Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 19.10.2014.
14:30 >> 16:04h
Beta A

Nema više Zagrebačke: Sad je Ulica Koče Popovića

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradski menadžer Beograda Goran Vesić svečano su preimenovali Zagrebačku ulicu na Savskom vencu u ulicu Koče Popovića.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradski menadžer Goran Vesić preimenovali su Zagrebačku ulicu na Savskom vencu
 

"Koča Popović je veliko ime srpske istorije. On nije samo general, on je i književnik i političar i šef diplomatije, jedna kompleksna ličnost koja je ceo svoj život posvetila borbi protiv fašizma i borbi za bolju Srbiju", kazao je Vesić posle otkrivanja table sa novim nazivom ulice, u kojoj je Popović svojevremeno živeo.

Vulin je zahvalio gradskoj upravi i napomenuo da prethodne vlasti Beograda uprkos brojnim prilikama nikada nisu uradile ništa slično.

 

"Molim sve Beograđane da ne misle o politici kada budu prolazili ovom ulicom, već da misle o čoveku koji je ovde ušao boreći se protiv nacizma i doneo slobodu ovom gradu", rekao je Vulin i istakao da je danas "veliki dan za istinu", jer ulice u Beogradu dobijaju imena po zapovednicima Narodnooslobodilačke vojske Peki Dapčeviću i Koči Popoviću, koje je nazvao herojima.

Prema njegovim rečima, iako su Popović i Dapčević ponekad grešili ili imali političke stavove koji "mogu biti diskutabilni", to nije važno sa stanovišta istorije ali i sadašnjice.

 

Koča Popović (1908–1992) bio je učesnik Španskog građanskog rata, komandant Prve proleterske brigade, sa svojom jedinicom učestvovao je u teškim borbama u Bosni, a od 1944. godine bio je na dužnosti komandanta Glavnog štaba NOV za Srbiju. Posle  završetka Drugog svetskog rata bio je na najvišim dužnostima u Jugoslovenskoj armiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.10.2014. 14:34
Odakle li je došo ovaj čerkez, jebo ga voz koji ga dono, da se mi patimo.
Nedelja 19.10.2014. 19:01
Ko vlada ovim tuznim ostatkom od Srpske drzave danas, ne bi cudilo da imenuju ulicu i po Pavelicu licno. Kakva je razlika? Ustase i komunisti su se uvek zajedno borili protivu Srpstva. Do podele je doslo kod bitke za vlast krajem rata a cak i tada komunisti su bili jako milosrdni prima ustasama kada su citave ustaske divizije primali u NOVJ. Najpoznatiji je 369.ustaski puk koji je sastavljen od ostataka ustaskih legija iz okruzenja Staljingrada. Njegov komandant Marko Mesic bio je odlikovan nemackim gvozdenim krstom za 'hrabrost u borbi protiv boljsevizma'. Sa istim cinovima bice primljeni u partizane gde ce ucestvovati u bitkama za 'oslobodjenje Srbije', kako rece ova crvena gnjida Vulin.
Nedelja 19.10.2014. 21:07
Још један велики убица Срба добија своју улицу у Београду. Анти-српски Београд постаје јако опасно место за Србе. Овај љигави пулен Мире Марковић нам рецка врат ножем, сваки пут кад му се за то укаже прилика.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online