Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 19.10.2014.
12:17
Beta A

“Srbija želi dijalog, ali trenutno nema sa kim da razgovara“

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, izjavio je u nedelju, povodom dve godine od početka dijaloga Beograda i Prištine na nivou premijera, da Srbija želi da nastavi te razgovore, ali da nema sa kim to da učini.

Dve godine od početka dijaloga: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači
 

"Ističem da Srbija želi nastavak dijaloga i potpunu implementaciju svih sporazuma. Nismo sporna strana, čekamo konstituisanje vlasti u Prištini, jer druge strane za primenu sporazuma nema", rekao je za agenciju Beta Dačić, koji se kao premijer Srbije od 19. oktobra 2012. kada je "pod velom tajne" počeo dijalog, sa Hašimom Tačijem sastao 40-ak puta.

Prema njegovim rečima, veliki doprinos dijaloga je to što je na Kosovu došlo do smirivanja tenzija, a osnovna vrednost Zajednica srpskih opština, čije je osnivanje zbog Prištine u zastoju.

Nikad ni reč o statusnim pitanjima

Prvi potpredsednik vlade dodao je da je važno to što tokom dijaloga nikada nije bio reči o statusnim pitanjima, što Srbija nikada nije dala ni naznaku da priznaje državnost Kosova, i što je taj stav Srbije prihvaćen. Svi razgovori bili su usmereni ka rešavanju životnih problema i bez rešenja konačnog statusa. "Srbija želi mir, stabilnost, da otvorena pitanja rešava dijalogom i zato su naša očekivanja, da odmah po stupanju na dužnost visoke predstavnice EU Federike Mogerini i formiranja kosovske vlade, ako je to moguće, dijalog bude nastavljen na najvišem nivou", rekao je Dačić.

 

"Srbija prvi put nije obeležena kao uzrok krize, dobila je najpozitivnije ocene za doprinos u dijalogu i da nije bilo uspeha, Srbija na evropskom putu ne bi toliko odmakla - ne bi dobila pozitivnu ocenu za otvaranje pregovora za članstvo u EU", kazao je Dačić koji je i ministar spoljnih poslova.

"Mislim da i oni koji su zakazali dijalog nisu očekivali da bi on mogao da donese neke velike rezultate", kazao je Dačić i podsetio da je prvi sastanak u vreme kada je zakazan "bio vrhunska državna i Evropska tajna", te da je bilo puno velikih pitanja - da li su sastanci potrebni, kakva će atmosfera biti, da li će biti rukovanja, slikanja.

Činjenica da je prvi susret organizovan pod "velom tajni", da je u međuvremenu održano 40-ak sastanaka dva premijera, (Dačić - Tači), da se timovi Beograda i Prištine sastaju gotovo svakog meseca, kao i da se čak razmišlja o sastancima u Beogradu i dolasku kosovskih zvaničnika, pokazuje koliki je put pređen u normalizaciji odnosa, rekao je on.

"Briselski sporazum, koji je proistekao iz dijaloga, predstavlja prvi deo puta i posla koji treba obaviti, a njegova osnovna i njjavažnija vrednost je Zajednica srpskih opština, čije formiranje je u zastoju zbog Prištine", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da Srbija čini sve što može, da i bez učešća druge strane, primeni sporazume, jer je to u interesu Srbije i srpskog naroda u Pokrajini.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.10.2014. 12:23
Prevedeno na SRPSKI znači da SRBIJA ŽELI IZDAJU DA ZAVRŠI ŠTO PRE JER : - šta mi dobijamo nastavkom dijaloga ? - šta smo do sada dobili ? - zašto smo uopšte počeli "dijalog" kada je to bio ultimatum ? - zašto ste dali sve što su šiptari i EU ZLIKOVCI TRAŽILI a ništa niste dobili ? - ko vas je OVLASTIO da uopšte počnete "dijalog" ? BANDO KAD TAD ĆE NEKO NAJEBATI ŽESTOKO ZBOG SVEGA OVOGA . BUDITE SIGURNI .
Nedelja 19.10.2014. 12:43
Šiptari su ostvarili ono što su htjeli, a sada bi vi da želeli dijalog..., a o čemu molim te !? ne budi smiješan, i ovako si ispao glup, naivan i za sve Srbe izdajica !
Nedelja 19.10.2014. 12:27
Ni naši neprijatelji nisu vjerovali na kakvu idaju je spreman VUČIĆ I DAČIĆ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online