Kao primer istakli su i vojnu vežbu dve strane "Zajednički odgovor 14", planiranu za ovu godinu. Uz to Srbija je obećala da će Hrvatskoj ustupiti satelitske snimke i kompletnu dokumentaciju objekata bivše JNA, a postigli su i dogovor o nastavku razmene oficira.

Saša Obradović: "Oluja" je naš najjači dokaz

Šef pravnog tima Saša Obradović rekao je da je genocid u Hrvatskoj izvršen nad Srbima, a ne nad Hrvatima, kako to tvrdi hrvatska strana. Kao primer za tu tvrdnju on je podsetio da u toj državi ima jedna trećina Srba od broja koji je postojao 1991. godine.
 

Srpski tim: Saša Obradović, Vilijam Šabas i Andreas Cimerman
 

"Ako je bilo genocida, on je izvršen prema Srbima tokom operacije 'Oluja' i to su naši glavni argument koje ćemo izneti tokom ove rasprave", rekao je Obradović nakon završetka prvog dana usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
On je istakao da Srbija nije želela ovaj spor uprkos velikom broju žrtava srpskog naroda u Hrvatskoj tokom rata.
 

Nećemo se baviti politikom!

Saša Obradović je istakao da je naš tim svestan istorijske odgovornosti koju ima u ovom postupku ističući da Srbija ima dobre dokaze koje će izneti sudu i jake argument u odnosu na primenu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. On je napomenuo da se srpski tim neće baviti političkim pitanjima, ali da će se u svom izlaganju iduće sedmice setiti i žrtava.

"Ali do njega je došlo i mi se sada nalazimo u fazi koja se može nazvati istorijskom ironijom - srpski narod je u državi Hrvatskoj bio taj koji je doživeo genocid, poznat svima u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom u NDH, koja je u to vreme obuhvatala i BiH i Srem", rekao je Obradović.


On je podsetio da je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i pored toga, u vreme NATO bombardovanja Srbije, podneo tužbu u kojoj tvrdi da je srpski narod devedesetih godina izvršio genocide, tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj.


"To je podneo hrvatski predsednik koji je bio vođa separatizma, koji je uništio bivšu Jugoslaviju i koji je izjavio, što će biti dokumentovano pred ovim sudom 'da Srbi iz Hrvatske treba da nestanu". "I nestali su", naveo je Obradović komentarišući izlaganje hrvatskog pravnog tima.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.03.2014. 18:02
ee tomo,tomo....bacio sam glas za tebe nadajuci se da ces ispuniti obecanje i okrenuti se rusima..,,picko izdajnicka,,,puuu!!
Utorak 04.03.2014. 18:27
Trojcu bez kormilara je zapreceno odlaskom u Hag.Zato su i morali da odrade sve ono oko KiM.Kako drugacije shvatiti takav zaokret u politici posebno Vucica i Nikolica.Sta jos moraju da odrade videcemo vrlo brzo jer nemaju puno vremena.Dzabe im i Beograd na vodi i sve kada je narod u go..ima do guse.Bojim se da je sledeca na udaru Republika Srpska.
Utorak 04.03.2014. 19:47
С обзиром да нас издају редом наши државници и високи функционери, да се овакве ствари не би понављале, гласајте ЗА ДВЕРИ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online