Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 17.04.2014.
22:14
Beta A

Euleks demantuje Srbe: Hapšenje nije bila otmica

Misija Euleks odbacila je ocenu lidera Srba sa severa Kosova da je hapšenje osumnjičenog na severu Kosova bila otmica, navodi se u saopštenju te misije EU.

Euleks ne deli stav da je hapšenje osumnjičenog po nalogu tužioca otmica, posebno kada osumnjičeni poštuje nalog tako da su potrebna samo tri policajca da izvrše hapšenje čak i bez stavljanja lisica
 

Čelnici srpskih institucija sa severa Kosova odlučili su juče da Euleks policiji otkažu gostoprimstvo na teritoriji opština Zubin Potok, Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zvečan, zbog nastavka "nerazumljivih privođenja koje uznemiravaju građane". Odluka je, kako su naveli, rezultat i poslednje akcije u kojoj je njihov sugrađanin praktično kidnapovan kada je krenuo na posao.

Srbi na Kosovu otkazali saradnju Euleks policiji

"Misija prima k znanju izjave koje su juče dali gradonačelnici i ostali izabrani predstavnici privremenog veća sa severa Kosova, ali ne deli taj stav. Ne deli njihov stav da je hapšenje osumnjičenog po nalogu tužioca otmica, posebno kada osumnjičeni poštuje nalog tako da su potrebna samo tri policajca da izvrše hapšenje čak i bez stavljanja lisica", navodi Euleks.

Tim povodom Euleks dodaje da u vladavini prava, niko osim zakonski imenovanih službenika za sprovođenje prava, tuzilaca ili sudija ne može da se poziva na pravo da odobri sprovođenje pravde ili ne, navodi Euleks.

"Medutim, Misija bi pozdravila, kako je ranije izjavljeno, svaki konstruktivan pristup primeni vladavine prava na severu Kosova i svakodnevnoj bezbednosti stanovnistva. Euleks je spreman da doprinese, zajedno sa Policijom Kosova, u obezbeđivanju oblasti koje gradonačelnici odrede, na legitiman način, prema potrebi", dodaje se u saopštenju.

Rukovostvo srpskih institucija navelo je da je uvek podržavalo sprovođenje vladavine prava, bilo podrška svakom smislenom procesu koji se tiče poboljšanju standarda i života srpskog naroda, ali i dodalo da nikada neće podržati i prihvatiti ono što nema  smisla, što ugrožava prava građana i izaziva opšte uznemirenje i tenzije.

POVEZANE VESTI

Petak 18.04.2014. 00:40
Monteki i Kapuleti na trgu u Veroni? Srbi i Albanci zajedno rade na nekoj stvari. I to, mirno, bez svađe, tuče, pa ni međusobnog ubijanja. Ipak, ostaje da se razjasni ko je tu Romeo, a ko Julija. To će valjda da razreši režiser Miki Manojlović? Gospoda će zajednički da “istraže” mržnju, da bi tako zasnovali ljubav? Oduzeće posao Rekomu Nataše Kandić.Zvuči privlačno, romantično čak! Okupljeno je neverovatna ekipa od 71 “umetnika”. Nisu poznati nikome, i to je sigurno njihova prednost, a možda i vrlina. Zajedno će ispričati jednu “važnu priču”. Objasniće nam da Srbin i Šiptar mogu da žive i rade zajedno u Prištini, pa i da sarađuju na “umetničkim projektima”.
Petak 18.04.2014. 00:43
“U Prištini su već obavljeni susreti sa glumcima, a prijavio se 71 umetnik iz tog grada, Peći, severne i južne Kosovske Mitrovice, Skoplja, što govori o dobrom prijemu ove ideje. Održali smo i konferenciju za medije i imala je veliki odjek”, rekao je Manojlović.Ovaj projekat je deo udruženih napora dve organizacije, Radionice integracije iz Beograda i Qendra multimedija iz Prištine, čiji je cilj da glumce iz Srbije i sa Kosova spoji zajedno na sceni.Uloge Romea i Julije igraće Albin Ukaj sa Kosova i Milica Janevski iz Srbije.Anita Mančić, koja će igrati dadilju, rekla je da je prihvatila ulogu samo zbog ideje koja stoji iza same predstave.
Petak 18.04.2014. 00:41
Nekada, pak, dok su Šiptari živeli u Srbiji, Šiptarima nije padalo na pamet da učestvuju u “umetnosti” zajedno sa Srbima. Sad su se “opametili”!Zajednička verzija “Romea i Julije” biće izvedena do kraja godine i na srpskom i na albanskom jeziku, najavili su organizatori na konferenciji za štampu, koja je u nedelju održana u Beogradu.“Igraće se na dva jezika – srpskom i albanskom u isto vreme, plus na engleskom. Prva tema je ozbiljno istraživanje mržnje, druga – njena suprotnost, ljubav, a treća, jednako važna, komunikacija, odnosno jezik kao zid, ali i kao mogućnost za susret”, rekao je istaknuti srpski glumac Miki Manojlović, koji će režirati predstavu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online