Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 31.08.2014.
18:00
J. ARSENOVIĆ i agencije A

Sud za albanske zločince

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija podržao je formiranje specijalnog suda za ratne zločine počinjene nad Srbima i nealbancima na KiM. Samo nekoliko sati pre nego što će u SB započeti rasprava o formiranju suda desio se vatreni okršaj na Kosovu, verovatno obračun dve albanske porodice, koji su pojedini prištinski mediji pokušali da pripišu Srbima.

Diplomatski okršaj: Srbija traži formiranje suda do naredne godine
 

Da podsetimo, u tom okršaju ubijen je Ardijan Ibrahimi, srednji od trojice braće iz sela Košutovo kod Zubinog Potoka, a mlađa braća Albion i Albert su ranjeni.
Pojedini kosovski mediji su preneli da je ranjeni Albion izjavio da su na njih pucale osobe u crnim uniformama i da je reč o Srbima. Međutim, dnevnik "Koha ditore", pozivajući se na policijske izvore, naveo je da policija nije videla osobe na kakve je ukazao ranjeni Albion.
 

Unmik ostaje

Na SB su se čula podeljena mišljenja o predlogu kosovskog predstavnika da se smanji prisustvo Unmika u srpskoj pokrajini. Rusija je ocenila da Unmik predstavlja najvažniji vid međunarodnog prisustva na Kosovu i da moraju da mu se obezbede nužna sredstva. Pri tom je osuđen "pokušaj podrivanja uloge te misije". Luksemburg i Litvanija su za to da prisustvo Unmika bude prilagođeno "stabilnim okolnostima".
Ruski i kineski predstavnik su ponovili da ostaju pri stavu poštovanja teritorijalne celovitosti Srbije, dok je Velika Britanija pozvala članice UN koje još nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Predsednik opštine Zubin Potok Steva Vulović izjavio je da je verovatno reč o obračunu Albanaca zbog svađe oko seče šume i da kosovska policija mora hitno da istraži slučaj do kraja.
 

Život kao na ratištu: Časlav Milošević

Vulović smatra da se radi o pokušaju da se napravi balans s ilegalnim upadima Albanaca na teritoriju centralne Srbije budući da su samo dan pre ovog obračuna na Kosmetu albanske šumokradice ubile srpskog žandarma Stevana Sinđelića u ataru opštine Kuršumlija.


Tvrdnjom da iza ubistva Albanca stoje uniformisani Srbi ublažio bi se odijum povodom stradanja srpskog žandarma, o čemu se govorilo i na sednici SB u petak. Predstavnici Luksemburga i Australije su poručili da ubistvo pripadnika srpske Žandarmerije mora biti istraženo.


Na toj sednici generalni sekretar UN Ban Ki Mun predstavio je redovan tromesečni izveštaj o Kosovu, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da Beograd očekuje da se u što kraćem roku, a najkasnije do početka iduće godine formira specijalni sud za zločine OVK.
 

Lažima i na Ruse

Na sednici SB UN "šef diplomatije" samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj optužio je Srbiju za agresiju na Ukrajinu, navodeći da u pobunjeničkoj vojsci ratuju i Srbi. Ivica Dačić je uzvratio tako što je Hodžajev nastup nazvao klasičnom propagandom. Dačić je podsetio da veliki broj građana Kosova ratuje u Siriji i Iraku.

Lažni mit o OVK: Vitalij Čurkin


Hodžaj je ušao u polemiku i sa ruskim predstavnikom u UN Vitalijom Čurkinom i rekao da zbog agresije u Ukrajini Moskva nije u poziciji da "deli lekcije Kosovu o miru pravdi i stabilnosti". Prethodno je ambasador Čurkin izrazio zabrinutost zbog učešća građana Kosova u ratovima na Bliskom istoku. Čurkin je ocenio da izveštaj specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona briše mit o pravičnosti borbe OVK.

Dačić je naveo da rasprostranjenost i obim zločina koji se pominju u izveštaju specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o trgovini organima na Kosovu zahtevaju sudski epilog i apelovao na ključne faktore u međunarodnoj zajednici da učine sve što je neophodno da sud bude osnovan do početka sledeće godine.


- Srbija će kao i do sada učiniti sve da se obezbede dodatni dokazi za trgovinu organima. Međutim, neophodno je da i druge države ulože napor da bi dokazi o trgovini organima našli put do specijalnog suda - istakao je srpski ministar.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.08.2014. 18:09
Panikaaaaa , ajmooo sa Svete srpske zemlje !!
Nedelja 31.08.2014. 20:57
Kakvo licemjerstvo. Kada su pobili sve svjedoke i zastrašili ubistvima svjedoke čitav ostali narod doseljenih Kavkazoida, otvaraju kvazisud "pravde". Jedini sud za Srbe jeste onaj poput Blagoja Jovovića, koji koknu aždaju Pavelić u Argentini. Tako smo trebali sa Tačijem, Haradinajem i ostalim govancima sa svih strana, koje nam servira vječno zapadni okupator.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online