Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 23.04.2014.
15:15
Z. Marjanović - Vesti A

“Ne možemo u Evropu bez glave i srca“

U istrorijskom Takovu, pod Takovskim grmom pod kojim je na verski praznik Cveti 1815. godine Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak obeležana je 199. godišnjica podizanja ustanka koji se smatra prelomnim događajem u stvaranju moderne Srbije.

 

U okivru državne ceremonije lovorove vence na spomenik ustanicima Drugog srpskog ustanka u Spomen kompleksu “Drugi srpski ustanak“, uz pisustvo i blagoslov patrijarha srpskog Irineja, položili su ministar prosvete Tomislav Jovanović, predstavnici Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac koja ovaj datum slavi kao Dan opštine, i brojnih delegacija gradova zbratimljenih sa Gornjim Milanovcem.


Patrijarh srpski Irinej je naročito podvukao značaj Drugog srpskog ustanka kao polazne tačke našeg identiteta i naše slobode.


- Srpski narod je u opancima vođen svojim nepismenim knezom zbacio petovekovni turski jaram. U Takovu je niklo seme, izniklo u slobodu koja je najveći božji dar. I mi treba danas da podignemo barjak svog identiteta i da pokažemo ko smo i čemu težimo. Želimo u Evropu, ali ne bez svoje glave i bez svoga srca. Ne možemo u Evropsku uniju bez Kosova i Metohije jer je to početak naše istorije koje se ne možemo odreći. Vlada koja se upravo formira mora da ima na umu tu težnju i želju naroda - istakao je patrijarh Irinej u Takovu.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.04.2014. 15:57
Moj Irineju, mi smo u Evropi od sestog veka. A u to sto ti - s nekim drugima - zoves "Evropa" samo i mozemo dospeti bez glave i srca. I bez nekih drugih organa, koje necemo spominjati...
Sreda 23.04.2014. 16:06
Ne mogu da se otmem utisku da bi oni kojima se drži pomen, da mogu da ustanu, slatko napucali ove sline - nogom u guzicu....
Sreda 23.04.2014. 16:16
Лепо је маштати и сањати. Реалност је друкчија. ЕУ има превише својих проблема и није спремна за проширење у наредној деценији најмање. Пре може доћи до реорганизовања (подела на водеће и пратеће земље напр.). Зато је реално тежити синхронизовању са ЕУ и окретању сопственим снагама. Развијање пољопривреде и подршка и подстицај малих и средњих предузећа би требало да обезбеде већу запосленост. Отворенст за инвеститоре са стране, без посебних олакшица, је посебан изазов за ову и следеће владе. Све то уз сузбијену корупцију и рекет је одлична алтернатива пустим маштањима о ЕУ.ЕУ је највећи душманин Србије! ЕУ је тамница својих народа и царство бахате,јалове и похотне бирократије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online