Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.12.2014.
07:29
D. Dekić - Vesti A

U prevari humanih ljudi politički prsti?

Zloupotreba novca sakupljenog za lečenje malene Tijane Ognjanović, preminule uoči operacije srca u SAD, a koja je Srbiju podigla na noge, rezultirala je krivičnim prijavama protiv njenih roditelja Nebojše i Jelene Ognjanović za prevaru i pranje novca.

Medija Centar Beograd
Dragan Dobrašinović

Ovaj bračni par odbio je poligrafsko ispitivanje, a Radna grupa Ministarstva policije ih je posle šestomesečne istrage ispitivala više od šest sati.

Na saslušanju Karađorđevići i Dačić

Tužilaštvo će dati nalog policiji i za saslušanje pet osoba u svojstvu građana, a osim princeze Katarine Karađorđević, spekuliše se da će biti ispitan i bivši ministar policije Ivica Dačić koji je organizovao akciju da po hiljadu dinara daju svi zaposleni u MUP-u, gde radi Tijanin otac.

Dvor Karađorđevića saopštio je da je princeza zahvaljujući ličnom poznanstvu sa direktorom klinike u Hjustonu samo obezbedila da devojčica bude primljena po hitnom postupku na lečenje i da cena transplantacije sa 1,1 milion dolara bude spuštena na 750.000.

Sumnja se da se na njihova dva neprijavljena računa u Srpskoj banci i američkoj Morgan Čejs, nalazi 100.000 dolara i 7.400 evra, ali i da su Tijanin novac prebacili i na treći u jednoj banci u Beču. Oni su odgovarali da nemaju ni moralnu ni zakonsku obavezu da ikome polažu račune o svojim parama.

Za nesrećnu devojčicu proleća prošle godine su građani Srbije, dijaspore i regiona skupili 2,6 miliona od kojih je prema tvrdnji roditelja u SAD potrošeno milion, a sumnju u prevaru humanosti Ognjanovići su na sebe bacili odbijajući da vrate preostalih 1,665 miliona evra.

Posle mnogo javnih apela, oni odlučuju da u avgustu doniraju opremu Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić". Uslovljavaju, međutim, da sami biraju dobavljače, pa je "ugrađivanjem" nekih dobavljača u taj posao, izgubljeno čak 323.000 evra.

Tako je jedna afera izrodila drugu, bacivši još veću sumnju u zloupotrebe.

U priču se uključuje novi ministar zdravlja Zlatibor Lončar obećanjem da će slučaj biti istražen do kraja, dok se bivša ministarka Slavica Đukić-Dejanović u vreme svog mandata oglasila samo krajem 2013. kada su Ognjanovići odlučili da preostale pare daju Institutu za majku i dete, rekavši da je "to njihovo pravo".

Ova, kako kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije javnih finansija, tužna priča u svakom segmentu, nije mogla da prođe bez politike.

- Gde su velike pare, tu su i prsti političara. Međutim, veći problem od svega je što država u sve promene u koje je krenula još uvek nema kvalitetnu politiku u lečenju bolesne dece i sve drugo je posledica toga - kaže za "Vesti" Dobrašinović.

Sva dešavanja u slučaju Ognjanovića ukazuju da su deo jednog lanca.

- To ne znači da treba abolirati ostale ljude u tom lancu, ali se istragom mora doći do njih, odnosno raspetljati do kraja gde se gube ti tragovi novca - zaključio je ovaj stručnjak za korupciju.

Dijaspora davala i na ruke

Ognjanovići su sakrili na računima više od 118.000 dolara, koliko su crkva Svetog Save i srpska dijaspora u SAD prikupili za lečenje Tijane.
Taj podatak se nalazi u izveštaju Radne grupe MUP-a dostavljenom Višem tužilaštvu u Beogradu, a list "Blic" objavljuje da će predmet istrage biti i 30.000 dolara, za koliko postoje saznanja da su Srbi u SAD dali Ognjanovićima na ruke.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.12.2014. 10:09
"Uslovljavaju, međutim, da sami biraju dobavljače, pa je "ugrađivanjem" nekih dobavljača u taj posao, izgubljeno čak 323.000 evra." ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, видели људи да кад може Томица, могу ваљда и они,,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online