Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 01.10.2014.
20:13
Beta A

"Srbi i Albanci prijatelji do 2025...možda"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je uverenje da bi Srbi i Albanci na Kosovu do 2025. godine mogli da postanu prijatelji i saveznici, ali da to zavisi od koraka koje će predstavnici političkih partija napraviti narednih nekoliko godina.

Optimista: Marko Đurić

Đurić je na panelu "Srbi i Albanci 2025. kao prijatelji i saveznici: kako to postići?", drugog dana Beogradskog bezbednosnog Foruma, podsetio da očekivanja u vreme početka briselskog dijaloga nisu bila tako visoka i da ciljeve, sada nakon potpisivanja sporazuma treba podići na viši nivo.

"Briselski sporazum je postao neka vrsta 'političkog brenda' širom sveta, model za rešavanje kriza u drugim mestima u svetu koja prolaze kroz ono kroz šta smo mi prošli, sporazum koji je uvod u normalizaciju odnosa dve strane kakvu bi svi želeli", rekao je
Đurić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je osim sporazuma napravila još jedan veliki korak napred - ohrabrila je srpsku zajednicu da ucestvuje na izborima i u institucijama što će direktno omogućiti da ima uticaj na rešavanje problema.

Srbi su na Kosovu i Metohiji prvi put od 2008, odnosno nakon 1999, godine masovno učestvovali na izborima uz podršku Beograda, rekao je Đurić i dodao da će učešće srpske zajednice u novoj vladi u Prištini doprineti rešavanju praktičnih problema i smanjenju tenzija.

Đurić je naveo da je Beograd Briselskim sporazumom regulisao pitanja katastra, energetike, diploma, integrisanog upravljanja prelazima, ali da je nepohodno da se razgovara i o statusu hiljada ljudi zaposlenih u lokalnoj administraciji.

"Ne mogu a da ne kažem da smo mogli i mnogo više da postignemo kad bi u Prištini imali partnera spremnog da preduzme neke korake", kazao je Đurić i dodao da postoje i pitanja koja se rešavaju u cilju dobrobiti obe strane van sporazuma, kao što je saradnja privrednih komora Srbije i Kosova, te da je Beograd predložio otvaranje kancelarije za vezu Privredne komore u Prištini i Prištine u Beogradu, i da očekuje da se to desi uskoro.

Kurti: Kosovo nije srce Srbije

Vlada Srbije je posvećena tome da obezbedi miran svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu, rekao je Đurić i dodao da bi na tom putu trebalo iskoristiti pozitvne aspekte zajedničke istorije.

"Uz takav pristup, do 2025. možemo sigurno imati drugačiji odnos", rekao je Đurić i naveo da priče o statusu Kosova ne treba da budu u fokusu, već svakodnevni život i rešavanje dnevnih problema. Đurić je dodao i da je normalno da Srbija stalno ponavlja da je Kosovo deo Srbije.

Prema njegovim rečima, važno je da se prilikom rešavanja problema i stvaranju uslova za normalizaciju odnosa uzmu u obzir i zahtevi lokalne zajednice.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 20:20
Hoće li neko iz VLASTI OPOMENUTI OVOG DEBILA ? ON JE TAKAV KAKAV JE ALI KRIV JE ONAJ KO GA DRŽI NA TOM MESTU .
Sreda 01.10.2014. 20:29
Vratite nam Srbe u vladu da vode Srbiju, dosta je vise ovih Izdajica. Djuricu majkte ti ga nabijem Izdajicku
Sreda 01.10.2014. 20:55
Bravo treba te predložit za nobelovu nagradu za glupost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online