Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 22.08.2014.
00:14
danas.rs A

Formirana komisija za Stefanovićev doktorat

Megatrend univerzitet objaviće u ponedeljak imena članova nezavisne komisije koja će preispitati navode, objavljene na sajtu Peščanika, da je doktorska disertacija ministra policije Nebojše Stefanovića plagijat, saznaju beogradski mediji.

Komisija će imati poslednju reč u vezi sa spornim doktoratom: Nebojša Stefanović
 

Rektor tog univerziteta Slobodan Pajović kaže za ''Danas'' da nijedan od tri člana komisije nije zaposlen na Megatrendu, već su sa državnih univerziteta. On je dodao da će posle sednice Senata Megatrenda u ponedeljak, o sastavu komisije obavestiti Konferenciju univerziteta Srbije i javnost, piše beogradski list.

S druge strane, Univerzitet Union ni posle više od mesec dana nije uspeo da formira komisiju koja bi analizirala doktorat funkcionera DS Aleksandra Šapića, koji je takođe označen kao plagijat. Rektor Uniona Zlatko Stefanović kaže za ''Danas'' da su svi pokušaji da u komisiju angažuje profesore sa drugih univerziteta bili bezuspešni.

Pročitajte još:

* Stefanović: Pošteno sam uradio doktorat

* "Stefanovićev rad ne može biti doktorat"

* "Nema načina da se utvrdi da je Stefanovićev doktorat plagijat"

On ističe da zasad imaju samo jednog člana komisije sa Uniona, ali da nedostaju dva sa drugih univerziteta. Namera Uniona je bila da angažuje profesore sa državnih univerziteta, kako bi se izbegla sumnja u nepristranost komisije, ukoliko bi članovi bili sa drugih privatnih visokoškolskih ustanova.

Članstvo u komisiji odbilo je nekoliko profesora sa beogradskog Ekonomskog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka, kao i sa Ekonomskog fakulteta iz Subotice, koji je u sastavu Univerziteta u Novom Sadu.

Prvobitno obrazloženje pojedinih profesora sa Beogradskog univerziteta je bilo da im je zabranjeno da učestvuju u komisiji. Ali i pošto je rektor BU Vladimir Bumbaširević izjavio da je članstvo u komisiji za ispitivanje spornog doktorata dozvoljeno i da nema veze sa zabranom rada na konkurentskim ustanovama, neki su odustali, a drugi nisu odgovarali na pozive i mejlove rektora Stefanovića.

''Jedan kolega sa Beogradskog univerziteta je rekao da je mlad profesor i da ne želi da se bavi takvim stvarima da ne bi imao problema u karijeri. Profesorka sa FON-a koju sam zvao je kazala da bi rado prihvatila, ali je ona u zvanju docenta, a poželjno je da članovi komisije budu najmanje vanredni profesori, ako ne možemo da nađemo redovne. Ona je predložila koleginicu, koja je do kraja avgusta van zemlje, pa ćemo morati da sačekamo'', objašnjava Stefanović.

On Ističe da bi kao treći član komisije mogla da bude angažovana profesorka sa Univerziteta u Nišu, ali će i nju morati da sačekaju mesec i po dana jer ima zdravstvenih problema. Po formiranju, komisija će imati rok od 60 dana da Senatu Uniona podnese izveštaj u vezi sa navodima o Šapićevom doktoratu.

Na Univerzitetu u Beogradu još nisu dobili izveštaj Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka o navodima o doktoratu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je ta visokoškolska ustanova usvojila pre letnje pauze. Dekan FON-a juče nije odgovarao na pozive novinara ''Danasa'', a kako nezvanično saznaje taj beogradski list, većina članova Veća podržala je ocenu mentora Ondreja Jaška da Malova doktorska disertacija sadrži nesumnjiv naučni doprinos, na koji nije uticalo neadekvatno korišćenje literature.

Prorektorka za nauku Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za ''Danas'' da izveštaj sa FON-a nije još stigao, jer su zaposleni u Rektoratu do 25. avgusta na letnjoj pauzi. Ona najavljuje da će Senat BU razmatrati taj izveštaj na jednoj od narednih sednica i da ''nije u interesu Univerziteta da ova priča ostane nezavršena''. Prema njenim rečima, Senat ima dve mogućnosti: da prihvati obrazloženje FON-a ili da u suprotnom donese odluku o formiranju ekspertske komisije, koja bi preispitala pomenutu doktorsku disertaciju.

POVEZANE VESTI

Petak 22.08.2014. 07:32
Smesno,pa bilo koja komisija da je nece ici protiv Vucica despota.Ovo je diktatura,daleko od demokratije.
Petak 22.08.2014. 00:38
ha,ha...biće isto kao i sa Veljinom ''magistraturom'',predsednik''neutralne'' komisije je bio član nove Srbije
Petak 22.08.2014. 19:17
Него нема никаквих новитета да ли је господин Стефановић се коначно удостојио да приведе правди оног нарко дилера који је убио оног несретног дечка на Бранковом мосту? У новине се објављују фотографије и имена цура које су те вечери са њим биле у кола. Све је познато и гдје су се купале и гдје су на које сплавове се проводили!!! ЗАШТО НИСУ ПОХАПШЕНЕ КАО САУЧЕСНИЦЕ У УБИСТВУ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online