Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 01.10.2014.
14:56
Beta A

Devenport: EU će nastaviti politiku proširenja

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je u sredu da EU ostaje privržena politici svog širenja i da će taj stav potvrditi u Strategiji proširenja koja će biti objavljena 8. oktobra.

Članice EU će ponoviti svoju posvećenost proširenju: Majkl Devenport
 

"Nova Komisija biće jednako privržena proširenju, imajući u vidu da je proširenje u središtu onoga čime će se bavititi komesar Johanes Han kao prioritetima. Uveren sam da će i u Strategiji proširenja članice ponoviti svoju posvećenost proširenju", rekao je Devenport drugog dana Beogradskog bezbednosnog foruma.


Devenport je ocenio i da EU treba da radi na tome da Rusija ne doživljava politiku proširenja ili susedstva kao ugrožavanje njenih interesa.


Istakao je da zemlje u istočnom susedstvu EU, poput Ukrajine ili Moldavije koje su sa Unijom potpisale sporazume o pridruživanju,ntreba da same biraju svoj put, ali i da Unija mora da iam realističan pristup u odnosima s Rusijom, kao važnim partnerom.


"Ne sme se izgubiti iz vida da će Rusija biti suštinski važan partner u budućnosti EU i njenih članica i da moramo da osiguramo da pristupamo tome na realističan način, imajući u vidu evenutalna partnerstva, kao i vrednosti ili odsustvo zajedničkih vrednosti, kako bismo utvrdili gde su zajednički interesi", rekao je on.


Kao izazove u svetu zbog kojih bi sa Rusijom trebalo naći zajednički jezik, Devenport je naveo Iran, promene klime i energetiku.

Zemlje Zapadnog Balkana nisu periferija EU


U raspravi na temu "EU i njena periferija", Devneport i šefica tima Srbije u pregovorima sa EU o članstvu, Tanja Miščević ocenili su da zemlje Zapadnog Balkana ne treba da se osećaju kao periferija u odnosu na EU.


Miščević je rekla da, dok su u EU donekle zaboravljeni ideali na kojima je osnovana, to nije tako na Zapadnom Balkanu koji na Uniju gleda kao na model, a ne samo na ekonomsku silu.


"Zato ne treba da sebe doživljamo kao periferiju, već kao nekog ko je spreman da se menja i želi da u jednom trenutku potane članica. Da li će se to desiti sutra? Ne, kao ni za pet godina. Ali to nije bilo moguće ni u slučaju sadašnjih članica kojima su bili potrebni vekovi da dostignu sadašnji nivo", rekla je ona.


Ali, Tanja Miščević je ocenila da pred zemljama Zapadnog Balkana nisu vekovi, već 20 do 30 godina da dostignu taj nivo razvoja. Po njenim rečima, buduće članice neće odmah po prisutpanju ostvariti punu integraciju, s obzirom da EU ima više nivoa integracije, poput kasnijeg uključivanja u moneternu Uniju ili Šengenski prostor slobodnog kretanja ljudi i robe.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 15:13
Da li ovi nasilnici čuju glas ovog narod a narod ovde osamdeset posto neće u zločinačku organizaciju EU koja nas bombardova osiromašenim uranijom i ote nam srce Srbije Kosovo.
Sreda 01.10.2014. 15:12
http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/Analize/2012/059.html
Sreda 01.10.2014. 17:40
mosadovicu ne zajebavaj srpski narod .........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online