Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 01.09.2014.
05:30
J. L. Petković - Vesti A

Euleksov lov na srpske lidere

Vršilac dužnosti šefa Euleksa Žoel Vašter potvrdila je da su izdati nalozi za hapšenje gradonačelnika Zubinog Potoka Stevana Vulovića i bivšeg predsednika te opštine Slaviše Ristića. Srbi su na to zatražili da se obustavi politički progon Srba i njihovih predstavnika.

Progone ga Euleks i Albanci: Slaviša Ristić
 

Vašterova je saopštila da je Vulović osumnjičen za "organizovanje bekstva osoba lišenih slobode", a Ristić za "ugrožavanje UN i pridruženog osoblja i teško ubistvo".


- Nalozi sa hapšenje su izdati. Ako se oni pojave na Kosovu, na tužiocu će biti da razmotri zahtev i odluči da li da ih pritvori. Euleks ne ugrožava rad gradonačelnika Zubinog Potoka. Vulović je sam doneo odluku da bude van Kosova i time lično odlučio da ne nastavi rad gradonačelnika - rekla je Vašterova i dodala da je Vulović obećao tužiocu da će se odazvati pozivu i da su se predstavnici Euleksa nadali da će tako da bude.


Predstavnici četiri srpske opštine sa severa Kosova, međutim, traže od Euleksa da prestane s političkim progonom predstavnika i stanovništva tih zajednica. Takođe, traže od nadležnih da se pronađu i kazne ubice srpskog žandarma Stevana Sinđelića koga su albanske šumokradice pogodile u glavu u Kopnenoj zoni bezbednosti.
Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže da samo za Srbe nema pravde i da je to činjenica.

Na redu Leposavić

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije Agencija pozabavila se nabavkom vozila u opštini Leposavić. Tokom pregleda i ispitivanja dokumenata tenderske dokumentacije, Agencija je na svom sajtu objavila da je "pronašla neke podatke koje nisu u skladu s važećim propisima Kosova".

- To nije samo mišljenje gradonačelnika sa severa ili juga pokrajine, već Srba sa čitavog Kosmeta i to se može lako proveriti. Ako ne veruju tvrdnjama gradonačelnika, pozivam predstavnike Euleksa da sprovedemo anketu o nepoverenju prema toj misiji među srpskim narodom, pa da se uverimo ko je u pravu - kaže Rakić.


Na navode misije vladavine prava EU na Kosovu da je "svako nevin dok se ne dokaže krivica", Rakić kaže da potezi Euleksa kad je reč o Srbima pokazuju sasvim suprotno.
- Pravosuđe Euleksa prvo okrivljuje Srbe, pa im tek potom dokazuje krivicu - uveren je Rakić.


Euleksov tužilac Paskal Persons pokrenuo je krivične postupke protiv sadašnjeg i bivšeg predsednika opštine Zubin Potok Stevana Vulovića i Slaviše Ristića, a predstavnici četiri srpske opštine pozvali su Euleks da omogući da se njih dvojica brane od neosnovanih optužbi bez straha od hapšenja i nekoliko meseci pritvora.


Ističu da se Srbi sa severa KiM zalažu za vladavinu prava, ali se protive da se pravosuđe koristi kao mehanizam vlasti u Prištini da se obračunaju s političkim predstavnicima srpskog naroda na Kosovu.


Predstavnici Srba podsećaju da Albanci optuženi za najteže ratne zločine tokom 1998-1999. godine, kao što su pripadnici Dreničke grupe, često slobodno izlaze iz pritvora.


Osim progona Vulovića i Ristića, uskoro bi bez gradonačelnika mogla da ostane i nedavno formirana opština Klokot, koja bi trebalo da bude deo dugo očekivane i u Briselu dogovorene Zajednice srpskih opština. Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije traži smenu prvog čoveka Klokota Srećka Spasića jer tvrdi da je u sukobu interesa. U konačnoj odluci Agencija za borbu protiv korupcije traži da opština Klokot pokrene postupak razrešenja gradonačelnika.


Konačna odluka na koju Spasić nema pravo žalbe dostavljena je u četvrtak. U njoj Agencija navodi da gradonačelnik Klokota i dalje upravlja firmom Akva sana koja se bavi točenjem i prodajom flaširane vode na Kosovu.

Na posao sa strahom

- Skandalozno je što se Ristiću stavljaju na teret dela povezana s događajima kada su postavljene barikade, odnosno zbog navodnog ugrožavanja osoblja UN, sprečavanja obavljanja dužnosti, učešća u masi koja čini krivično delo - navode prestavnici četiri opštine.
Oni zahtevaju da se Ristiću i Vuloviću, kao i drugim okrivljenim Srbima omogući da bez straha od privođenja i hapšenja obavljaju svoje dužnosti u lokalnoj samoupravi i mirno vode porodična domaćinstva.

Spasić tvrdi da je sve uradio po zakonu, a da se iza poteza Agencije krije napad i na njega i da to nije prvi put.
- Mene su i ranije optuživali i privodili jer sam bio predsdnik srpske opštine Vitina. Tako da se može reći da je ovo napad i na Briselski sporazum i opštine gde su gradonačelnici Srbi. To nije Agencija za borbu protiv korupcije, već Agencija za korupciju - kaže ogorčeno Spasić.

Njega su u maju obavestili o mogućem sukobu interesa, odnosno da ne može da bude direktor firme i gradonačelnik. Na to im je dostavio dokaz da je upravljanje Akva sanom poverio sinu Strahinji. Ali, oni jednostavno tu odluku nisu uvažili.

Poseta bazi Žandarmerije - Vučić posle ubistva obećao opremu


Premijer Aleksandar Vučić posetio je bazu Merdare, gde su albanske šumokradice u Kopnenoj zoni bezbednosti ubile žandarma Stevana Sinđelića i poručio da će Srbija znati da zaštiti svoj narod i teritoriju.


- I ne samo to, nego da dolaze sa deset automatskih pušaka koje služe samo za to da se ubijaju srpske snage bezbednosti. To je organizovani kriminal - ocenio je Vučić.


On kaže da veruje da Albancima iz Podujeva neće ubuduće padati na pamet da da divljaju u okolini ove baze.


Vučić je komentarisao odnos međunarodne zajednice prema ubistvu srpskog žandarma i naveo da je primetio da je više poziva dobio kada je krenulo isključenje struje neplatišama u Bujanovcu, Preševu i Medveđi gde žive Albanci, nego što je dobio telegrama i izraza saučešća zbog ubistva pripadnika Žandarmerije.


On je najavio da će Žandarmerija dobiti novu opremu da bi što efikasnije ispunjavala svoje zadatke, ali i da bi se bolje zaštitila. Vučić je rekao da će biti doneti podzakonski akti s ciljem bržeg i efikasnijeg reagovanja Žandarmerije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.09.2014. 05:53
To su sve Srbi koji ne odgovaraju IZDAJNIKU vUCKu.Njihovo hapsenje je odobreno i inicirano od NJEGOVE strane.DJUBRE,gde li ce mu dusa?
Ponedeljak 01.09.2014. 08:21
fasisti i satanisti ne ostavljaju nas narod na miru!!!
Ponedeljak 01.09.2014. 07:27
Vucic pica, sa hiljadu lica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online