Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.10.2014.
22:01
nezavisne.com, Beta A

Koha: Euleks skriva mito od 370.000 evra

Prištinski dnevnik "Koha ditore" u nastavku priče o sumnji na korupciju u Euleksu danas je objaivo da je glavna tužiteljka Misije na Kosovu Jaroslava Novotna blokirala istragu protiv sudije Frančeska Florija, uprkos tome što je imala dokaze o njegovoj umiješanosti u korupciju, pri čemu se pominje mito od 370.000 evra.

Suspendovana tužiteljka tvrdi da za sve ima dokaze
 

List navodi da je jednom oficiru Euleksa, koji je insistirao na istrazi, šef Misije EU na Kosovu Bernd Borhard naredio da je obustavi, a dan kasnije je pokrenuta istraga protiv britanske tužiteljke Marije Bami, koja je obezbedila dokaze o korupciji.

Naime, na pismo koje je Novotna dobila od jednog kosovskog građanina, a u kojem se navodi da je Flori uzeo mito od 370.000 evra od Nusreta Cene, ona je odgovorila tvrdnjom da su pripadnici Euleksa izuzeti od krivičnog gonjenja.

EU: Pratimo situaciju

Spoljnopolitičke služba Evropske unije saopštila je danas da pažljvo prati situaciju na Kosovu u vezi s optužbama za korupciju aktuelnih i bivših članova Euleksa.

 

"Euleks i pravosudni organi Kosova od 2013. sprovode zajedničku istragu tih tvrdnji. Samim tim, sprovodi se temeljan postupak, u skladu s onim što je u središtu napora koje ulaže Euleks, naime, borba protiv korupcije i nekažnjivosti", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

 

Spoljnopolitička služba EU izrazila je danas punu podršku šefu Euleksa i navela da se bez obzira na tekuću istragu, pretpostavka nevinosti mora primenjivati pošto ona predstavlja osnovu svakog sistema vladavine prava.

"Poštovani, moja kancelarija je s pažnjom razmotrila vašu žalbu koju ste uputili gospodinu glavnom tužiocu Kosova Ismetu Kabašiju, a protiv sudije Euleksa gospodina Frančeska Florija. Ovim vas obaveštavam da kancelarija tužioca Euleksa zbog ove situacije i u nedostatku dokaza ne vidi osnovu za iniciranje istrage protiv sudije Florija", odgovorila je glavna tužiteljka piše Novotna stanovniku Kosova koji se požalio na korupciju. 

Prištinski list piše da je tužiteljka Marija Bami suspendovana pošto je predala dokaze o korupciji i to pod izgovorom da sarađuje sa medijima i iznosi podatke. Koha pipe da Bamijeva tada nije kontaktirala s tim listom.

Na opasku da Flori uživa imunitet od krivičnog gonjenja, Bami primjećuje da Novotna "odlično zna da nema imunitet kada su u pitanju kriminalne radnje" i konstatuje da "ona samo brani svog prijatelja".

"Koha" piše i da je veliki broj svedoka juna 2012. potvrdio da je sudija Flori uzeo mito od 360.000 evra da bi bio oslobođen Nusret Cena koji je bio u zatvoru zbog slučaja bombe kod lokala "Sekiraca", a Bami je pri tome istražiteljima skrenula pažnju da je slična priča bila aktuelna i u slučaju Tolaja.

Bamijeva tvrdi da je sudia Flori dobio 360.000 evra za vađenje iz zatvora jednog čoveka, a da je uzeo mito od 750.000 evra za trojicu optuženih i to za dva teška krivična dela na Kosovu, za eksploziju u lokalu "Sekiraca" i trostruku ubistvo porodice Baftiu.

"Koha ditore" za sutra najavljuje nastavak priče o korupciji u Euleksu, za šta tužiteljka Marija Bami optužuje zamenika glavnog tužioca specijalnog tužilaštva Džonatana Ratela, a prištinski mediji prenose da je serija ovih tekstova potresla kosovsku javnost.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.10.2014. 22:25
Kolonijalna korupcija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online