Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.07.2014.
07:39
Vesti A

Carinski propisi na jednom mestu (8): Licitacije vozila u Srbiji

Za kupovinu robe, a naročito motornih vozila putem licitacija, uvek vlada veliko interesovanje. Licitacija je javna prodaja robe, a Uprava carina izlaže javnoj prodaji svu robu koja je oduzeta pravosnažnim rešenjem u carinsko-prekršajnom postupku ili robu od koje se stranka odrekla u korist države.

Vozila koja su predmet potrage neće se izlagati javnoj prodaji (Foto: ilustracija)
 

S obzirom na to da je primećeno da građani imaju problema sa pojedinim vozilima kupljenim na licitaciji, Uprava carina je upravo zbog toga pokrenula inicijativu da se sva vozila za koja bude utvrđeno da su na poternici, ne izlažu prodaji na javnoj licitaciji. Uprava carina uvela je i jednu novinu u vezi sa prodajom vozila na javnim licitacijama, a to je da se vozila pod potragom više ne izlažu javnoj prodaji.


Carinici su od sada u obavezi da pre izlaganja vozila javnoj prodaji, zatraže proveru vozila od Interpola, a samim tim i dobiju informaciju da li je vozilo predmet potrage u inostranstvu, dok su carinarnice dužne da status vozila provere, odnosno da takvu informaciju bez odlaganja proslede Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Uprave carina, koji je ovlašćen da preduzima dalje mere radi predaje vozila nadležnim organima MUP.

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza

2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost

3. Lični prtljag i unos lekova

4. Unos oružja i biljaka

6. S ljubimcem preko granice

7. Funkcionisanje bescarinske zone

Ovim činom smanjuje se rizik da građani budu oštećeni, a omogućava se i efikasnije sprovođenje carinsko-prekršajnog postupka. Carina ima pravo da, u slučaju lako kvarljive robe i živih životinja, odmah proda robu bez održavanja javne prodaje. Ukoliko se desi da postoji osnova za nadoknadu štete, jer se recimo radilo o vozilu za koje nije bilo poznato da je na listi Interpola, kupac podnosi zahtev za nadoknadu štete pred nadležnim sudom koji o tome donosi odluku.


Javne prodaje se organizuju kada se za to steknu uslovi, odnosno onda kada robe ima dovoljno da bi održavanje licitacije bilo rentabilno. Svi naši građani koji se interesuju, odnosno imaju nameru da učestvuju u licitacijama mogu da se informišu o tome u dnevnim novinama. Naime, sve carinarnice imaju obavezu da osam dana pre održavanja javne prodaje tu informaciju objave u najmanje jednom dnevnom listu koji pokriva celu teritoriju Srbije. Roba koja se ne može prodati, odnosno upotrebiti zbog zdravstvenih, veterinarskih, fitosanitarnih, sigurnosnih ili drugih razloga propisanih zakonom uništava se pod carinskim nadzorom, u skladu sa propisima. Pod takvom robom se podrazumevaju i duvanske prerađevine koje nisu obeležene na propisan način, bez akciznih markica.


Odluku o sudbini robe, donosi prekršajni sudija u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima i u obavezi je da odredi i način postupanja sa oduzetom robom. To znači da Sudovi u svojim presudama odlučuju o tome da li će oduzeta roba biti uništena, izložena javnoj prodaji ili data drugom zainteresovanom licu na korišćenje. Prihodi ostvareni od naplaćenih kazni, kao i prodaje carinske robe slivaju se u državni budžet.

* U saradnji sa Upravom carina Srbije

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.07.2014. 16:18
Slicno kao i sa donacijama za pomoc.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online