Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.07.2014.
13:05
Alo A

Da li je ovo najbahatija direktorka u Srbiji?

Poverenik za informacije od javnog značaja kaznio je Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine sa ukupno 200.000 dinara zbog bahatosti direktorke te ustanove, dr Nade Čemerlić Ađić, jer nije želela da dostavi podatke o tome koliki honorar isplaćuje svom suprugu, dr Otu Ađiću, takođe zaposlenom u Institutu. Da stvar bude gora, u toj ustanovi, pored direktorkinog muža, radi i njena bratanica, a sin je nedavno primljen kao stažista, saznaje Alo.

Direktorka Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, prof. dr sci. med. Nada Čemerlić Ađić (kardiolog)
 

Kako Alo saznaje, poverenik Rodoljub Šabić naložio je Institutu još u martu ove godine da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana, dostavi kopiju ugovora o radnom angažovanju direktorkinog supruga dr Ađića, kao i kopiju dokumenata iz kojih se može saznati iznos isplaćenih mesečnih naknada. Kako to nije učinjeno, tri meseca kasnije, poverenik je još jednom pozvao Institut da izvrši rešenje, ali direktorka Ađić ni na to nije reagovala. Stoga, poverenik je zaključkom od 30. juna 2014. godine Institutu izrekao novčanu kaznu od 20.000 dinara.

Iako je Institut uplatio ovaj iznos i dalje nije dostavio tražene informacije, zbog čega je poverenik 15. jula izrekao novu kaznu u iznosu od 180.000 dinara! Za ovu kaznu još uvek ne postoje podaci da li je uplaćena.

Inače, zahtev za dobijanje informacije o mesečnim primanjima dr Ađića, podneo je Slaven Ključar, medicinski radiolog Instituta, koji kaže za naš list da je to uradio, jer više nije mogao da žmuri pred nepotizmom i zloupotrebom službenog položaja od strane direktorke Instituta.

Direktorka imala i prijavu zbog zloupotrebe položaja!

Slaven Ključar navodi i da je sindikat "Nezavisnost" još 2007. godine protiv direktorke Anđić Čemerlić podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja, prilikom opremanja centralne sterilizacije.
- Međutim, država je ovaj sindikat proglasila neovlašćenim za podnošenje krivične prijave – objašnjava sagovornik, dodajući da o poslovanju direktorke dovoljno govori činjenica da se kateterizacija srca zakazuje za decembar.

- Pored supruga kojeg je zaposlila na osnovu ugovora o delu, aktuelna direktorka zaposlila je i sina Filipa Ađića, koji kao lekar stažira ni manje ni više nego u koronarnoj jedinici! A pored toga, direktorka je zaposlila i svoju bratanicu dr Snežanu Čemerlić i mnogobrojne članove familije – kaže za Alo Ključar, koji izražava žaljenje što će direktorkinu bahatost ni krivi ni dužni platiti poreski obveznici.

- Novčanu kaznu ne plaća direktorka iz svog džepa, nego Institut, odnosno poreski obveznici, s obzirom na to da je osnivač Instituta pokrajinska vlada. Zbog toga sam i odlučio da podnesem sudu i prekršajnu prijavu, ne protiv Instituta, nego protiv direktorke koja krši Zakon o dostupnosti informacija,rekao je Ključar.

Uprkos brojnim pokušajima Alo nije uspeo da stupi u kontakt ni sa direktorkom Instituta dr Nadom Čemerlić Ađić, kao ni sa njenim suprugom, koji je pored honorarisanja na Institutu za KVB stalno zaposlen i na Institutu za onkologiju.

Poverenik: Direktorki je već izrečena maksimalna kazna


Stanojla Mandić, zamenica poverenika za informacije od javnog značaja, kaže za „Alo!“ da je direktorka kažnjena maksimalnom kaznom koju ova institucija može prepisati.

- Visina kazni je utvrđena Zakonom o opštem upravnom postupku tako što zbir izrečenih novčanih kazni ne može preći iznos od 200.000 dinara. Ukoliko Institut i dalje ne postupi po nalogu iz rešenja, poverenik će o tome obavestiti Vladu i zatražiti da ona, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacija, obezbedi prinudno izvršenje, a to podrazumeva primenu neposredne prinude na izvršenje, objašnjava za Alo Mandićeva, dodajući da se "nepostupanje po nalogu poverenika sankcioniše kao prekršaj za koji se može izreći kazna odgovornom licu Instituta u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara".

Sreda 23.07.2014. 13:10
Da li su navedene osobe STRUČNI NIJE BITNO KOLIKO JE "VAŽNO" IZ KOJE SU STRANKE . Po IZREČENIM KAZNAMA MISLIM DA SU IZ DS . Naravno da za SNS BANDITE niko ne sme da izrekne nikakvu kaznu .
Sreda 23.07.2014. 14:10
JBT, Svuda isto! Sto se rasturismo, bar da smo promenili navike.
Sreda 23.07.2014. 18:09
Ovako peljese drzavu ovakvi pacovi, ratkala vikendom i dopisivala kilometre. Malo tanjite asfalt, malo zakidate pa dodate na registraciji vozila, gorivu, jadna je zemlja koju bednici jade. Vlad Tepes bi ovde dobro dosao, ispitati poreklo bogatstva V. ilica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online