Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.07.2014.
09:36
Vesti A

Carinski propisi na jednom mestu (12): Pregled poštanske pošiljke

Građani nam se često obraćaju sa pitanjima o poštanskim pošiljkama, te stoga želimo da objasnimo svima na koji način funkcioniše carinjenje poštanskih pošiljaka i dokle dosežu nadležnosti carine.

Pakete otvara poštanski, a ne carinski službenik
 

S obzirom na to da nam se dešava da se građani obrate sa žalbom da se u pošiljkama ne nalazi uvek roba koju su očekivali i da sumnjaju da je neko prisvojio deo sadržaja, važno je znati da pakete otvara poštanski, a ne carinski službenik.


On cariniku podnosi na uvid sadržaj paketa kako bi uzeo sve podatke potrebne za carinjenje robe, nakon čega se sadržaj vraća najčešće u istu ambalažu, osim u slučajevima kad je neophodna nova. Sve se ovo čini tako da ne dođe do vidne povrede omota ili sadržine pošiljke.


Paketi se obavezno obezbeđuju unakrsnim povezivanjem kanapa, na čijim krajevima se obavezno stavlja poštanska plomba. U slučaju da pošiljka podleže naplati carinskih dažbina, na pošiljku se stavlja nalepnica "OCARINjENO", a ukoliko ne podleže, nalepnica "Oslobođeno od plaćanja carine". Kontroli, odnosno otvaranju paketa može prisustvovati i primalac pošiljke ili osoba koju je za to opunomoćio. Carinik vrši uvid u sadržaj paketa i poredi ga s pratećom dokumentacijom. Svi paketi koji sadrže robu podložnu carinskoj kontroli i/ili naplati dažbina se otvaraju.
 

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza
2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost
3. Lični prtljag i unos lekova
4. Unos oružja i biljaka
5. Uvoz kineske robe
6. S ljubimcem preko granice
7. Funkcionisanje bescarinske zone
8. Licitacije vozila u Srbiji

9. Selidbe u Srbiju

10. Povlastice za invalide

11. Unos umetničkih predmeta

Iz svega navedenog lako se može zaključiti koju vrstu kontakta carinski službenik ima s pristiglom poštanskom pošiljkom i njenim sadržajem, te da ukoliko pošiljalac ili primalac imaju bilo kakvu zamerku na izgled ili sadržaj paketa, reklamaciju treba da upute Javnom preduzeću PTT saobraćaj Srbija, Ulica Savska 2, Beogradu.


Carinjenje paketa započinje prvenstveno određivanjem carinske vrednosti neke robe (u ovom slučaju pošiljke) i to primenom metoda koje su propisane Carinskim zakonom i pratećim propisima.


Carinski službenici osim navedene vrednosti (odnosno računa) kao metode za utvrđivanje carinske vrednosti koriste i druge metode poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe. To se čini iz razloga što se u praksi pokazalo da se vrednosti robe proizvoljno navode i to sa različitim motivima (nekad se vrednosti nekoliko puta uvećavaju, a nekada umanjuju s ciljem ostvarivanja prava na povlasticu), zbog čega se pri određivanju carinske osnovice uzimaju s rezervom.


Predviđeno je oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina na pošiljke male vrednosti poslate od fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV), zatim pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra, a ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, dok se PDV plaća.


* U saradnji sa Upravom carina Srbije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online