Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.10.2014.
06:37

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Od rasejanja još milion evra

Fond dijaspore za maticu izdvojiće još milion evra za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji i Republici Srpskoj, odlučeno je na njihovoj upravo završenoj godišnjoj skupštini koja je održana u Beogradu. U prvom poplavnom talasu maja ove godine Fond je već donirao 100.000 evra Srbiji i 25.000 evra Republici Srpskoj.

Čekamo projekte opština : Živadin Jovanović
 

U radu skupštine učestvovali su predstavnici srpskog rasejanja iz Evrope, Severne Amerike i Australije, predstavnici Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crkve, lokalnih samouprava, institucija nauke i, kulture i zdravstva, narodni poslanici i druge javne ličnosti. O posledicama poplava i prioritetima sanacije u narednom periodu, učesnike Skupštine su upoznali predsednici poplavljenih opština.

Novac za talente još blokiran


Na skupštini Fonda dijaspore za maticu izražena je spremnost da se unapredi saradnja sa državnim institucijama kao i očekivanje da se Fondu vrate određena sredstva koja su blokirana 2000. godine i nadoknadi prihod izgubljen zbog osmogodišnje blokade. Posebno je zatraženo da se vrate sredstva Fonda za stipendiranje talenata iz matematike i tehničkih nauka "Sanja Milenković", koja su u trenutku blokade 2.000, iznosila oko 150.000 evra i još nisu vraćena.

- Od ovih milion evra planiramo da oko tri četvrtine damo najviše postradalim mestima u Srbiji, a ostatak u Republici Srpskoj. Planiramo takođe da priložimo i do 5.000 evra za narodne kuhinje u srpskim enklavama a Kosovu i Metohiji - kaže za "Vesti" Živadin Jovanović, kopredsednik Fonda.


Ovih milion evra, napominje Jovanović biće raspodeljeni najteže pogođenim opštinama, prevashodno za saniranje objekata javnih ustanova kao što su škole, obdaništa, bolnice, mostovi, itd.


- Reč je o opštinama Kladovo, Krupanj, Osečina, Obrenovac i Paraćin, a iz Republike Srpske očekujemo konkretne predloge. Iz Krupnja su predložili da se obnovi dnevna bolnica, u Kladovu žele da se ponovo napravi most, koji je poplava odnela, a važan je na putnom pravcu ka Negotinu. Paraćincima je potrebna sanacija tehničke škole, u osečinskom selu Komirić neophodno je sanirati školu za osnovce, u Obrenovcu nabaviti 200 šporeta i 200 frižidera za najugroženije. Predsednici iz tih opština zamolili su nas da novac ne uplaćujemo u državnu kasu, već da direktno finansiramo obnovu i pomoć - objašnjava Jovanović.


On ističe da su se dogovorili da njihove opštine daju projekte, predračun i sprovedu javni tender za najboljeg i najpovoljnijeg izvođača radova, a Fond će isplaćivati izabrane izvođače tako što će do trećine novca dati kao avans za nabavku materijala, a ostatak davati po fazama, kako budu napredovali radovi. Postupak će biti isti i za Republiku Srpsku.


- Fond dijaspore za maticu ni jedan jedini evro sada neće biti uplaćen na državne račune za pomoć poplavljenima. U prvom naletu katastrofe mi smo, s punim poverenjem u Vladu Srbije i Republike Srpske, već drugog dana majskih poplava na državne račune, koje su objavili, uplatili 25.000 evra Republici Srpskoj i 50.000 evra Srbiji. A još 50.000 evra smo potrošili na nabavku hrane, higijenskih sredstava i dušeka za kolektivne centre po Srbiji gde su bili smešteni evakuisani ljudi. Nemamo, međutim, povratnu informaciju gde je završio uplaćeni novac, osim što smo iz državne administracije u Banjaluci dobili zahvalnicu, a iz Beograda čak ni to. Pre mesec dana tražili smo sastanak sa Markom Blagojevićem, direktorom vladine Kancelarije za pomoć poplavljenim područjima, ne da bismo proveravali gde je završilo datih 50.000 evra, već da dobijemo informaciju šta je prioritet za obnovu od obdaništa, škola, zdravstvenih ustanova, mostova..., ali nas Blagojević ignoriše - kaže Živadin Jovanović.


