Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 13.09.2014.
20:16
Beta A

Vojska Srbije dobila 201 novog oficira

Srbija je u subotu dobila najmlađu genaraciju vojnih oficira, a njih 201 poromovisano je u čin potporučnika na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.

Vojska Srbije je dobila najmlađu generaciju vojnih oficira (Foto: Arhiva)

Među najmlađim oficirima najuspešniji su kadeti Vojne akademije Aleksandar Borovčanin, Viktor Džafer Milkenković i Milica Radojković kojima je predsednik Tomislav Nikolić uručio pozlaćene sablje.

Najboljem kadetu kopnene vojske Stefanu Slavkoviću i najboljem kadetu vazduhoplovstva Milošu Milošseviću, ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je pištolje s posvetom.

Najbolji kadet Aleksandar Borovčanin s prosečnom ocenom 9,84 istakao je da je ova generacija rođena u teškim vremenima, a da mu je izuzetna čast što je upravo njemu, prvom među jednakima, dodeljena pozlaćena sablja.

"Sablja je priznanje za nešto što sam već učinio i putpokaz kojim ću morati da idem. Ona je kovana znojem mojih drugova, znanjem naših profesora i starešina, ona je ogledalo svih nas", rekao je Borovčanin.

Predsednik Nikolić podsetio je prisutne da se ove godine obeležava 100 godina od Prvog svetskog rata i istakao da će najmlađi potporučnici umeti da slede put heroja od pre jednog veka.

"Razlika u odnosu na njihove pretke jeste u tome što ovoga puta sva njihova hrabrost i umeće ne treba da budu usmereni na žrtvovanje života, nego naprotiv, na čuvanje života i doprinos napretku Srbije u miru i slobodi", kazao je Nikolić.

On je ocenio da je vojna akademija najprestižnija vojna škola u regionu i naglasio da će držzava i ubuduće kapacitete usmeravati na očuvanje ugleda, profesionaliziju i modernizaciju Vojske i vojne profesije.

"Vojska Srbije snažan je i odlučan garant zaštite životnih nacionalnih interesa. Ona svoje resurse koristi na dobrobit građana nastojeći da im bude od pomoći u svakoj nevolji koja ih može zadesiti", kazao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da samo hrabro i nepokolebljivo stajanje vojske na bedemima odbrane može da omogući da Srbija slobodna i sigurna napreduje kao država i društvo.

Načelelnik Vojne akademije Mladen Vuruna naveo je da se u toj visokoškolskoj ustanovi obučava oko 2.000 studenata i dodao da se za narednu godinu planira otvaranje novih doktorskih i master studija i povećanje broja civilnih studenata.

Svečanosti ispred Doma Narodne skupštine prisustvovali su premijer Aleksandarv Vučić i ministri, predsednica parlamenta Maja Gojkjović predstavnici diplomatskog kora, sveštenstvo i vojska.

Promociji novih oficira, svečcanom defileu kadeta, letačckom programu, kao i nastupu glumca Lazara Ristovskog prisustvovali su i brojni građani, među kojima je bilo puno mladih i dece.

POVEZANE VESTI

Subota 13.09.2014. 20:23
Da li je predsjednik Nikolic rekao, ako netko optuzi te oficire za ratne zlocine, da ce ich drzava Srbija isporuciti, jednako kao i oficire koji su sudjelovali u gradjanskom ratu u bivsoj Jugoslaviji?
Subota 13.09.2014. 20:37
"Razlika u odnosu na njihove pretke jeste u tome što ovoga puta sva njihova hrabrost i umeće ne treba da budu usmereni na žrtvovanje života, nego naprotiv, na čuvanje života i doprinos napretku Srbije u miru i slobodi", kazao je Nikolić." ??? рећи су само - срамотно.. а могао бих много више...
Subota 13.09.2014. 21:36
Zrtvuju se zivoti, jos kako se zrtvuju. Bedu i beznadje u koje ste za zapadom gurnuli Srbiju ona placa nerodjenim bebama. Placa ljudima sto odlaze, a sa njima i njihova deca i potomci. U proteklih 10 godina broj ljudi u Srbiji se umanjio za blizu cetvrt miliona. Godisnje se radja 20.000 beba manje nego 1990-te.Godisnje umre 35.000 vise nego sto se rodi. Srbija ima vise staraca nego dece. Sta su to nego zivoti? I sta ste vi uradili? A da - ukinuli ste pomoc porodiljama...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online