Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.09.2014.
09:11
Z. Marjanović - Vesti A

Čačak u ratu sa Trećim rajhom

Nakon što je pokorila veći deo Evrope, fašistička Nemačka je bez ikakve objave rata 6. aprila napala Kraljevinu Jugoslaviju koja je kapitulirala gotovo bez ikakvog otpora što se nije dopalo Grebićima, kako su oduvek nazivani žitelji Čačka i sela sa leve obale Morave. Oni su tokom jednog od mnogih napada ubili desetak nemačkih vojnika pokazujući na taj način da se ne mire sa okupacijom.

Svedok slavnih vremena: Miloje Nikolić
 

Za Grebiće važi da su veoma hrabri i dosetljivi o čemu govori i zabeležen slučaj kada su u prvim danima okupacije usred dana na volovskoj zaprezi gradom punim nemačkih vojnika prevezli pronađenu avionsku bombu kojom su potom digli u vazduh most u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.
 

Žestoka osveta

Osveta Nemaca je bila žestoka, jer su već sutradan topovima i avionima napali obližnje selo Brđani, zapalili su mnoge kuće, a među meštanima Brđana bi bilo mnogo više žrtava da ih nije spasio jedan od preživelih Nemaca iz napadnutog kamiona koji je komandantu objasnio da ih nisu napali meštani, već partizani, priča Miloje događaj od pre 75 godina.

Takođe, Grebići su, prema svedočenjima koja su ostala iza prvoboraca ovog kraja, a i prema kazivanju Miloja Nikolića (83) koji je bio očevidac borbe između Nemaca i partizana, u selu Milićevci Nemci su doživeli prvi poraz.


- Partizani predvođeni Milenkom Nikšićem su se odmarali u šumarku iznad puta koji je bio nedaleko od mesta gde sam čuvao stoku. U jednom treutku putem je naišao nemački kamion pun vojnika. Shvativši da je teren dobar za zasedu, partizani su napali Nemce bombama i mitraljezima i tom prilikom je ubijeno osam nemačkih vojnika, među njima je bio i jedan oficir i tumač. Među partizanima nije bilo poginulih, Nemci se razbežali, a i ja sam jedva izvukao živu glavu jer su na sve strane zviždali meci - svedoči Miloje.


Nakon ovog napada u kojem je do tada nepobediva nemačka vojska doživela poraz, nemačka komanda u Čačku je već sutradan, 10. septembra, načelstvu Sreza ljubićkog uputila saopštenje u kome je navedeno da su opštine "ljubićka, milićevačka, brđanska, preljinska i miokovačka u ratnom stanju sa Trećim rajhom"!
Ovu vest su objavile i novine te su se mnogi u svetu pitali koliki su ti Milićevci i ko su ti Grebići kada im je Nemačka objavila rat.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online