Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
32
Ponedeljak 28.07.2014.
09:35
Blic A

"Srbija treba da uvede sankcije Rusiji"

Šefica italijanske diplomatije Frederika Mogerini tražiće da Srbija jasno osudi politiku Rusije prema Ukrajini i da odustane od izgradnje “Južnog toka”Frederika Mogerini.

Srbija će morati da prihvati zajedničku politiku EU: Federika Mogerini

Kako saznaje “Blic”, Mogerini će od Srbije tražiti da se priključi sankcijama EU Moskvi, kao i da prilagodi zakone standardima Evropske unije, a posebno će insistirati na tome da se nivo subvencija koje se sada izdvajaju dovedu na nivo koji važi i u EU. O kakvim se razlikama radi govori podatak da državna pomoć privredi Srbije iznosi 1,9 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), dok ta pomoć u zemljama članicama EU iznosi, u proseku, oko 0,5 odsto BDP.

Kada je u pitanju odnos prema Rusiji, od Srbije bi moglo da bude traženo da usaglasi svoju politiku s politikom EU. Prema rečima profesora međunarodnih odnosa sa FPN Predraga Simića, moglo bi da se traži ono što je, na primer, Crna Gora već uradila.

- To znači da se na prvo mesto stavljaju odnosi sa EU i Zapadom, zatim osuda svega što je Rusija uradila od Krima do rušenja malezijskog aviona, do sankcija. Ako bismo to uradili, to bi verovatno za posledicu imalo otkazivanje Putinove posete koja je zakazana za oktobar. Ako se to dogodi, nama bi mogla da predstoji jedna prilično hladna zima - priča Simić.

Nema uslova

U kabinetu predsednice Skupštine Maje Gojković navode da će italijanska strana predstaviti prioritete tokom njihovog predsedavanja EU, biće reči i o ulozi parlamenta u procesu evrointegracija i ne očekuju se nikakvi uslovi i specijalni zahtevi.

On kaže da ne veruje da će Srbija, koja je u poslednje vreme od sebe napravila najvećeg prijatelja Rusije od Zapada do Donjecka, to uraditi.

- Imali smo u poslednje vreme četiri-pet poseta ruskih zvaničnika na najvišem nivou, što je dosta podstaklo mišljenje da se Srbija vraća politici iz devedesetih. Međutim, ako je to stvarno tako, imaćemo veliki problem sa EU - kaže Simić.

Dosad je EU na svoju crnu listu stavila 87 fizičkih i 20 pravnih lica. Svima njima je do novembra ove godine zabranjen ulaz u EU, a njihova sredstva u slučaju da budu pronađena u evropskim bankama podložna su zamrzavanju, dok je evropskim kompanijama zabranjeno da posluju sa pravnim licima s liste. EU je takođe uvela sankcije koje se odnose na ekonomski sektor, u oblasti pristupa finansijskim tržištima, prodaju oružja, energetsku tehnologiju („Gaspromov“ “Južni tok” i “Novatekov” projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa na arktičkom poluostrvu Jamal), kao i na tehnologije koje imaju dvostruku civilnu i vojnu upotrebu.

- Teme o kojima će se razgovarati su evropski put Srbije i pristupni pregovori, pomoć u obnovi područja pogođenih poplavama, dijalog Beograda i Prištine, bilateralni odnosi, a naročito ekonomska saradnja, regionalna saradnja i strategija EU za jadransko-jonski makroregion - kazao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić za “Blic”. On je pre nekoliko dana kazao da se Srbija pridružila odlukama EU u 10 slučajeva, a u četiri, koji se odnose na Ukrajinu, tačnije na sankcije Rusiji, nije”.

On je naglasio da Srbija nikada neće podržati narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice UN, posebno jer je njoj oduzeto Kosovo “koje sada brani”.

Iz sankcija izuzet gas

Evropska komisija (EK) pripremila je najteže, ekonomske sankcije Rusiji, o kojima bi do srede, 30. jula, trebalo da se usaglase sve članice EU, ali iz kojih bi bio izuzet sektor gasa. Međutim, te mere bi izazvale ekonomsku recesiju u Rusiji od 1,5 odsto u ovoj i skoro pet odsto u 2015. godini, ali bi i Rusija mogla da uzvrati sopstvenim sankcijama Evropi i dovede do ekonomskog rata koji bi uzdrmao i svetsku privredu. Sankcije ne bi mogle da se odnose retroaktivno na ranije sklopljene sporazume, poput isporuke bar jednog od dva francuska vojna broda Rusiji, ali bi okolnosti sankcija uticale na izvodljivost gasovoda “Južni tok”, utoliko pre što EK traži da se ugovori Moskve i zemalja EU u tom projektu usaglase sa evropskim propisima. Pojedini svetski mediji pitaju se kako će na ovo uzvratiti Moskva i ocenjuju da bi Vladimir Putin mogao žestoko da udari pesnicom o sto i zavede sopstvene sankcije, uključujući i isporuke gasa.
- Evropski stručnjaci i diplomate su osmislili sankcije koje ne pogađaju državne obveznice, gas i eksploataciju nafte, što je od životnog značaja za Rusiju, ali i za Evropu - navodi italijanska “Republika”.
“Treći stepen sankcija”onemogućio bi prodaju akcija i obveznica ruskih komercijalnih banaka na evropskom tržištu kapitala, njime bi bila uvedena zabrana prodaje vojne i civilne tehnologije, kao i tehnologije za energetiku, a neposredna šteta ruskoj ekonomiji se procenjuje na preko deset milijardi evra. Štetu bi, međutim, u tom slučaju, pretrpele i privrede članica EU.

I ministarska bez portfelja u Vladi Srbije Jadranka Joksimović kaže da posetu šefice italijanske diplomatije vidi kao zainteresovanost i podršku Italije koja je preuzela predsedavanje EU, politici proširenja, posebno zapadnog Balkana, a time i Srbije.


- Istovremeno, ovo je pokazatelj i dobrih i snažnih bilateralnh odnosa - rekla je Joksimovićeva.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.07.2014. 09:38
KO TO NAMA PREDLAZE...........IZOPACENI-UPROPASCENI-ZAPADNO-NEMORALNI SLJAM I TUGA................I ITALIJU I CELU SMRDLJIVO-NACISTICKU EU CEMO DA SRAVNIMO...........SAT IDE TIK-TAK A NAS BRAT RUSS........SAMO POSMATRA I U PRAVOM TRENUTKU SA BRACOM TERAMO ZAPAD U PAKAO UKLJUCUJUCI DROLJU ITALO-LATINSKO-FASLACE NECASNA FREDERIKA MOGERINI.............SVE NAKARADNO DA VAM SE RADJA...........NADAMO SE CVRSTO + MI OPET SA NASOM BRACOM KO DAVNE 1918 ROVOVI-BOMBE-RAKETE I TENKOVE.............ZAPAD MORA DA GORI +
Ponedeljak 28.07.2014. 09:47
Blic su novine koje služe okupatoru. Italija je jedan od glavnih zagovornika južnog toka. Blic kao okupatorske novine mora da piše kako iu Italiji su ljudi protiv Južnog toka. Ne znam zašto samo novine "Vesti" prenosi ono što okupatorski listovi pišu.
Ponedeljak 28.07.2014. 10:08
Evropa se pozdravila sa svojim interesima jer su preovledali FAŠISTIČKI interesi nego vreme je i da plate hiljadu godišnje pljačke celog SVETA i vrlo brzo EU neće biti. Došlo je vreme da u Evropi zavladaju PRAVDA a ne FAŠIZAM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online