Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.07.2014.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Nova hajka na kosovske Srbe

Ukoliko se nastavi hajka na Srbe, legalno izabrani poslanici, gradonačelnici, predsednici opštinskih skupština i odbornici mogli bi da napuste sve institucije na teritoriji Kosova u koje su izabrani u okviru primene dogovora postignutih u Briselu, poručeno je na jučerašnjem skupu u Zubinom Potoku. Sa mitinga pod sloganom "Svi smo isti - ko je od nas sledeći?" zatraženo je i da se "odmah i bezuslovno" omogući svim okrivljenim Srbima da se brane sa slobode.

Zastrašivanju nikad kraja: Dragan Jablanović
 

Skup kojem su se odazvali politički predstavnici Srba i južno i severno od Ibra, održan je nakon pokušaja kosovske policije da uruči pozive za saslušanje predsedniku opštine Zubin Potok Stevanu Vuloviću i bivšem predsedniku te opštine Slaviši Ristiću. Vuloviću se pripisuje organizovanje bekstva Slobodana Sovrlića iz policijske stanice u Zubinom Potoku. On za "Vesti" tvrdi da je u tim satima bio na sastanku sa šefom kancelarije EU.

Bez energije i žara

Predsednica SO Severna Mitrovica Ksenija Božović traži odbranu sa slobode za lidera SDP-a Olivera Ivanovića i ostale pritvorene Srbe.
- Međunarodnu zajednicu podsećamo da mora da bude statusno neutralna, a ne u službi vlasti iz Prištine - rekla je Božovićeva. Inače, na mitingu je bilo malo građana. Marko Jakšić, jedan od lidera Srba sa KiM, kaže da je "tanak odziv jer narod više nema ni energije, ni žara".

- Cilj najavljenih hapšenja je zastrašivanje građana severa Kosova - poručio je na skupu gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović, dok je direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović istakao da je na Kosovu "na snazi hrvatski model".


- Ako nastave sa nezakonitim hapšenjima i novim pritiscima na srpski narod, svi legalno izabrani predstavnici Srba u svim organima KiM razmotriće mogućnost podnošenja kolektivnih ostavki na svim nivoima i nastavak borbe za opstanak mirnim sredstvima - ocenio je Jablanović.


Dr Ivanović je istakao da je osnovni motiv pokušaja hapšenja Slaviše Ristića, Stevana Vulovića da se "naše institucije pokažu kao kriminogene, genocidne".
Ako se ne uvaže zahtevi Srba, poslednja mera je, kako je najavljeno, građanska neposlušnost i razmatranje saradnje sa Euleks policijom i tužilaštvom na severu Kosova.

Odgovoran i Beograd

Zamenik predsednika DSS-a Aleksandar Popović zahteva da se Vlada Srbije izjasni o pokušaju kosovske policije da uruči pozive za saslušanje Vuloviću i Ristiću.
- Euleks je o ovom slučaju obavestio Vladu Srbije, tako da je ona za ovo podjednako odgovorna, kao i vlast na Kosovu i Evropska unija - smatra Popović.

Stevan Vulović u izjavi za "Vesti" kaže da iza poziva Euleksa na saslušanje stoji želja da ućutkaju njegove kritike, ali i samovolja jednog tužioca.


- Uostalom, dok se to zbog čega me zovu dešavalo, bio sam u Mitrovici na sastanku sa Euleksovim predstavnicima za bezbednost, a zatim na sastanku sa šefom kancelarije EU u Prištini Samjuelom Žbogarom (kome su prisustvovali i zamenica ambasadorke SAD, šefica administrativne kancelarije Adrijana Hodžić i još nekoliko ljudi), na kojem smo rešavali pitanje statuta. Ispada na kraju, ako ste Srbi možete biti pošteni, ali bićete optuženi samo zato što ste Srbi. Ne bi me iznenadilo da me optuže da sam napravio Boko Harem u Nigeriji, ili da sam zaslužan za poplave u Srbiji - kaže on.


Vulović smatra da je ovo užasna poruka i poziv na linč srpskog naroda, a dodaje da je on kao gradonačelnik trn u oku zato što za ono što radi ima i podršku Albanaca iz opštine Zubin Potok.

Vladavina ljudi, a ne zakona

Pod stalnim pritiskom: Krstimir Pantić

- Pozivi Euleks tužioca sadašnjem i bivšem predsedniku opštine Zubin Potok da daju izjave zbog navodnih krivičnih dela je samo nastavak stalnih pokušaja da se Srbi disciplinuju, "promene svest" i prihvate život u nezavisnom Kosovu. Ovo takođe predstavlja dokaz da na KiM nemamo vladavinu zakona već vladavinu ljudi. U fiokama tužioca nalaze se montirane optužnice koje se po potrebi aktiviraju. Ne sumnjam da se ni ostali bivši i sadašnji predsednici opština neće naći na listi optuženih. Očigledno je da lokalni izbori nisu doveli do potpune integracije severa u nezavisno Kosovo. Na Beograd se više ne može vršiti pritisak i zato će sada hapsiti ljudi na terenu, pa čak i one predsednike opština koji su potpisali zakletvu nezavisnom Kosovu, ali se ne ponašaju po zahtevima Prištine - kaže za "Vesti" Krstimir Pantić, bivši gradonačelnik Kosovske Mitrovice.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online