Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.07.2014.
10:28

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Naslednice dobile oranice

Agencija za restituciju Srbije vratila je deo obradivog zemljišta u Vojvodini potomcima podunavskih Švaba. Reč je o imovini starosedelačke nemačke porodice iz Apatina, a naslednice su dve sestre. Ovo je prvi slučaj da se vojvođanskim Nemcima vraća imovina konfiskovana posle Drugog svetskog rata, izjavio je za "Vesti" advokat Boris Mašić iz Apatina.

Kolonisti da ne brinu: U starom Apatinu živelo je dosta nemačkih porodica
 

- Reč je o dvema sestrama, naslednicima imućne veleposedničke porodice, od kojih je jedna i danas građanka Srbije, a druga nije. Vraćeno im je 42 jutra obradivog zemljišta od ukupno 600 jutara koliko je posedovala njihova porodica Prethodno je izvršena sudska rehabilitacija ove porodice, jer su oni, kao i svi vojvođanski Nemci, 1945. godine proglašeni saradnicima okupatora, a da prethodno nikome nije utvrđivana bilo kakva odgovornost - objašnjava Mašić.

On kaže da oštećeni Nemci žele da im se nepokretnosti vrate pre svega u naturi, a gde nije moguće da budu finansijski obeštećeni prema Zakonu o restituciji koji važi u Srbiji.

Nema dogovora Tita i Branta

Advokat Boris Mašić tvrdi da u nemačkim arhivama ne postoji dokument koji bi potvrdio spekulacije u Jugoslaviji da je imovina folksdojčera bila predmet međunarodnog ugovora o poravnanju. Pričalo se, naime, da je Josip Broz Tito zaključio sa nemačkim kancelarom Vilijem Brantom ugovor kojim su Nemcima navodno oproštene ratne reparacije za Prvi i Drugi svetski rat u zamenu za imovinu proteranih podunavskih Švaba.

- Dakle, ne treba da strahuju kolonisti, koji su iz raznih krajeva Jugoslavije pre 70 godina državnim dekretom useljeni u nemačke kuće i data im još i zemlja originalnih vlasnika. Koloniste ne samo da je nemoguće, a ne bi bilo ni humano, iseljavati iz nekadašnjih kompletno nemačkih sela i vraćati ih tamo odakle su odavno otišli: u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku ili Makedoniju, već i oštećeni podunavski Nemci smatraju da ne treba činiti novu nepravdu da bi se ispravila stara - kaže Mašić.

U vraćanju otete imovine folksdojčerima Mašić sarađuje sa advokatskom firmom Haš i partner iz Linca.

- Samo preko ove kancelarije Agenciji za restituciju podneto je više od 2.500 zahteva vojvođanskih podunavskih Nemaca koji sada žive u Gornjoj Austriji, a to je svega oko tri odsto od onih koji imaju pravo da im bude vraćena očevina ili dedovina oteta posle Drugog svetskog rata - napominje Mašić. Većina ljudi, dodaje sagovornik "Vesti" koji potražuju svoju imovinu "to ne radi iz finansijskih razloga".


- Podunavski Nemci, pre svega oni koji sad žive u inostranstvu, materijalno su obezbeđeni, ali im je jako važan emotivni momenat, pitanje časti, istine, poštenja i pravde. Mnogi su se, posle uspešne rehabilitacije, na sudu odricali imovine iako imaju pravo da im ona bude vraćena. Potraživanje imovine za njih pokreće kompletno revidiranje porodične istorije, sa predaka skidanje paušalno nametnute hipoteke saradnika okupatora. Oni pre svega žele da se prihvati i sudski utvrdi činjenica da njihove porodice nisu bile krive za taj rat, da oni nikog nisu dirali i da su iz Jugoslavije 1945. godine proterani samo zato što su bili nemačke nacionalnosti - kaže Mašić.

Doseljavanje Nemaca u Vojvodinu počelo je još početkom 18. veka. Do kraja Drugog svetskog rata bilo ih je 350.000 na teritoriji današnje Vojvodine, a u celoj Srbiji oko pola miliona. Danas ih manje od 4.000. ljudi.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.07.2014. 10:34
"Ово нам је наша борба дала да имамо Тита за маршала" Е,Србине,Србине када ћеш се памети дозвати?
Sreda 23.07.2014. 11:33
Da li je rec o folksdojcerima, nekadasnjim drzavljanima Jugoslavije a kasnije pripadnicima Vermahta koji su i te kako ucestvovali u teroru nad Srpskim narodom?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online