Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 22.09.2014.
06:45
D. Dekić - Vesti A

Srbija odahnula, neće biti viza

Reforma nemačkog zakonodavstva u oblasti azila predstavlja veliki korak napred u otklanjanju opasnosti ukidanja bezviznog režima za građane Srbije, pošto lažnim azilantima, odlazak u ovu zemlju prestaje da bude isplativ, ocenio je u intervjuu za "Vesti" izvršni direktor Grupe 484, Vladimir Petronijević.

Očekivan zakon: Vladimir Petronijević
 



- Potez nemačkih vlasti koji Srbiji daje status zemlje sigurnog porekla, donosi znatno ubrzanu proceduru readmisije za sve koji tamo odlaze iz ekonomskih razloga, a pritom traže azil. Mere nisu novost, jer ih je Berlin najavljivao mesecima unazad. Tako nešto predlagala je i Grupa 484 i insistirali smo na objašnjenju da Srbija ovaj problem ne može nikako da reguliše dok se u njega ne uključe i zemlje članice EU i izmene sopstvene propise - objašnjava Petronijević.


Srbija je prema broju azilanata, bila na visokom drugom mestu iza Sirije, ali ispred Avganistana. Hoće li se sada broj tražilaca azila smanjiti?
- Očekujem da se smanji, čim zakon bude primenjen. Jasno je da se iz Srbije odlazi zbog loše ekonomske situacije koja naročito pogađa neke manjinske zajednice. Odliv ka EU, prvenstveno Nemačkoj bio je veliki, jer osim materijalnih povoljnosti koje je ta država davala azilantima, Srbija je zemlja za čije građane vize nisu potrebne. Takođe smo geografski blizu, pa je lak transport, za razliku od Avganistana čijim je državljanima rastojanje do EU značajno veće i prolaze kroz više zemalja do evropskog odredišta.

 Da li je našim ljudima ekonomski momenat presudan za odlazak u Nemačku?
- Jeste. Odlazili su najsiromašniji da bi prezimili i bar nakratko rešili pitanje sopstvene egzistencije.


Da li će posle izmena nemačkog zakonodavstva pokušati da odlaze u neku drugu članicu EU?
- Ljudi uvek traže gde će da odu i to je njihovo pravo. Mislim da će se zbog duže procedure rešavanja pitanja azilanata sada okrenuti ka Švedskoj. Zato bi sve članice EU trebalo da sinhronizuju zakonodavstvo u ovoj oblasti i da utvrde ko zaslužuje status azilanta, a ko ne pošto nije ugrožen, već je ekonomski migrant.


Da li većina građana Srbije koja ne zloupotreblja bezvizni režim ne treba više da strahuje od ukidanja ove povlastice?
- Svakako se smanjuje pritisak, što je jako dobro. S druge strane, mislim da do toga neće doći i što bi politička cena ponovnog uvođenja viza srpskim državljanima bila visoka, gledano i u geopolitičkom smislu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.09.2014. 08:12
To trenutno nije važno....
Ponedeljak 22.09.2014. 08:38
To vazi samo za par procenata stanovnika . Ostale brine sta ce jesti danas
Ponedeljak 22.09.2014. 10:58
Dobro je mogu ovi,a i oni prošli a i oni prošli a i oni ...vlastodršci da pakuju kofere i putuju kod svojih gazda,naravno ako ih prime.Niko ne poštuje odljuda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online