Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 02.10.2014.
05:30
J. Arsenović - Vesti A

Rušenje "divljih" kuća od 31. oktobra

U Srbiji ima oko 500.000 objekata za koje još nije podneta dokumentacija za legalizaciju i ukoliko se to ne učini u zakonskom roku do 31. oktobra, preti im rušenje, najavila je Aleksandra Damjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Gradilo se kako se stiglo: U Srbiji ima oko 500.000 objekata za koje još nije podneta dokumentacija za legalizaciju (Foto: Ilustracija)
 

Damjanovićeva objašnjava da i za tih pola miliona nelegalno izgrađenih objekata postoji rešenje. Naime, resorno ministarstvo priprema izmene zakona o planiranju i izgradnji, na osnovu odluke Ustavnog suda i inicijative skupštinskog Odbora za građevinarstvo i taj novi pravni akt biće preduslov za izmene Zakona o legalizaciji.

I taksa za prenamenu
zemljišta

 

Prema važećem Zakonu o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu 1. juna 2013, svi objekti izgrađeni posle 1992. na poljoprivrednom zemljištu moraće da plate i taksu za prenamenu zemljišta u građevinsko.

Po osnovu važećeg zakona do sada je podneto 800.000 zahteva za legalizaciju, a procena je da postoji oko 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji.


Sadašnji Zakon o legalizaciji, u smislu odobravanja dozvola za gradnju, primenjuje se na nivou opština svega od jedan do tri odsto, tako da on u stvarnom životu još nije zaživeo, objasnila je Damjanovićeva na sednici Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije (PKS).


Ovako katastrofalan podatak govori da u državi ne postoji volja na svim nivoima, pre svega na nivoi opštinskih vlasti, da se stanje u kraj divljoj gradnji. S jedne strane, to je i razumljivo s obzirom da se radi o velikom broju potencijalnih birača koji bi svakako bili kivni na vlast koja bi se usudili da uz naplatu visokih taksi i dažbina njihove divlje objekte uvedu u legalne tokove. Na drugoj strani, ogromna je korupcija upravo na terenu građevinskih dozvola, tačnije da se uz pozamašan mito, izgradi objekat bez neophodnih papira.


Da će se vlast teško odlučiti za rušenje divljih objekata govori i to da su mnogi ranije najavljeni rokovi za rušenje probijeni i ostali ne ispunjeni. Bivši ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić prošle godine je za ovo proleće najavljivao rušenje nelegalnih objekata, ali do toga nije došlo.


Zbog ovako neefikasnog rada nadležnih, savetnik predsednika PKS Aca Popović smatra da se "divlja" gradnja objekata može sprečiti samo ukoliko bi se uvela kontrola svih nadležnih organa. Jedna od mera, smatra Popović, mogla da bi da bude da se odgovornima na nivou lokalne samouprave smanje plate, ukoliko na njihovoj teritoriji započne izgradnja nekog objekta bez dozvole.

Ništa od Veljinih obećanja


Kada je zakon, poznat i kao "Veljin zakon o legalizaciji", pre tri godine na velika zvona najavljen, govorilo se da će on omogućiti legalizaciju bespravno izgrađenih objekata tako što bi to vlasnike u proseku koštalo oko 100 evra. Navodilo se i da će i država ostvariti značajan prihod, jer je procena da u Srbiji ima 1,3 miliona bespravnih objekata. Sada se ispostavilo ne samo što ih ima više, već da i ogroman broj onih koji su podneli zahtev još nisu dobili papir koji bi bio dokaz da su im kuće ili vikendice upisane u katastar.

Četvrtak 02.10.2014. 08:07
Hoće te li rušiti po Dedinju ili sirotinji ???
Četvrtak 02.10.2014. 08:32
Što ne važi za kuće "našeg" predsednika...
Četvrtak 02.10.2014. 09:08
Kada bi poceli rusenje useljenih objekata, to bi bilo previse cak i za ovu vlast!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online