Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.04.2014.
01:29
B. Grujić - Vesti A

Reka od koje se kuvala supa

"Nekada se vodom iz Begeja kuvala tradicionalna banatska nedeljna supa, žuta kao dukat. Koliko sam samo puta išla da majci zahvatim vodu iz Begeja. Bila je čista i mogla se kuvati supa. Pamtim i kupanja na tada mondenskom kupalištu Brankovan. Bila su to zaista lepa vremena i žao mi je što je sad Begej ovako prljav i zagađen", priseća se 85-godišnja Zrenjaninka Veselinka Cvetkov.

Begej, reka ili kanal
 



Reka Begej je srce i duša Banata, ponos ravnice i dva pitoma grada, Zrenjanina u Vojvodini i Temišvara u susednoj Rumuniji. Dužina Begeja je 120 kilometara, započinje kod Temišvara, a kroz Srbiju protiče u dužini od 75 kilometara i završava u Tisi. Begej je od 1760. godine postao važan plovni put između Temišvara i Dunava, a uspešna plovidba odvijala se sve do 1958. Tada je zbog političko-ekonomske situacije u regionu zatvoren za brodove. Pretvoren je, manje-više, u običan kanal za ispuštanje neprerađenih otpadnih voda iz domaćinstava i industrije, kao i za sakupljanje viška površinskih voda.

Kupalište Brankovan

Đoka Brankovan je 1931. sagradio kupalište koje je decenijama bilo najmasovnije i najelitnije kupalište u Zrenjaninu. Ono je imalo parkiralište, veliku plažu, gimnastičke sprave, a u restoranu su postavljeni stakleni akvarijumi s ribama i gosti su prstom upirali u onu za koju žele da im se nađe na tanjiru. Ovde je prvi put počela da se bira mis bečkerečkog leta. Posle dve godine zatvoreno je Fišerovo plivalište jer se blizu njega nalazilo kupalište za konje i nadležni su se bojali zaraze.

SEPTIČKA JAMA

Veselinka Cvetkov

Prošle godine u maju Begejom je tekla crna voda neprijatnog zadaha jer nijedna zrenjaninska fabrika nije ugradila opremu za prečišćavanje otpadnih voda, a gradska kanalizacija od reke pravi septičku jamu.


Brojna istraživanja stručnjaka pokazala su da je Begej u toku kroz Banat veoma zagađen i to naročito teškim metalima, a registrovana je čak i radioaktivnost! Najveći problem Begeja je što decenijama nije očišćen, zbog čega je praktično onemogućena plovidba većih brodova, a on je bukvalno postao otvoreni kanalizacioni sistem!


Upravo zbog ovakve, skoro katastrofalne situacije, ovih dana, pod zajedničkom idejom oživljavanja reke Begej, naročito sa srpske strane, jer je u Rumuniji, usled strogih pravila EU situacija mnogo povoljnija, promovisana je u Zrenjaninu studija o razvoju turizma, uz bolje korišćenje reke koja spaja rumunski i srpski deo Banata.


Za realizaciju projekta najviše se zauzeo Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.


- Mi ne samo da ne živimo od turizma, već ne iskorišćavamo ono što imamo. Decenijama unazad pričalo se o čišćenju Begeja, o pravljenju sadržaja na vodi, ali ne možemo ništa bez uklanjanja mulja - kaže Janjić. - Sa rumunskim kolegama, ozbiljno smo razgovarali o poribljavanju Begeja, ali i o izgradnji biciklističke staze uz reku, od Zrenjanina do Temišvara! Staza je sa naše strane već stigla do Kleka, a ukoliko se u potpunosti ostvari, biće zaista prava turistička atrakcija.

Osam dana zatvora

Nekadašnji časopis "Torontal" svojevremeno je objavio vest da je 28. juna 1877. godine ovdašnji meštanin izvesni Stajgenval sagradio i otvorio "kupatilo" na Begeju i da je broj kupača bio veliki. Isti list 1899. piše da reka svake godine uzima svoje žrtve pa su predlagali da se po kupalištima postave drvene grede za koje bi mogli da se kače nesigurni plivači. Desetak godina kasnije, pošto se broj utopljenika uvećavao, policija je odredila mesta dozvoljena za kupanje. Svako ko se kupao van zvaničnih kupališta rizikovao je da bude kažnjen s 600 kruna, odnosno sa osam dana zatvora.

UZGOJ JESETRE
Pre nekoliko godina jedna holandska ustanova izradila je studiju o čišćenju korita Begeja celim njegovim tokom kroz Srbiju i povratku brodova na reku. Međutim, sve to bi koštalo oko 30 miliona evra i nije bilo zainteresovanih koji bi ga finansirali. Zato je još strogo zabranjeno kupanje u srpskom delu Begeja, jer je opasno po zdravlje ljudi, a i ribolovci kukaju da je riblji svet na izdisaju.

Najveće zagađenje kod Zrenjanina
 


U Rumuniji, opet, slika je sasvim drugačija, Begej je čist, osposobljen za turizam, pun ribe... U mestu Đarmati, nadomak Temišvara, podignuta je moderna farma za uzgoj jesetre, a projekat je sa 10 miliona evra finansirala EU.


Begej bi uskoro trebalo da postane strateški važan i za Zrenjanin.


- Istina je da ne možemo odjednom da obezbedimo novac za čišćenje Begeja, ali studije koje radimo sa kolegama iz Temišvara su važan korak ka tome. Begej mora ponovo da postane ekološki biser Banata. Tom strateškom cilju biće podređena izrada narednih projekata u prekograničnoj saradnji sa Rumunijom - naglasila je Irena Živković, direktor Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banata u Zrenjaninu.


Zasad, Begej ima od 0,75 do dva metra mulja koji mora da se ukloni.
 

Ćuprija kao kutija

Na Begeju su vežbali mnogi veslači poput olimpijskog asa Milorada Stanulova, njegovim stopama sada ide i reprezentativka Srbije Jovana Arsić.
- Svakoga dana sam na Begeju. Srce me boli zbog njegove zagađenosti i prljavštine, koliko puta sam samo pomislila, ne daj bože da se čamac prevrne i da upadnem u vodu. A toliko je divnih krajolika, ako se očisti, Begej će ponovo biti prava turistička atrakcija. Čula sam i da će rekonstruisati čuvenu bečkerečku ćupriju koja je u pesmi opevana kao "uzana k'o kutija" - nada se Jovana Arsić. 

 

Žene samo do podne

Šajgervaldovo kupalište na Begeju u tadašnjem Bečkereku je 11. maja 1918. godine oglasilo da je od jutra pa do podne dozvoljeno kupanje samo ženama, a poslepodne muškarcima. Te godine je neki trgovac Jovan iz Novog Sada kupio kupalište u Zrenjaninu od Danijela Popovića. Kupac je uveo nova pravila, pa je već nakon kupanja od jednog i po sata terao kupače sa plivališta. Građani su se žalili, a Jovan se pozivao na praksu u Budimpešti gde se građani, navodno, mogu kupati tek po jedan sat. Policijska uprava je odredila da se građani u jednom ulasku i za jednu kartu mogu kupati dva sata. Posle sedam godina policija je donela uredbu da se građani mogu kupati na svoj rizik po celom Begeju, ali da dozvola košta pet dinara. Uredba je bukvalno živela samo jedan dan. Jer se sutradan utopio jedan vojnik i kupanje je zabranjeno, izuzev na uređenim kupalištima. Građani nisu smeli da se šetkaju unaokolo u kupaćim kostimima, samo u okviru kupališta.

Sreda 09.04.2014. 08:18
Ovako počinje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online