Na skupštini Fonda dijaspore za maticu doneta je i odluka da se narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji dodeli pomoć u namirnicama, dodaje Majk Milićević iz Toronta, inače član uprave Fonda.

Patrijarh blagoslovio rad Fonda


Patrijarh srpski gospodin Irinej primio je delegaciju Fonda dijaspore za maticu povodom 15-godišnjice od osnivanja ove humanitarne organizacije. Između ostalih sa patrijarhom su se sastali Živadin Jovanović direktor Fonda iz Beograda, Ratko Milićević (Australija), Mihailo Majk Milićević (Kanada), Zvonko Jovanović (Švajcarska), potpredsednik Skupštine dijaspore....


- Patrijarh je blagoslovio odluke i rad Fonda i istakao značaj jačanja sloge i jedinstva srpskog naroda. Posebno je naglasio važnost odluke o humanitarnoj pomoći Fonda narodnim kuhinjama u na Kosovu i Metohiji. Patrijarh je takođe pozvao Srbe u matici i rasejanju da se ne umore u akcijama koje čuvaju i unapređuju narodno jedinstvo, jezik i veru - kaže za "Vesti" Milićević.


Obeleženi jubileji


Ovogodišnjim zasedanjem Skupštine fonda obeležena je i 100. godišnjica od početka Prvog svetskog rata, o čemu je govorila istoričarka dr Mira Radojević, kao i 165. godišnjica rođenja Mihajla Pupina o čemu je govorila Aleksandra Ninković Tasić, predsednica udruženja koje nosi ime velikog srpskog naučnika i diplomate. Povodom 15. godišnjice od osnivanja Fonda dijaspora za maticu, u holu Sava Centra otvorena je izložba.

FOND POMAŽE OD BOMBARDOVANjA NATO

Uz otadžbinu deceniju i po


Fond dijaspore za maticu osnovan je na Saboru srpske dijaspore, koji je održan avgusta 1999. godine u Beogradu, s ciljem da se pomogne obnovi Srbije nakon NATO bombardovanja. Prikupljeno je oko 12 miliona tadašnjih nemačkih maraka. U obnovu, razvoj Srbije i za humanitarne potrebe, Fond je dosad uložio oko pet miliona evra. Sredstva i rad Fonda blokirale su vlasti DOS-a početkom 2001.


- Blokada oko 3,2 miliona evra sredstava Fonda koje je srpsko rasejanje širom sveta sakupilo da bi pomoglo sunarodnicima u matici trajala je od početka 2001. do septembra 2008. godine, ali sav novac još nije vraćen Fondu - kaže Živadin Jovanović.
On poručuje da je Fond spreman za unapređenje sa državnim institucijama Srbije, ali i da očekuje da mu bude vraćen preostali blokirani novac i to sa kamatama zbog osmogodišnje blokade.


- Mi takođe tražimo da se vrate sredstva Fonda za stipendiranje talenata iz matematike i tehničkih nauka "Sanja Milenković", koja su u času blokade 2001. iznosila oko 150.000 evra. Fond nosi ime učenice beogradske Matematičke gimnazije, nosioca mnogih priznanja sa evropskih i drugih takmičenja mladih matematičara, a koja je poginula 30. maja 1999. na mostu preko Velike Morave kod Varvarina, od bombi NATO - podseća Jovanović.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 10:46
Ovi ljudi radeći najteže poslove po belom svetu izdvojiće milion evra za pomić postradalim-nimalo svesni da postradali do toga neće videti ni filera.Druže Tito ti si krao al si nama dao,ovi kradu i nikom ne dadu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online