Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 21.08.2014.
08:18
D. Dekić - Vesti A

Počelo disciplinovanje "neposlušnih" medija

Drakonska kazna od pet miliona dinara beogradskom dnevnom listu 'Danas", izrečena prema Zakonu o zapošljavanju osoba s invaliditetom, pred javnost je bacila dilemu da li je reč o punjenju prazne državne kase ili o pritisku vlasti na medije nad kojima nema kontrolu. Listu "Danas" je odmerena trostruko veća kazna prema odredbama koje više nisu bile na snazi, i za period dok je trajalo zahtevno prikupljanje dokumentacije za zapošljavanje dva radnika sa ivaliditetom.

Optužba i izvinjenje: Vučić i Mihajlovićeva
 

Glavni urednik "Danasa" Zoran Panović nada se da je u pitanju birokratska greška, mada mu, kako kaže za "Vesti", iskustvo unosi strah da je reč o nekoj vrsti treniranja strogoće nad "Danasom".


- Apsurd je da kažnjavaju nas koji uredno godinama plaćamo sve poreze i doprinose državi, kao što je i zbunjujuće da smo se na tapetu našli mi, dok mnoge kompanije ne izmiruju obaveze i državi duguju mnogo novca - objašnjava Panović čudan potez Poreske uprave.


Nedavno je premijer Aleksandar Vučić, predstavljajući ugovor s kompanijom Etihad, kritikovao nedeljnik "Vreme" nazvavši ga Miškovićevom novinom što je ta redakcija ocenila kao pritisak na nezavisno novinarstvo.


Upitan da li je moguće da je vlastima zasmetala uređivačka politika "Danasa", Panović odgovara da ovaj list od osnivanja ima istu uređivačku koncepciju koja nije ni na liniji vlasti, niti opozicije. On podseća da je "Danas" bio kažnjavan zbog besmislenih stvari i u vreme ranijih vlada i pod prethodnom vlašću Demokratske stranke.


- Ako neko hoće da pronađe razlog za kaznu, to uvek može - zaključio je Panović.
Redakcija i poslovodstvo "Danasa" su platili kazna od 3,3 miliona dinara i veći deo kamate od 1,8 milion, dok su za preostali iznos do pet miliona dobili kredit. Povodom kazne su se obratili premijeru i nadležnim ministrima, ali odgovor nisu dobili.

Sukob sa ministarkom

Ministarka Zorana Mihajlović optužila je list "Danas" da "kriminalizuje naprednjake". Panović je tada za "Vesti" ocenio da je njena izjava skandalozna i da predstavlja klasični primer pritiska vlasti na medije i slobodu govora. Na naše pitanje da li je ovaj stari sukob uticao na kažnjavanje dnevnog lista koji vodi, Panović nema odgovor.
- Aleksandar Vučić nam se tada izvinio, pa smo mislili da više neće biti ničeg sličnog - kaže on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.08.2014. 08:24
Aha, prvo OTADZBINSKE PARTIJE SADA I MEDIJE SJUTRA KOMENTARI...............Gestapovski Sistem na snazi sve sta neodgovara nsdap-u u berlinskom-briselu MIJE DOZVOLJENO..............VEC GLEDAMO SVETSKU NEPRAVDU KOJA SE SPROVODI ISKLJUCIVO NAD SRBIMA U ZLOCINACKOM HAGU............ PAZNJA: BRACO SRBI UJEDINITE SE I SVOM SNAGOM...............KAZITE "NE" NACISTICKIM NAREDJENJIMA !
Četvrtak 21.08.2014. 08:35
Počelo je to odavno.
Četvrtak 21.08.2014. 11:07
Nema da kritikujete Glavnog...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online