Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 20.08.2014.
17:42
Srna, Beta A

“Odnosi Srbije u BiH u velikom usponu“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je u sredu da su odnosi Srbije i BiH u velikom usponu i da je potrebno da dinamika političkog dijaloga bude nastavljena.

Srbija želi dobre odnose i sa Srpskom i sa BiH: Zlatko Lagumdžija i Ivica Dačić
 

Dačić je, nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom u Beogradu, rekao da je Srbija životno zainteresovana za stabilnost u BiH i da podržava evropske integracije BiH.

"Želimo dobre odnose ne samo sa Republikom Srpskom, već i sa Federacijom BiH i Sarajevom. U političkom smislu nam je potrebno što više konsultacija oko evropskih integracija, a treba da se usredsredimo i na jačanje ekonomske saradnje", rekao je Dačić novinarima.

Ističući da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu pokazatelj kakvu politiku Beograd želi da vodi prema BiH, Dačić je najavio da će on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić u najskorije vreme posetiti Sarajevo.

On je ocenio da nedavna donatorska konferencija za Srbiju i BiH ne bi bila ni upola uspešna da je svaka od zemalja nastupila odvojeno.

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da su BiH i Srbija izuzetno značajne za zapadni Balkan i Evropu, koja treba da bude svesna da ove dve zemlje ne sme ostaviti po strani kada je reč o evropskim integracijama.

"Ukrajina je nauk da Balkan ne treba da stagnira. Mi imamo ogromne šanse u zajedničkom nastupu, a Berlin i Brisel su nam već dali podršku u zajedničkim energetskim projektima", rekao je Lagumdžija.

On je dodao da je donatorska konferencija potvrdila da BiH i Srbija mogu biti uspešne ako nastupaju zajedno.

"Prikupljeni iznos od 1,8 milijardi evra bio bi za 25 odsto manji da donatorska konferencija nije bila zajednički organizovana", rekao je Lagumdžija.

Razgovarao i sa Vučićem

Zlatko Lagumdžija i Aleksandar Vučić

Sa ministrom spoljinh posloa Zlatkom Lagumdžijom razgovarao je i preijer Srbije Aleksandar Vučić. Tema razgovora bili su zajednički infrastrukturni koji će biti predstavljeni 28. avgusta u Berlinu, na konferenciji o zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Vlade Srbije. U tom smislu, premijer Vučić je naglasio da će realizacija ovih projekata doprineti jačanju stabilnosti i većem povezivanju ljudi u regionu. Teme razgovora bile su i bilateralna saradnja, perspektive za njeno unapređenje i zajednički nastup na trećim tržištima.

Dvojica zvaničnika saglasila su se da je razvoj privredne saradnje garant stabilnosti u regionu i da je neophodno nastaviti sa unapređenjem ekonomskih odnosa, naročito u pogledu pojednostavljenja postupka graničnih i carinskih formalnosti.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.08.2014. 17:45
Ko je glasao ovog svinjoglavog gmaza, nego penzioneri. debilcina ipo, i to uglavnom pijan.
Sreda 20.08.2014. 18:02
Вероватно мисли на односе са Републиком Српском.
Sreda 20.08.2014. 21:35
Necovek svinjoliki,djon obraz,koji zarad fotelje se ulizuje Vucicu Sulejmanu i ljubi mu skute.Naj necasniji politicar koji se ponizio samo Vucic da mu da funkciju,i da ga zastiti od istrage i ne koferceta nego kofera.Ponizio je i SPS i clanstvo,on je dobar samo za svinjokolj,nenajesnik.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online